Zafer bir kez daha İmamoğlu’nun oldu!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yenileme Seçimi sonlandı. Ekrem İmamoğlu, yüzde 54,03 oy oranı ile İstanbul’un yeni belediye başkanı oldu. Peki 2014 yerel seçimlerinden bugüne İmamoğlu, hangi süreçlerden geçti? Kaç seçim kazandı? 19 günlük belediye başkanlığı döneminde neler yaptı? Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz…

ÖZEL HABER 23.06.2019, 21:42 24.06.2019, 00:55
Zafer bir kez daha İmamoğlu’nun oldu!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yenileme seçimini yüzde 54,03 oy oranı ile CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu kazandı. Böylece İmamoğlu, İstanbul'un yeni belediye başkanı oldu. 23 Haziran seçimini birinci sırada tamamlayan İmamoğlu, daha önce 2014 yerel seçimleri ve 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde de AK Parti'ye karşı zafer kazanmıştı. 

Ekrem İmamoğlu, 2014 yerel seçimlerine CHP Beylikdüzü Belediye Başkan Adayı olarak katıldı. İmamoğlu, yüzde 50,83 oy oranı ile seçimi birinci sırada tamamladı. 2009 yerel seçimlerinde yüzde 30 oy alan CHP, bu kez aynı bölgede oyunu yüzde 50,83’e çıkararak açık ara farkla belediye başkanlığını kazandı. Böylece İstanbul’da AK Parti’den CHP’ye geçen tek belediye Beylikdüzü oldu. Seçimlere AK Parti’den katılan Yusuf Uzun ise yüzde 39, 65 oy oranı ile seçimi ikinci sırada tamamladı.

Ekrem İmamoğlu kimdir?

2014 yılında Beylikdüzü Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, 4 Haziran 1970’te çiftçilik yapan Hava İmamoğlu ile ticaretle uğraşan Hasan İmamoğlu’nun oğlu olarak Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Cevizli köyünde dünyaya geldi. İlkokuldayken spora hentbol ile başladı ve daha sonra futbol ile devam etti. Trabzon Lisesi’nden mezun olan İmamoğlu, Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Bölümü’ne kaydını yaptırdı. Ailesinin 1987 yılında İstanbul’a taşınması nedeniyle lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde tamamladı. 1990’ların başında bir yıl boyunca Anavatan Partisi’nin gençlik kollarında yer aldı. Ayrıca, İstanbul Üniversitesi İnsan Kaynakları ve Yönetimi anabilim dalında yüksek lisans eğitimi aldı.

İmamoğlu, İnşaat ve taahhüt işleri yapan aile şirketinde 1992 yılında iş hayatına atıldı ve bu şirkette yönetim kurulu başkanlığını üstlendi. 2002 yılından itibaren Trabzonspor’un yönetiminde yer almaya başladı ve daha sonra Beylikdüzüspor Kulübü’nde de yöneticilik yaptı. Dilek İmamoğlu ile 18 Kasım 1995’de evlenen İmamoğlu’nun Mehmet Selim, Semih ve Beren adlarında üç çocuğu vardır.

31 Mart seçimlerini kazandı, itiraz edildi

Ekrem İmamoğlu, 31 Mart yerel seçimlerine CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak katıldı. İmamoğlu, bu seçimi yüzde 48,77 oy oranı ile birinci sırada tamamladı. Seçimlere AK Parti’den katılan Binali Yıldırım ise seçimi yüzde 48,61 oy oranı ile ikinci sırada tamamladı. Fakat AK Parti cephesinden seçim sonuçlarına itiraz geldi. Sunulan 44 sayfalık olağanüstü itiraz dilekçesinde, “5 binden fazla döküm cetvelinde mühür, 694 tanesinde imza, 214 tanesinde ise hiçbir yazı bulunmadığı, hükümlü, kısıtlı, ölü 19 bin 350 kişiye oy kullandırıldığı, kısıtlı seçmenler ve 5 bin 287 hükümlünün seçmen listesinde isimlerinin bulunduğu, 300 binden fazla usulsüz oy olduğu, 62 bin sandık başkanı ve memur üyenin yaklaşık 19 bininin kamu görevlisi olmadığı” iddiaları mevcuttu. AK Parti, KHK ile kamu hizmetinden çıkarılan seçmenlerin oy kullanma hakkının bulunmadığını da ileri sürdü.

