2,8 milyon doz BioNTech aşısı Türkiye’de 

Özel uçaklarla Türkiye’ye getirilen 2,8 milyon doz BioNTech aşısı, Sağlık Bakanlığı’nın depolarına nakledildi. Aşılar, gerekli testlerden geçirildikten sonra kullanılacak. 

SAĞLIK 31.03.2021, 12:58 31.03.2021, 18:19
2,8 milyon doz BioNTech aşısı Türkiye’de 

Özlem Türeci ve Uğur Şahin isimli bilim insanlarının Covid-19 virüsüne karşı geliştirdiği BioNTech aşıları, özel uçakla Türkiye’ye getirildi.

Toplamda 2,8 milyon doz aşı, ülkeye giriş yaptığı anda Sağlık Bakanlığı depolarında hazırlanmış özel odalara nakledildi.

Eksi 80 derecede muhafaza ediliyor



Aşılar, depolardaki eksi 80 derecelik odalarda muhafaza ediliyor.

Aşı Takip Sistemi (ATS) tarafından karekodlanacak ve sonrasında analiz testleri yapılacak olan aşılar, testleri geçerse kullanıma açılacak.

Özel kolilerle illere dağıtılacak



Özel araçlar içerisinde hazırlanan özel koliler ile illere dağıtılacak olan aşılar, il sağlık müdürlüklerinin depolarında muhafaza edilecek. Bu depolarda eksi 20 derecede saklanacak olan aşılar 14 gün boyunca taze kalacak.

Kuru buz dolu kolilerde dağıtımı yapılacak olan aşılar, bu kolilerde 5 gün ile 15 gün arasında saklanabilecek.

İl müdürlüklerinden aşı uygulama merkezlerine sevk edilecek aşılar ise 2 günlük olarak gönderilecek ve bu merkezlerde 2-8 derece arasındaki sıcaklıklarda bekletilecek.

30 milyon doz sipariş edildi



BioNTech üretici firması ile Sağlık Bakanlığı arasında “30 milyon doz aşı” için anlaşma imzalandı. Fakat bu aşıların ne zaman geleceği kesin olarak bilinmiyor.

“Zaman zaman tedarik sorunları yaşanıyor”

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tüm ülkelerde dönem dönem aşı tedarik sorunlarının yaşandığı fakat buna rağmen ülkemizin aşıya erişimde de uygulamada da dünyadaki ilk beş ülke arasında bulunduğu, cümleleri yer aldı. 

Yorumlar (0)