Yeni neslin YouTube obsesyonu

Ebeveynler, YouTube’da çok zaman geçiren çocukları için endişelenirken, çocuklar ebeveynlerinin onları anlamadığı düşünüyor. Çocukların YouTube’da video izleme sayıları her geçen yıl artıyor.

ÖZEL HABER 20.02.2020, 09:33 20.02.2020, 10:31
Yeni neslin YouTube obsesyonu

Youtube, geçtiğimiz Nisan ayında demografik araştırmasının raporunu yayımladı. Araştırmaya göre, Z kuşağının(16-24 yaş aralığı) nerdeyse tümü Youtube izleyicisi ve YouTube kullanımları geçen yıla göre yüzde 59 arttı. Bu nesildeki çocuklar günde ortalama 1 saat YouTube videosu izliyor. Bu oran 4 yıl öncesine kadar yaklaşık 24 dakika artmış durumda.

Liseliler, videolu sosyal iletişim ağını sevdiklerini söyleseler de, YouTube’un karanlık tarafını kabul ediyor, “çocuk bakıcısı olarak” kullanılamayacağına dair hemfikir oluyor.

Yetişkinler, YouTube videolarına olan ilgiyi anlamlandıramıyor


YouTube'ta binlerce videosu olan "Slime'dan" bir görsel

Birçok yetişkinin üzerinde durduğu ve anlamlandırmakta zorlandığı sorular; “Yeni nesil çocuklar YouTube’a neden bu kadar hayran kalıyor?”, “Sentetik sümük yapımı-‘slime-making’ videolarından ne anlıyorlar?“, “makyaj yapma derslerini neden saatlerce izliyorlar?”, “hidrolik pres makineleriyle bardak kırma, iPhone kırma gibi videoları neden bu kadar çok izliyorlar?”, “YouTuber’ların belediye otobüsünü kaçırmasını kayda alıp paylaşması onlar için neden bu kadar önemli?” gibi videoların çocukları adeta hipnoza uğramış gibi YouTube akışında izlemesine şaşırıyorlar ve çocuklar için endişeleniyor.

Çocukları hakkında endişelenen aileler, çocuklarının YouTube kullanımını kısıtlama, bilgisayara güvenlik duvarı kurma vb. kurallar koyuyorlar. Kural koymasalar da sözlü uyarıyorlar.

Ebeveynler, YouTube’un çocuklarının hayatlarını ne ölçüde yönettiğini kavramada zorlanıyorlar. Yeni nesil YouTube konusunda ailelerine tepkililer, ailelerinin onları anlamadığını düşünüyorlar.

Özel bir lisede yapılan bir araştırmada, çocuklara YouTube soruldu.

Çocuklar yaşlarına göre bilinçliler

Çocukların en çok verdiği cevap ise, YouTube’u diğer dijital eğlence biçimlerine tercih ettikleri oldu. Yani, çocuklar, dijitalleşen dünyada, bu tür platformları herkes kadar kullandığını fakat daha çok YouTube’u tercih ettiklerini gayet olgun bir bilinçle açıkladılar.

Yeni nesil için YouTube videoları izlemek aslında önceki nesillerin daha yoğunlukla zaman harcadığı televizyon izleme ve video oyunları oynama aktivitelerine harcadığı zaman kadar normalleşebiliyor. Bugünün dünyasında, dijital eğlence platformlarıyla, çocuklar ilgi alanlarını özelleştirme fırsatı buluyorlar. Önüne belli medya aygıtlarının koyduğu videoları izlemiyor, kendi aratmasının sonucunda çıkan videolarla ya da trendlerden seçilimleri karar verebiliyorlar.

Teknolojiyle birlikte nesiller de gelişiyor

Bu bakış açısıyla, yeni neslin ebeveynlerinin kaygıları daha önceki nesillerin kendi çocukluk döneminde yaşanılan aile kaygılarından farklı olmuyor. Hatta o dönemde medya ne verirse o alınıyordu ancak günümüzde çocuklar kendi eğilimlerini, doğru ve yanlış bilinçlerini oluşturacak daha iyi bir ortama sahip olabiliyor. Gelişen teknolojiyle birlikte nesiller de gelişiyor. Belki de ailelerin evham yapmadan önce çocuklarının eğlence anlayışını biraz daha kavraması, izlenilen videoları birlikte izleyip çocuklarına anlattırması ve böylelikle de müdahil olup çocuklarına uyum sağlaması gerekiyordur.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)