İşte 19 günlük belediye başkanlığında yaptıkları…

 Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ilişkin AK Parti tarafından yapılan olağanüstü itirazı kabul etti. Böylece, seçimin iptal edilmesine ve yenilenmesine karar verildi. AK Parti YSK temsilcisi Recep Özel, İstanbul seçiminin 23 Haziran’da yenileneceğini duyurdu. Böylece Ekrem İmamoğlu’nun 19 gün süren başkanlığı sona erdi. Peki, İmamoğlu bu süre zarfında neler yaptı?

Mazbatasını 17 gün sonra alan Ekrem İmamoğlu, Maltepe'de parti flamalarının yer almadığı 'İstanbul'a Yeni Bir Başlangıç' mitingi düzenledi. 16 milyon İstanbullu ile kucaklaşmak istediğini belirten İmamoğlu, yeni dönemde şehrin yeni yol haritasını açıkladı. "Ben İstanbul'a yeni bir başlangıç vaadiyle buraya geldim." ifadesini kullanan İmamoğlu, İstanbul'a yeni nesil siyaset anlayışı, yeni nesil belediyecilik, yeni nesil yerel demokrasi, yeni nesil toplumsal birlik anlayışı ve yeni nesil yurttaşlık anlayışının hakim olacağını söyledi.

İmamoğlu, Veliefendi Hipodromu’nda 50. İBB Kupası ve 23 Nisan Kupası yarışlarını izledi. Böylece 19 yıl sonra ilk defa yarışları izleyen belediye başkanı olarak tarihe geçti.

30 Nisan günü İmamoğlu’nun talimatı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kısaltması olan T.C. ibaresi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık binası ile ek binanın ana kapısındaki tabelalara eklendi.

Birçok tiyatro sanatçısının yetişmiş olduğu Muammer Karaca Tiyatrosu'nun aslına uygun olarak yenileneceğini açıklayan İmamoğlu, Beyoğlu’nun kültür ve sanat dolu günlerine geri dönmesi adına bu süreci yakından takip edeceğini duyurdu.

Ulaşım Daire Başkanlığı’na göndermiş olduğu yazıda; aylık öğrenci kartı bedelinin 85 liradan 50 liraya düşürülmesi, 0-4 yaş arası çocuklu anneler için ücretsiz taşıma kartı, 0-12 yaş arası çocuklar için ücretsiz yolculuk hakkı, dini, milli ve resmi bayram günlerinde toplu taşımanın ücretsiz olması yönünde çalışma yürütülmesi talimatlarını verdi. Ayrıca yine İmamoğlu’nun talimatı ile İstanbul Halk Ekmek’te satılan Ramazan pidesine bu sene zam yapılmadı. 300 gr pidenin 1 TL’den satılması kararı alındı.

Ekrem İmamoğlu, 3 Mayıs günü suda indirim için talimatları İSKİ Genel Müdürlüğüne gönderdi. Talimatnamede, konutlarda tüketilen suyun ilk 20 metreküpünde yüzde 40 oranında indirim için çalışma yapılması ve yeni satış tarifelerinin tespit edilip İSKİ Yönetim Kurulu gündemine sunulmasını talep etti.

23 Haziran seçimleri…

23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi’nde zafer Ekrem İmamoğlu’nun oldu. Seçime 10 milyon 560 bin 963 seçmen katıldı. Seçimi yüzde 54,03 oy oranı ile CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu kazandı. AK Parti adayı Binali Yıldırım ise 45,09 oy oranı ile ikinci sırada tamamladı. 31 Mart yerel seçimlerinde 4 milyon 169 bin 765 oy alan İmamoğlu, 23 Haziran seçiminde oy oranını 529 bin 17 artırarak, 4 milyon 698 bin 782 oy aldı.

31 Mart’ta 4 milyon 156 bin 36 oy alan Binali Yıldırım’ın oy oranında ise düşüş yaşandı. Yıldırım, 234 bin 835 oy kaybederek, İstanbullulardan 3 milyon 921 bin 201 oy aldı.

Ayrıca, 31 Mart’ta seçime katılım oranı yüzde 83,9 iken, bu seçimde yüzde 84,4’e çıktı. Geçersiz oy sayısı da geçen seçimde 315 bin 250 iken, bu seçimde ciddi bir düşüş ile 172 bin 112 oldu.

23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yenileme Seçimi’nin kazananı Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu, artık İstanbul’un yeni belediye başkanı…

Yorumlar (0)