22 ülke askıya almıştı! Yunanistan AstraZeneca aşısını kullanmakta kararlı

Vurulduğu kişilerde kan pıhtılaşmasına sebep olduğu iddiaları bulunan AstraZeneca aşısı, ülkeler tarafından yasaklanmaya devam ederken Yunanistan Sağlık Bakanı Vasilis Kikilias, aşıyı kullanmaya devam edeceklerini açıkladı.

SAĞLIK 16.03.2021, 15:45 17.03.2021, 09:11
22 ülke askıya almıştı! Yunanistan AstraZeneca aşısını kullanmakta kararlı

İngiltere'de bulunan Oxford Üniversitesi ve İsveç-İngiliz ortaklığında kurulan ilaç şirketi AstraZeneca tarafından Covid-19 salgınını sonlandırmak amacıyla geliştirilen aşılardan olan AstraZeneca aşısı, şimdiye kadar pek çok ülkeye satıldı. Yüz binlerce kişinin ilk doz olarak vurulduğu ve ikinci doz olarak da vurulmak üzere hazırlandığı aşının beklenmedik yan etkisinin ortaya çıktığı iddia ediliyor.

Aşı vurulan kişiler, kan pıhtılaşması sebebiyle tedavi altına alındılar. Bu yan etkinin yalnız aşıdan kaynaklı olup olmadığı şu an için bilinmemekle birlikte yan etki görülen ülkelerde AstraZeneca kullanımı askıya alındı. 

Şu ana kadar 22 ülkede kullanımı askıya alınan bu aşı, üreticilerinden olan İsveç'te de gözden düşmüş durumda. İsveç Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada AstraZeneca aşısı hakkında geliştirilmiş testler yapılana kadar başka aşıların kullanılacağı belirtildi.

Yunanistan, aşıyı kullanmakta kararlı

İsveç'in açıklamasının ardından aşıyı kullanan ülkelerden olan Yunanistan'dan da açıklama geldi. Yunanistan Sağlık Bakanı Vasilis Kikilias, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından kesin bir karar gelene kadar AstraZeneca aşısını kullanmaya devam edeceklerini açıkladı.

Bu sabah saatlerinde açıklamada bulunan Bakan Kikilias, aşılanmış kişilerin kanlarının analiz edildiğini ve aşı vurulmuş ya da vurulacak kişilerin panik yapmamaları gerektiğini belirtti. "EMA gibi resmiyet kazanmış kurumların aşı hakkında açıklamalarını bekliyoruz. Resmi kanallar açıklama yapana kadar da AstraZeneca aşısını kullanmaya devam edeceğiz." şeklinde açıklamalarına devam etti.

Yunanistan'da 172 bin kişi AstraZeneca aşısı vuruldu

Dünya genelinde aşılanma başladığında beri Yunanistan'da toplamda 172 bin kişi AstraZeneca aşısı oldu. Hala bu aşıyı olmaya devam eden Yunanlıların bazılarında da kan pıhtılaşması tespit edildi. Fakat Bakan Kikilias'ın belirttiğine göre pıhtılaşma sorununun aşı ile bağlantısı bulunmuyor.

Diğer ülkelerin AstraZeneca kullanımını askıya aldığını belirten kişilere ise Bakan, "Diğer ülkeler EMA'nın onaylamadığı herhangi bir aşıyı onayladıkları zaman biz de mi onaylayalım?" tarzında bir soru yöneltti. Buradan anlaşıldığı üzere Kikilias, diğer ülkelerde oluşan sağlık problemlerini ve sağlık bakanlarının yaptıkları askıya alma sürecini değil EMA'nın açıklamalarını dikkate alıyor.

22 ülkede AstraZeneca kullanımı askıya alındı

Aşının kullanımını askıya alan ülkeler arasında Fransa, Almanya, İzlanda, Portekiz, İrlanda, İtalya, Estonya, Letonya, Tayland, Lüksemburg, İsveç, Danimarka, Hollanda, Norveç, Slovenya, Avusturya, Litvanya, Bulgaristan, Endonezya, Romanya ve İspanya bulunuyor.

Aşının ortak üreticilerinden olan İngiltere ise hala aşıyı kullanmaya devam eden ülkeler arasında.

Yorumlar (0)