22.00-23.00 arası uyuyanlara iyi haber

İngiltere'de gerçekleştirilen bir araştırma, 22.00-23.00 saatleri arasında uykuya geçmenin, kalp rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalini düşürdüğünü ortaya koydu.

SAĞLIK 09.11.2021, 22:20 10.11.2021, 17:17
22.00-23.00 arası uyuyanlara iyi haber

Kardiyovasküler hastalıklara ve uykuya ilişkin gerçekleştirilen bir çalışmada, yaş ortalamaları 61 olan 88 bin 26 birey incelendi.

Bilim insanları, katılımcıların yüzde 58'lik bölümünü kadınların meydana getirdiğini, 43-79 yaş aralığındaki bireylerin bileğine taktıkları bir cihazla, bir hafta boyunca uykuya dalma ve uyanma süresine ilişkin veri topladıklarını belirtti. 

Buna ek olarak katılımcıların hayat tarzı, fiziksel ve sağlık değerlendirmelerine dair anketler gerçekleştirildi.

Ardından bu bireyler, kalp yetmezliği, kalp krizi, geçici istemik atak ve inme, kronik iskemik kalp hastalığı olarak tanımlanan bir kardiyovasküler rahatsızlık tanısı için izlemeye alındı.

Araştırma neticeleri doğrultusunda, yaklaşık olarak 6 senelik bir izleme süresince 3 bin 172 katılımcıda kardiyovasküler rahatsızlık gelişti.

Geç saatlerde uyuyanlarda kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalinin yüzde 25 daha fazla olduğunu net bir şekilde ortaya koyan araştırmada, 22.00-23.00 saatleri arasında uykuya geçenlerde ise bu riskin çok düşük olduğu belirlendi.

"Sirkadiyen ritmi bozuyor"

Araştırmacılardan Dr. David Plans, hususa ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada, şöyle konuştu:

"Bedenin sirkadiyen ritmi ismi verilen, zihinsel ve fiziksel işleyişi düzenlemeye yardım eden 1 günlük bir iç saati var. Araştırmalarımızda nedensellik neticesine varamasak da erken veyahut geç uyuma saatlerinin beden saatini bozma riskinin çok daha yüksek olabileceğini ve kardiyovasküler sağlık adına negatif neticeler doğurabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmamız, uykuya dalmak için optimum zamanın vücudun 1 günlük döngüsünün belirli bir noktasında olduğunu ve bu noktadaki sapmaların sağlığı olumsuz etkilediğini gösteriyor."

Yorumlar (0)