495 gram ve 5,5 aylıkken doğan bebeğe kök hücre nakli yapıldı

Tekirdağ’da 5,5 aylık iken ve 495 gram olarak dünyaya gelen Yavuz Selim Cihan bebeğe kök hücre nakli yapıldı. Yapılan operasyonun dünyada da oldukça ender gerçekleşen bir durum olduğu aktarıldı.

SAĞLIK 10.03.2022, 12:44 10.03.2022, 13:21
495 gram ve 5,5 aylıkken doğan bebeğe kök hücre nakli yapıldı

Tekirdağ’da dünyada ve Türkiye’de yapılan ve nadir görülen işlemlerden birisi gerçekleştirildi. 5,5 aylıkken dünyaya gelen 495 gram ağırlığındaki bebeğe kök hücre nakli gerçekleştirildi. Tekirdağ Namık Kemal Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyonda oldukça erken bir dönemde hamileliğin 23. haftasında ileri prematüre ve 495 gram olarak dünyaya gelen Yavuz Selim Cihan’a kök hücre tedavisi gerçekleştirildi. Erken doğum ile dünyaya gelen bebeğe kronik akciğer hastalığının olmaması ve akciğerinin daha iyi gelişebilmesi amacıyla cerrahi müdahalede bulunuldu. Mezenkimal kök hücreler erken doğum yapan bebeğe aktarıldıktan sonra Yavuz bebek takibe alındı.

“Gelişmelere ayak uydurabildiğimiz için mutluyuz”

Dünyada ve Türkiye’de oldukça ender rastlanan bir müdahalede bulunduklarını ifade eden doktorlar şu açıklamalarda bulundu:

"Herkesin bildiği gibi tıp bilimi artık kök hücre ve genetik alanında gelişmelere açık bir şekilde çalışmakta. Kök hücre tedavisi hastaların tedavisinde ve araştırmasında oldukça önemli bir konumda. Biz de erken doğum gerçekleşen ve 496 gram olarak dünyaya gelen Yavuz bebeğe göbek mezenkimal hücrelerinden kök hücre hazırladık. Kök hücre naklini bu şekilde gerçekleştirdik. Dünyada yer alan tıp ve bilim alanındaki gelişmelere ayak uydurabildiğimiz için gayet muyluyuz. Hasta bebeğin durumu şu an gayet iyi. Operasyona katılan hocalarıma ayrıca teşekkür ediyorum."

“Oldukça nadir uygulanan bir işlem”

Neonatoloji Bilim Dalı Yan Dal Uzmanı Doktor Mustafa Törehan Aslan ise yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi.

"Hastanemizde yeni doğan birçok bebeği tedavi etmeye çalışıyoruz. Dünyada yaşanan bilimsel gelişmelerle beraber mezenkimal kök hücre tedavisi oldukça umut verici bir aşamaya geldi. Bu yöntem aslında hem ülkemizde hem de dünyada oldukça nadir kullanılan bir yöntem. Biz bu tedaviyi çok erken bir dönemde sadece 495 gram doğan bir bebeğe uyguladık. Ana amacımız bebeğin akciğerinin olması gerektiği gibi gelişebilmesi. Bundan sonraki süreç çok daha kritik vücudun yapılan operasyona nasıl tepki vereceğini izleyip umarım akciğer gelişiminin olması gerektiği gibi yaşanacağını gözlemleyeceğiz. Tedavi dünyada oldukça nadir uygulanan bir yöntem. Normalde daha yetişkin çocuklara uygulanıyor ama bu kadar küçük yaştaki bir bebeğe uygulanan işlem sayısı gerçekten çok az."

Yorumlar (0)