3 ilde yeni normale geçiş daha geç olacak!

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, yeni normal hayata geçişte vaka sayısı ile ölüm sayısına bakarken nüfusu yoğun olan illeri de çok dikkate alacaklarını belirterek, "Bunlar arasında Ankara, İstanbul, İzmir gibi nüfusu yoğun olan şehirlerimizde geçişlerin biraz daha sonra olmasını bekliyoruz." dedi. 

SAĞLIK 24.05.2020, 10:33
3 ilde yeni normale geçiş daha geç olacak!

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ortaya çıktığında bazı iş yerlerinin vardiyalı çalışmaya geçmesi, okulların kapanması ve 65 yaş üstü vatandaşların evde kalması gibi bazı tedbirlerin alındığını anımsatarak, Türkiye’nin 11 Mayıs gününden itibaren yeni normal döneme adım attığını ifade etti.

Prof. Dr. Özkan, yeni normal hayata geçişte alınan tedbirlerin adım adım kaldırılacağını kaydederek, şu anda 15 ilde seyahat yasağının olduğunu ve Ramazan Bayramı'nda 81 ilde uygulanan sokağa çıkma yasağının olumlu yansımalarının olacağına dikkat çekti. 

"Türkiye’deki olguların yaklaşık yüzde 60'ı İstanbul'da"

Söz konusu tedbirlere 4-8 hafta içerisinde adım adım devam edileceğini belirten Prof. Dr. Özkan, "Bunları planlarken 'Şu il yarın açılır bu il 3 gün sonra açılır' diye bir şey söz konusu değil, verileri takip etmemiz gerekiyor. Vaka sayımız nasıl gidiyor, ölüm sayıları nasıl gidiyor, iyileşen sayısı vaka sayısının üstünde mi bütün bunları takip ederek, hatta il il değerlendirmek gerekiyor. Türkiye’deki olguların yaklaşık yüzde 60'ı İstanbul'da. İstanbul belki biraz daha geç bu sürece adım atabilir. Vaka sayılarını ve ölüm sayılarını, virüsün bulaştırıcılık kat sayısını da inceleyerek ilerlememiz gerekiyor." diye konuştu. 

"Bazı kişilerin asemptomatik"

Prof. Dr. Özkan, yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan kişilerin hepsinin belirti göstermediğini ve bazı kişilerin asemptomatik olduğunu vurgulayarak, yeni normal hayata geçerken onlarla karşılaşma olasılığının olması nedeniyle kısıtlamaların kaldırılması hususunda nüfusu yoğun şehirlerde vaka ve ölüm sayılarının bir bütün olarak değerlendirileceğini kaydetti. 

"Ankara, İstanbul, İzmir'de geçişlerin biraz daha sonra olmasını bekliyoruz"

Nüfus yoğunluğunun çok önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Özkan, "Çünkü bu yeni normale geçerken vaka sayısına, ölüm sayısına bakarken nüfusu yoğun olan şehirleri de çok dikkate alacağız. Bunlar arasında Ankara, İstanbul, İzmir gibi nüfusu yoğun olan şehirlerimizde geçişlerin biraz daha sonra olmasını bekliyoruz. Bütün bunların ayrıntılı değerlendirilmesi gerekecek." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)