2022’nin ilk kene vakası görüldü

Türkiye’de ilk olarak 2002 senesinde görülen ve halk arasında “kene” olarak isimlendirilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, uzun zaman sonra yeniden ortaya çıktı. 2022’nin ilk kene vakası, daha önceki senelerde olduğu gibi Tokat’ta görüldü. İlkbaharın gelmesiyle birlikte yeşil alanlarda ortaya çıkan keneye karşı ise uzmanlar, uyardı.

SAĞLIK 19.04.2022, 16:49 20.04.2022, 09:23
2022’nin ilk kene vakası görüldü

2022 senesinin ilk KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi), halk arasındaki tabiriyle “kene” vakası Tokat’ta görüldü. Özellikle tarla, bahçe gibi yeşillikli alanlarda ortaya çıkan ve vücudun açık olan kısımlarına yapışan kene hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar Erzurum, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Yozgat, Çorum, Sivas ve Tokat’ın kene popülasyonu konusunda yoğun şehirlerden biri olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin 2022’deki ilk kene vakası, Tokat Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Şahsın durumunun iyi olduğu öğrenildi. 

“Zıpladığı yalan, kene tırmanarak yapışır”

Yurt genelinde ilk kene vakası 2002 senesinde yine Tokat’ta ortaya çıkmıştı. Vatandaşların bu konuda özellikle ilkbahar döneminde dikkatli olması gerektiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Bahadır Orkun Özbay, kene ile ilgili doğru bilinen yanlışları ve uyarıları şu şekilde sıralıyor: “Çiftçiler, tarlada çalışanlar ve hayvancılıkla uğraşanların özellikle dikkatli olması gerekiyor. Ayrıca pikniğe gidenler, yeşillik alanda bulunanlar da dikkati elden bırakmamalı. Bu bölgelere gidenler kapalı ve açık renkli kıyafetler tercih etmeli. Çünkü kene, zıplayan bir hayvan değil. İnsan vücudunda genelde ayaklardan başlar ve bacaklara doğru tırmanarak çıkar. Bulduğu yere de tutunur. Yeşil ortamda keneyi fark edebilmek için oturduğumuz yere açık renkli örtü serebiliriz. Eve döndüğümüzde de saç diplerimizi, koltuk altlarımızı, bacaklarımızı kontrol edebiliriz.”



“Keneye çıplak elle dokunulmamalı”

“Eğer bir kene vücudunuza tutunduysa kesinlikle çıplak elle dokunmamanız gerekir. Plastik eldiven giyerek, elinize poşet geçirerek ya da cımbızla çıkartabilirsiniz. Ancak bu şekilde çıkarttığınızda kenenin iğne kısmı vücut içinde kalabilir. Bu da sorunlara yol açabilir. Bu sebeple keneden kurtulmanın en etkili yolu, en yakın sağlık kuruluşuna en kısa sürede başvurmaktır. Sağlık çalışanları hijyenik ortamda müdahale ederek keneyi çıkartır. Bir diğer önemli nokta da kenenin üzerine hiçbir şekilde kimyasal madde, kolonya, parfüm, sinek ilacı gibi şeyler dökülmemeli ve sıkılmamalıdır. Kene, sigara bastırılarak öldürülmeye çalışılmamalı ve elle de ezilmemelidir.”

“Kenedeki virüs, Covid-19 benzeri bir virüs”

“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olarak da isimlendirilen kenenin içindeki virüs, Covid-19 virüsü gibi bir virüstür. Kene hayvanı bu virüsün bir numaralı taşıyıcısıdır. Kenenin çıplak deriye tutulmasıyla birlikte hayvanın içindeki virüs insana geçer. Ayrıca kenelerin çıplak elle ezilmesi ve kırılması da bunu yapan kişiye virüsün bulaşması anlamına gelir. Enfekte olmuş büyük ve küçükbaş hayvanlarıyla dokuları ve salgılarıyla da bu virüs bulaşabilir. Burada atlanmaması gereken nokta, hastanelerde tedavi edilen bazı KKKA hastalarının vücuduna hiç kene temas etmemiş olmasıdır. Sağlıklı bir insanda aniden ateş, kusma, kas ağrısı, bulantı, ishal, halsizlik başlıyorsa KKKA’dan şüphe edilebilir.”

Yorumlar (0)