14 gün karantina yeterli değil mi? Açıklama geldi 

ABD’de gerçekleştirilen yeni bir araştırma, yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının, belirtiler sona erdikten 8 güne kadar bulaşıcı olabileceğini gösterdi. Araştırmacılar, karantina süresinin hastalığın belirtilerinin sonlanmasının ardından 2 hafta daha devam etmesi gerektiğini bildirdi. 

SAĞLIK 01.04.2020, 10:40
14 gün karantina yeterli değil mi? Açıklama geldi 

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları, 28 Ocak- 9 Şubat tarihleri arasında Çin'in Pekin kentinde bulunan PLA Genel Hastanesi'nde tedavi edilen ve hafif yeni tip koronavirüs (Covid-19) belirtilerine sahip olan 16 hastayı inceledi. 

Uzmanlar, vakaların yaklaşık yarısının iyileşmiş gibi görünmelerinin ardından hala virüs taşıyıcısı olduğunu fark ettiler. Bu yüzden, karantina süresinin 14 günden uzun sürmesi gerektiği ileri sürüldü. 

Amerikan Solunum ve Kritik Bakım Tıbbı Dergisi'nde yayınlanan çalışmaya göre, bazı vakaların ateş ve öksürük gibi şikâyetlerinin sona ermesinin ardından 8 güne kadar taşıyıcı oldukları görüldü. 

Vakaların birincil belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı ve farenkste ağrı (burun ve ağzı yemek borusuna bağlayan zar) vardı. Araştırmacılar tarafından bir ay boyunca tüm hastaların boğaz bezlerinden örnekler alındı ve virüs semptomları bakımından analizler yapıldı. 

Çalışmanın yazarlarından Yale Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi yardımcısı Lok, kuluçka süresinin bir hasta dışında hepsinde 5 gün olduğunu ve hastaların ortalama 8 gün boyunca belirtileri gösterdiğini kaydetti.

Öte yandan, söz konusu vakaların semptomların ortadan kalkmasının ardından bir ile 8 gün boyunca bulaşıcı kaldığını ifade etti. 

"İyileştikten sonra izalosyonunuzu 2 hafta daha uzatın"

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, belirtileri gösterenlerin, "ateş düşürücü ilaçlar olmadan ateşin kesilmesinden" en az 3 gün sonra karantinadan çıkmasını tavsiye ediyor. Fakat PLA Genel Hastanesi'nde profesör olan Dr. Lixin Xie, insanların daha uzun süre tecrit edilmesi gerektiğini aktardı. 

Dr. Lixin Xie, "Covid-19'a ilişkin hafif solunum semptomlarınız varsa ve insanları enfekte etmeyecek şekilde evde kalıyorsanız, diğer insanlara bulaşmadığınızdan emin olmak için sosyal izolasyonunuzu iyileştikten sonra iki hafta daha uzatın." açıklamasını yaptı. 

"Taburcu olan hastalara, pozitif vakalar kadar dikkatli davranın"

Yazarlar, ayrıca "COVID-19 hastaları semptomatik iyileşmelerinden sonra bile bulaşıcı olabilir, bu nedenle yakın zamanda taburcu olan hastalara, pozitif vakalar kadar dikkatli davranın." ifadelerine yer verdi. 

Yorumlar (0)