40 bin doğumda bir görülen hastalık! Aile ziyaretinde öğrendiler...

Aile ziyareti için Kütahya’dan Diyarbakır’a gelen çift, gebelik kontrolü sonucunda bebeklerinde, 40 bin doğumda bir tespit edilen hastalığı öğrendi. Şans eseri hastaneye başvuran anne, bebeğinde 5 santimlik bir kist olduğu bilgisini alınca şoke oldu. 40 bin doğumda bir rastlanan, karnında 5 santimlik kist ile doğan bebek, gerçekleştirilen operasyon sonrasında sağlığına kavuştu.

SAĞLIK 29.07.2022, 16:15 31.07.2022, 11:33
40 bin doğumda bir görülen hastalık! Aile ziyaretinde öğrendiler...

Aile ziyareti için Diyarbakır’a gelen Eylem Işıklı, gebelik kontrolü amacıyla başvurduğu hastanede, bebeğinin karnında 40 bin doğumda bir görülen kist olduğunu öğrendi. Işıklı, "Ameliyattan sonra bebeğim taburcu olup eve gittiğinde adeta yeniden doğmuştu" şeklinde konuştu.

"5 santimlik bir kist fark ettik"

Kütahya'da ikamet eden ve tatil için Diyarbakır'a aile ziyaretine gelen Eylem Işıklı, rutin gebelik kontrolü amacıyla gittikleri Memorial Dicle Hastanesinde, kontrol sonucunda bebeğinin karnında 5 santimlik bir kist olduğu bilgisini aldı. Işıklı ailesi, doğum zamanına kadar sürecin takibi için Diyarbakır’da kaldı. Doğumun ardından 7. günde gerçekleştirilen başarılı bir ameliyat sonucunda sağlığına kavuşan bebek, operasyondan 1 gün sonra taburcu edilerek ailesine kavuştu. Memorial Hastanesinde çalışan Dr. Taner Kamacı, mezenter kisti ismi verilen bir rahatsızlığın bebekte tespit edildiğini söyledi. Anne karnındayken teşhisin yapıldığını belirten Dr. Kamacı, "Kadın Doğum Uzmanı Dr. Yunus Çavuş, hastamızı takip etti. 29. haftada gerçekleştirilen ultrason neticesinde karnın içinde bir kist olduğu belirlendi. 5 santimetrelik bir kist bulunuyordu. Bu kistin neden kaynaklı olduğu henüz belli değildi. Gebelik boyunca hastamız, bizim de takibimizde oldu. Doğumun ardından hastayı değerlendirdik. Yaptığımız tetkikler sonucunda ise karın bölgesinde yaklaşık 5 santimlik bir kist olduğunu anladık. Fakat bu kistin kaynağına ilişkin ultrason net bir bilgi vermedi. Yumurtalıktan kaynaklı mıdır, yoksa bağırsaktan kaynaklı mı, karaciğer kaynaklı mı, bir duplikasyon kisti midir? Emin olamadık. Büyük bir kist olduğu ameliyat ihtiyacı vardı" sözlerini kullandı.

Hastanın hazırlıklarını tamamladıktan sonra yedinci gününde ameliyatı yaptıklarını söyleyen Dr. Kamacı, sözlerine şöyle devam etti:

“Kapalı Laparoskopik yoluyla ameliyatını yaptık. Kapalı kamerayla baktığımızda kistin, hastamızın bağırsaklarından kaynaklı olduğu anlaşıldı. Laparoskopik metot ameliyatı sayesinde tamamını çıkardık. Bağırsağına bir zarar vermeden kisti aldık. Bu işlemin ardından hastamızı bir gece yatırdık ve ardından ertesi gün sağlıklı bir şekilde taburcu ettik. 20 ile 40 bin doğumda bir rastlanan bir hastalık, nadir görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. Teoriler var fakat kesin bir nedeni yok. Herhangi bir genetik altyapısı da bulunmuyor. Tabii bu tarz hastalıklarda ailevi yatkınlık oluyor."

“6 ay geç gelseydi kist delinebilirdi"

Gebelik takiplerinin oldukça kritik olduğunu söyleyen Dr. Kamacı, sözlerine şöyle devam etti: 

“Bu hastalıkların büyük bir bölümüne, gebelik takipleri sonrasında tanı konulamıyor. Ne yazık ki çoğu zaman bağırsak tıkanması, bağırsak düğümlenmesiyle ya da patladıktan sonra kistin delinmesiyle daha büyük yaşlarda; altı aylıkken, 1-2 yaşında, erişkin döneminde bazen genellikle bize geliyorlar. Gebelik sürecinde tanının konulması çok sık olmuyor. Bu sebeple erken teşhisin konulmasıyla birlikte bu tarz komplikasyonlar engellenmiş oldu. Gebelik takibi oldukça önemli. Bu hastamızda gördüğümüz üzere gebelik teşhisi eğer konulmasaydı, ameliyatını bu kadar erken ameliyatını kistin bir duvarı bayağı incelmişti. 6 ay geç gelseydi o kist delinebilirdi."

“Tesadüfen doktora gitme kararı aldık"

Kütahya'da öğretmen olduğunu söyleyen anne Eylem Işıklı, doktor takibinde olduğunu aktardı. Diyarbakır'da ailesini ziyarete geldiğini ve tesadüfen doktor kontrolüne gitme kararı aldıklarını belirten Işıklı, "Tesadüfen 29. haftada kistin oluştuğunu öğrendik. Kist oluşunca Diyarbakır’da kalmaya, burada doğumu gerçekleştirmeye karar verdik. Kadın doğum doktorumuz ve Taner Hocam ile birlikte gebelik sürecini tamamladık. Ameliyatı da burada yaptık. Artık taburcu olduk, döneceğiz. Bebek doğduğu gün, benim için doğdu sayılmazdı. Çünkü çok stresliydik. Bebeğimizin karnında bir kist var. Süreç ne getirecek farkında değildik. Ameliyattan sonra taburcu olduğunda yeniden doğmuştu. Hatta sonra bizi arayıp ‘Gözün aydın, asıl şimdi hayırlı olsun’ diye tebrik eden akrabalarımız vardı" sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)