1,3 milyon doz aşı geldi! Kimlere öncelik verilecek?

Türkiye'ye 1 milyon 3500 bin doz grip aşısı geldi. Türk Eczacılar Birliği, Sağlık Bakanlığına sunduğu öneride, grip aşısının ilk olarak kronik rahatsızlığı olan vatandaşlara uygulanması gerektiğini ifade etti. 

SAĞLIK 20.10.2020, 12:05
1,3 milyon doz aşı geldi! Kimlere öncelik verilecek?

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) bu sene grip aşısına daha çok talep gösterilmesi bekleniyor. Türkiye'ye 1 milyon 3500 bin doz grip aşısının geldiği öğrenildi. 

Konuya ilişkin açıklama, Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak'tan geldi. 

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Çolak, Sağlık Bakanlığına sundukları öneride, "kronik rahatsızlığa sahip olan vatandaşlara bu konuda öncelik verilmesi gerektiğini" ilettiklerini aktardı. 

"Aile hekimlerine reçete yazdırsınlar"

60-65 yaş üstü vatandaşlar ile kronik rahatsızlığa sahip olan vatandaşların aile hekimlerine gitmeleri ve reçete alıp eczanelerden grip aşısı istemeleri gerektiğini belirten Çolak, eczanelerin de reçete sayısına göre grip aşısı talep etmeleri gerektiğini söyledi. 

"Risk grubundaki kişiler yaptırmalı"

Mevcut grip aşılarının yeterli olmayacağını aktaran Çolak, bu nedenle ilk olarak risk grubunda bulunan kişilerin aşı yaptırmasını gerektiğini,  Sağlık Bakanlığı tarafından konuya ilişkin düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.

"Nasıl piyasaya sürüleceği bilinmiyor"

Çolak, grip aşılarının öncelikle sağlık personeline uygulanması gerektiğini belirterek, 1 milyon 350 bin aşının depoda durduğunu, söz konusu aşıların gruplar halinde piyasaya sürülebileceğini ancak bu konuda belirsizlik yaşandığını belirtti. 

"Sağlık Bakanlığı açıklama yapacak"

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklama yapılmasının beklendiğini ve o zamana kadar aşıların depoda bekletileceğini kaydeden Çolak, risk grubunda olan kişilerin değerlendirmeye alınacağı ve sınıflandırılacağını, fakat şu an kesin bir durumun olmadığını söyledi.

"20 milyon kişiye dağıtılamaz"

Çolak, aile hekimlerinin de bu konuda bilgilerinin olmadığını kaydederek, 1 milyon 350 bin grip aşısının 20 milyon kişiye dağıtılamayacağını, bu nedenle belirli kriterlerin ortaya konması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0)