112’ye gelen asılsız ihbarlar hayrete düşürüyor: "Yangın var, deyip şarkı söyleyen oldu!"

İzmir’de 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 2021 senesinde toplamda 2 milyon 89 bin asıl vaka 3 milyon 852 bini de asılsız yönde ihbar olmak üzere toplamda 5 milyon 942 bin yeni çağrı geldi. Yangın var şarkısıyla yangın ihbarında bulunanlardan, husumetli olduğu kişinin kapısına ambulans ve polis getirtene, yeni telefonundan sesinin nasıl gittiğini öğrenmek isteyenlere dek asılsız çağrıların yaklaşık olarak yüzde 30 oranında azalması memnuniyetle karşılanıyor.

SAĞLIK 27.03.2022, 14:04
112’ye gelen asılsız ihbarlar hayrete düşürüyor: "Yangın var, deyip şarkı söyleyen oldu!"

İzmir’de 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları; jandarma, sağlık, emniyet, itfaiye, sahil güvenlik, orman ve AFAD olmak üzere toplamda 7 kurumu bünyesine dahil ederek vatandaşlara hizmet veriyor. Vatandaşların en zor zamanlarda yanlarında olmak maksadıyla zamanla yarışan ekiplerin en büyük şikayeti ise asılsız çağrılar. Geçtiğimiz sene boyunca İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi’ne toplamda 5 milyon 942 bin çağrı geldi. Bunun 2 milyon 852 bini de asıl yönde ihbar ve 3 milyon 852 bini ise asılsız ihbardı. Fakat çağrıların öncelikle çağrı karşılayıcılara gelmesi, asılsız ihbarların süzülmesi için büyük bir önem arz ediyor. Yalnızca bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, çağrı karşılayıcılar tarafından bilgisini edinebiliyor. Asılsız ihbar ulaştıran kişiler ise çağrı karşılayıcıların süzgecinden geçip ekiplere ulaşamıyor. Fakat kimi zaman asılsız ihbarcılar ekiplerin yanlış ihbara gitmesine sebep olabiliyor. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Dr. Murat Ummak ile merkez personeli, çok ilginç sebeplerle asılsız çağrılar alabildiklerini kaydetti. Asılsız yöndeki çağrıların İzmir ili için %95 seviyelerinden %64’lere düşmesi ise umutla karşılanıyor.

Birçoğu bilgi almak için arıyor

112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Dr. Murat Ummak, “İzmir’de 112 Acil Çağrı Merkezi olmadan sağlıkta yaklaşık olarak %90-95 oranında asılsız çağrı yapılıyordu. 2021 yılı itibarıyla %64’lere düşen bir asılsız çağrı oranımız bulunuyor. Bu da vatandaşların konuya ilişkin bilinçlenmeye başladığının bir göstergesi. Asılsız çağrıların çoğu aslında basit bilgilendirme çağrılarından meydana geliyor. 112 Çağrı Merkezi’ne çok kolay ulaşıldığından vatandaşlar bilgi edinmek maksatlı arama yapabiliyor. Mesela nöbetçi eczanenin yerinin nerede olduğunu soruyorlar, hastaneden randevu olmak için arıyorlar. Vatandaşlar 112’ye ulaşma kolaylığından dolayı bilgi edinmeye çalışıyor fakat bu durum acil durumu olan esas kişilere ulaşmayı engelleyebiliyor.” şeklinde konuştu.

Yangın var şarkısıyla asılsız yangın ihbarı yapılıyor

Israrlı bir şekilde 112’yi arayarak rahatsız edenlerin olduğunu da söyleyen Ummak, “Kimi zaman çocuklar arıyor, aldığı yeni telefonun sesini test etmek için arayanlar oluyor. Kimi zaman da tüp almak maksadıyla arıyorlar. Elektriklerin ne zaman geleceğini soran da var fakat bunun acil durum senaryosu gerçekten de olabiliyor. Geçtiğimiz dönemlerde elektrikleri kesildiğinden solunum cihazı çalışmayan bir vatandaşımız aramıştı. Sağlık ekipleriyle hemen olay yerine intikal ettik ve vatandaşımızın sorununu çözdük.

‘Yangın var yangın var’ diye bağıran da oldu arayıp. Sonra anladık ki şarkı söylüyor. Mevzuat çok açık. Asılsız çağrılara yaptırım var. Bu asılsız çağrılar da azalıyor ve azalmayı sürdürecek. Bütün vatandaşlarımızın hayatına dokunuyoruz. Onların da desteklerini istiyor ve her zaman hissediyoruz” dedi.

“İyi rol yapanlar oluyor”

Volkan Alkaya ise itfaiye biriminde görevli… Asılsız ihbarların olduğunu ancak artık bunu tecrübeyle tamamına yakınını anladıklarını kaydetti. Yüzde 10’luk kesimde asılsız ihbarların olduğunu anlamayıp ekip göndermek durumunda kaldıklarını da söyleyen Alkaya, “İnsanların çok iyi bir şekilde rol yaptığı durumlar da oluyor. Fakat karşı taraf çok iyi rol yaparsa durumu riske atamayacağımızdan ekip gönderiyoruz. Asılsız ihbar konusunda vatandaşlarımızın şunu bilmesi gerek: Bugün senin vakan olmayabilir ama yarın gerçekten bir felaket başına gelebilir. Bu durumda acil sağlık hizmetinin aksamaması için herkesin asılsız vakalar konusunda büyük bir hassasiyet göstermesi gerekiyor.”

“Sürekli asılsız ihbarda bulunuyordu, bir gün gerçekten ambulans gerekti”

Merkezde çağrı karşılayıcı olarak görev yapan Suna Çamcı, asılsız çağrılara ilişkin şunları söyledi:

“Asılsız çağrılarla sıkça karşılaşabiliyoruz. Bizleri ilgilendirmeyen telefon numaralarını bize sorabiliyorlar. Sıklıkla çocuklar arıyor. Trafik kazası ve asılsız yangın ihbarı verenler oluyor. Hemen tabii ki asılsız olduğunu düşünerek kapatmıyoruz. Çağrıları irdeliyoruz. Denizli 112’de görev yaparken sürekli olarak arayan bir arkadaşımız bulunuyordu. Arayıp sürekli asılsız ihbarlar veriyordu. Gerçekten bir gün ambulans gerekti ve oraya ambulans yönlendirildi. Bu vaka beni hafızamda yer etti. Sonrasında asılsız ihbarlarını sürdürdü mü bilmiyorum.” şeklinde konuştu.

“Husumetlisinin kapısına ambulans ve polis gitsin diye bizi arıyor”

Merkezde görev yapan Merve Çınar da asılsız çağrılara ilişkin, “Genelde asılsız ihbarları alkollü vatandaşlarla çocuklar yapıyor. Birbiriyle husumetli olan kişiler bile asılsız yönde ihbarda bulunabiliyorlar. Gece yarısı husumetli bulunduğu kişinin kapısına ambulans ve polis göndermek isteyenler de olabiliyor. Bütün ihbarları gerçek ihbar olarak değerlendirmek durumunda olduğumuzdan bir can kurtarma ihtimaline karşı bölgeye ekip sevk ediyoruz. Halkımızın bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)