110 gün yoğun bakımda kalan Covid-19 hastası: “Akıl sağlığınızı kaybedecek noktaya geliyorsunuz” 

Covid-19 testi 5 Mayıs 2021’de pozitif çıkan ve 110 gün boyunca yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Ahmet Özbıyık, ölümle yaşam arasında geçirdiği 3,5 ayı gözyaşları içinde anlattı. 

SAĞLIK 13.09.2021, 08:49
110 gün yoğun bakımda kalan Covid-19 hastası: “Akıl sağlığınızı kaybedecek noktaya geliyorsunuz” 

Covid-19 salgını ile mücadelede vazgeçilmez unsurlar şüphesiz ki maske, mesafe, hijyen ve aşı. Biri olmadan diğerleri eksik kalıyor. Bu durumun en gerçekçi örnekleri ise yoğun bakımda yatmakta olan hastalar. Ankara’da yaşayan Ahmet Özbıyık da o hastalardan biri.  

53 yaşındaki Ahmet Özbıyık, ilk doz aşısını yaptırdıktan sonra mayıs ayının ilk günlerinde Covid-19 testi pozitif çıktı. Hastalığının ikinci günü durumu ağırlaşan Özbıyık, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’ne başvurdu. İlk müdahalesinin ardından oksijen seviyesinde düşüklük olduğunu belirten doktorlar, Özbıyık’ı yoğun bakıma aldı. 

110 gün boyunca yoğun bakımdaydı 

Ölümle yaşam arasındaki mücadelesi 5 Mayıs 2021’de başlayan Özbıyık, tam 110 gün boyunca yoğun bakımda kaldı. Yaşadığı zorlu süreci, eşinin testinin de pozitif çıktığını, karantinaya girdiklerini ve tedavisini basın mensuplarını anlatan 53 yaşındaki hasta, gözyaşlarını tutamadı: “Yoğun bakım çok zordu. Oksijen tedavisine cevap vermiyordum. Konuşulanları duyuyordum ama ben konuşamıyordum. Sadece ‘Dayanamıyorum.’ dediğimi hatırlıyorum. Sonra da beni entübe etmişler. Yaklaşık 40 gün entübe halde kalmışım. Uyandıktan sonra ellerimi, ayaklarımı, hiçbir yerimi hareket ettiremiyordum. Sadece başımı oynatabiliyordum. Çok şükür hocalarım ve fizik tedavi sayesinde hareketlerimde düzelme başladı.” 



“Yüzükoyun şekilde hareketsiz yatmayı kimseye tavsiye etmem” 

Özbıyık: “Yoğun bakımda gece ve gündüz birbirine karışıyor. Bu yüzden orada kaç gün kaldığımı hatırlamıyorum çıktığımda 110 gün boyunca orada olduğumu bana ailem söyledi. Yüzükoyun, ağızda oksijen maskesiyle yatmayı kimseye tavsiye etmem. Herkes aşısını olsun. En azından kimse yoğun bakım sürecini yaşamasın. Ben yaşadım ama kimse yaşamasın. Çok zor. İnsan, akıl sağlığını kaybedecek noktaya geliyor. Kelimelerle ifade edilemez.” 

Solunum cihazından kurtuldu, tedavisi devam ediyor 

Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yoğun Bakım Başkanı Prof. Dr. N. Defne Altıntaş, hastanın sağlık durumu hakkında şu bilgilendirmelerde bulundu: “Virüs, hastanın akciğerlerinde ciddi hasarlar meydana getirmiş. Birinci ayın sonunda kendisini entübe ettik. Bu düzeyde etkilenen hastalar genelde tedaviye zor ve geç yanıt verir. Bu sebeple Özbıyık’ın tedaviye yanıt vermesi herkes için sevindirici bir durum. 100’üncü günde de solunum cihazından ayırdık. Hastamız kendi kendine soluk alıp verebilecek düzeyde. Ardından yemek yemeye de başladı. 110’uncu günde de yoğun bakımdan çıkardık. O dönem aşılama yeni başlamıştı fakat şu anda oldukça ilerlemiş durumda. Bir daha bu kadar ağır tablonun yaşanmaması için herkesi aşı olmaya davet ediyorum.” 

Doktorların maske ve kıyafet içinde çok zor ve yoğun çalışma ortamlarında bulunduklarını belirten Özbıyık, tüm sağlık personellerine teşekkür etmeyi ihmal etmedi. 

Yorumlar (0)