22 milyon kişiyle dev araştırma: Aşılar koronaya karşı ne kadar etkili?

Fransa’da 22 milyon kişiyle yapılan bir çalışmada aşıların Delta varyantı da dahil olmak üzere koronaya karşı yüzde 90’ın üzerinde etki gösterdiği ortaya çıktı.

SAĞLIK 11.10.2021, 11:47
22 milyon kişiyle dev araştırma: Aşılar koronaya karşı ne kadar etkili?

Dünyada 22 milyon kişinin incelenmiş olduğu yeni bir çalışmada, 4,8 milyonu geçen kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan koronavirüs pandemisini durdurmanın en etkili yönteminin aşılar olduğu ifade edildi. Pfizer/BioNTechin de içlerinde bulunduğu çeşitli aşıları inceleyen bilim insanları, 50 yaşın üzerinde olan aşılıların ölme veya hastaneye kaldırılma olasılığının yüzde 90 ve daha az olduğunu ifade etti. Ayrıca gelen souçlar, aşıların Delta varyatına karşı güçlü bir koruma verdiğini ve bunun 5 ay süresince devam ettiğini ortaya koydu.

Fransa’da yapılmış olan oldukça bir araştırmada, korona aşılarının Delta varyantına karşı dahi ciddi düzeyde koronavirüs vakalarını önlemede etkili olduğu ifade edildi.

Araştırma, enfeksiyonun değil, ciddi koronavirüs ve ölümün önlenmesine odaklanırken, 50 yaşın üzerinde olan 22 milyon kişiye bakıldı ve içlerinde aşısını olanların can kaybı veya hastaneye yatırılma ihtimallerinin yüzde 90 oranında daha az olduğu ifade edildi.

22 milyon kişinin verileri alındı

Çalışma dahilinde bilim insanlarınca, Fransa’nın aşı kampanyası başlattığını ve 2020 yılı Aralık ayından başlayarak 2021 Temmuz ayına dek 22 milyon insanın verilerinin toplandığı ifade edildi. 11 milyon aşılanmış kişiyle 11 milyon aşılanmamış kişinin sonuçları karşılaştırıldı.

Araştırmacılar tarafından aşılanmayan kişi ile aynı bölgeden aşılı bir insan karşı karşıya getirildi.

Fransız hükümetiyle yakın bir şekilde çalışma sürdüren bağımsız bir ilaç güvenliği araştırma grubu Epi-Phare’nin yürüttüğü araştırmada, ikinci bir dozun ardından 14 gün geçtikten sonra aşılı katılımcıların şiddetli koronavirüs riski yüzde 90 oranında azaldı.

Yüzde 92 delta varyantına karşı etkili

Öte yandan yapılan aşılamanın Delta varyantından ciddi hastalığa karşı 50-75 yaş arasındaki insanlar için yüzde 92, 75 yaş ve üzerindeki insanlar için yüzde 84 oranında koruma sağladığı ifade edildi.

Yorumlar (0)