300 çocuk ölmüştü: DSÖ’den çocuk şuruplarına uyarı!

Geçtiğimiz sene öksürük şurupları sebebiyle meydana gelen çocuk ölümlerini inceleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çocukları mikroplu ilaçlardan korumak adına acil eylem çağrısı yaptı.

SAĞLIK 24.01.2023, 16:36
300 çocuk ölmüştü: DSÖ’den çocuk şuruplarına uyarı!

DSÖ tarafından gerçekleştirilen yazılı bilgilendirmede, 2022 senesinde Endonezya ve Özbekistan2da yaşları 5'in altında olan 300 kadar çocuğun, mikroplu ilaçlarının meydana getirdiği böbrek yetmezliği sebebiyle yaşamını yitirdiği belirtildi.

“5 yaşın altını etkiliyor”

Söz konusu ülkelerde son 4 ay içerisinde reçetesiz şekilde satışı yapılan, yüksek düzeyde "etilen glikol" ve "dietilen glikol" maddelerini içeren ve mikroplu olduğu ifade edilen öksürük şurubu sebebiyle vakalar bildirdiğinin ifade edildiği açıklamada, "İlaç sebebiyle en az 7 ülkeden vaka bildirildi. Tespit edilen bu ülkelerde 3'ünde 300 ölüm gerçekleşti. Ölümlerin büyük bir kısmı 5 yaşının altında olan çocuklardan oluşuyor" denildi.

Mikroplu şuruplarda bulunan kirletici maddelerin, antifriz ve endüstriyel çözücü biçiminde kullanıldığı ve düşük bir ihtimalle de ölümcül olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, söz konusu malzemelerin hiçbir şekilde ilaçlarda kullanılmaması gereken zehirli kimyasallar olduğuna işaret edildi.

İlaç firmaları sessiz kaldı

Geçtiğimiz sene dört Endonezyalı PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex ve PT AFI şirketler tarafından imal edilen ve yurt içerisinde satışı yapılan öksürük şurupları adına da bir uyarı DSÖ tarafından verildi. Söz konusu şirketler, ürünlerinin mikroplu olduğunu kabul etmeyerek soruşturma sürüyorken yorum yapmaktan uzak durdu.

Yorumlar (0)