3. doz neden gerekli? Bilim Kurulu Üyesi Dr. Şener açıkladı

Prof. Dr. Alper Şener, sağlık personelleri ve 50 yaş üzeri yurttaşlar için uygulanan 3. doz aşının 'antikor yanıtını tekrar uyarmak' yönünden gerekli olduğunu ifade etti.

SAĞLIK 01.07.2021, 21:57 02.07.2021, 16:22
3. doz neden gerekli? Bilim Kurulu Üyesi Dr. Şener açıkladı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, COVID-19 (yeni tip koronavirüs) salgınında 3. doz aşı uygulaması hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

"3. doz aşı önemli"

Yurttaşların salgından korunması adına aşı seferberliği yürütüldüğünü ifade eden Şener, dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında gerçekleştirilen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında sağlık personelleri ve 50 yaş üzeri yurttaşlara uygulanmasına karar verilen 3. doz aşının salgınla mücadelede bir hayli önemli olduğunun altını çizdi.

"Antikor yanıtı tekrarı için gerekli"

Hem ülkemizde hem de dünyada salgının sürdüğünü belirten Şener, "Aslında bağışıklığı 2 doz aşıyla da sağlayabiliyoruz. 3. doz aşı, antikor yanıtını tekrar uyarma ve uzun dönemde sürdürebilirliğinin sağlanması adına gerekli. Virüse karşı ne denli yüksek oranda antikorumuz varsa ağır hastalık geçirme olasılığı da o kadar etkili ve uzun süreli düştüğünü biliyoruz." sözlerini sarf etti.

"Delta varyantına karşı aşılanmalıyız"

Şener, dünya çapında Delta (Hindistan) varyantı görülmeye başlandığı için ülkemizde de yaygınlaşma potansiyeline bağlı olarak yüksek antikor düzeylerinin oluşmasının büyük önem taşıdığını bildirdi.

Ülkemizdeki sağlık sistemi ve sağlık çalışanlarının fedakarlığı sayesinde koronavirüs sebebi ile ölüm oranlarının dünya ortalamasının gerisinde seyrettiğini kaydeden Şener, 3. doz seçeneği sunan ilk ülkelerden biri olduğumuza işaret etti.

Prof. Dr. Şener, salgının kontrol altına alınması için sürü bağışıklığının sağlanması adına aşılanma oranının yüzde 60'a ulaşması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)