Yapay zekâ gerçekten tehdit mi?

Terminator'ün altıncı filmi “Terminator: Dark Fate” yapay zekâ laboratuvarları tarafından “insanları yanlış yönlendirmesi” gerekçesiyle eleştirildi. Yapay zekânın bilgisayar bilimi ve istatistikten öte bir konumda olmadığı vurgulandı.

ÖZEL HABER 31.10.2019, 11:12 17.11.2019, 20:54
Yapay zekâ gerçekten tehdit mi?

Cambridge Üniversitesi’nin “Facebook ve Amazon” ile kurduğu yapay zekâ laboratuvarlarındaki araştırmacılar, Terminator’un geçtiğimiz hafta vizyona giren “Dark Fate” filminin, kamuoyunu güncel yapay zekâ tehlikelerini kavrama konusunda yanlış yönlendirdiğini belirttiler.

Yapay zekânın babası Bengio'nun yorumu

Kanadalı bilgisayar bilimcisi Profesör Yoshua Bengio, 1990 ile 2000 arasındaki yapay sinir ağları ve derin öğrenme konusunda çalışmalarının bulduğu yankıdan dolayı “Yapay zekânın babalarından” biri olarak anılıyor.

Profesör Yoshua Bengio, Terminator filmlerinden neden hoşlanmadığını birkaç açıdan ele alarak cevapladı.

Bengio, “ Terminator serisi, günümüzdeki ve öngörülebilir gelecekteki yapay zekâ sistemleri hakkında oldukça yanlış bir resim çiziyor.”

Süper-zeki robotların teorik temellendirmesi henüz yapılamadı

“İnsan zekâsından daha üstün olabilecek süper-zeki yapay zekâ sistemlerinden oldukça uzağız ve buna yaklaşabilmek için teorik temellendirilmesinde çok keskin çıkmazlar var.”
Facebook’un Londra’daki merkezindeki yapay zekâ merkezinde Araştırmacı olarak görev yapan Dr. Edward Grefenstette, “Filmlerin ve medyanın aksettirdiği yapay zekâ algısı gerçek değil, bu tür olaylar gerçekleşmeyecek.” ifadesini kullandı.

Yapay zekâ ile fare bile taklit edilemiyor

Kanada’da Element AI adlı yapay zekâ merkezini kuran Bengio, “Güncel teknoloji sistemi ile bir farenin bile hareketlerini yapay zekâ sistemlerine aktaramayız.”  dedi ve “Günümüzün yapay zekâ konseptiyle tek bir görevden fazlasını oluşturacak sistem yok denebilir ve tek görevden fazlasını kurabilmek oldukça zorlayıcı, bu nedenle günümüz yapay zekâ teknolojilerine ‘genel yapay zekâ (General AI)’ tabirine karşın ‘kısıtlı yapay zekâ (Narrow AI)’ teriminin kullanımı ağır basıyor.” ifadesini kullandı.

Cambridge Üniversitesi’nde makine öğrenmesi profesörü olan Neil Lawrence, yapay zekânın ne olduğu konusunun “yeniden düşünülmesi” gerektiğinin altını çizdi.

Lawrence, günümüz yapay zekâ teknolojisini “bilgisayar bilimi ve istatistik” ile anmanın daha makul olduğunu söyledi.

Yapay zekâ, bilgisayar bilimi ve istatistik alanlarının ortak pratiğinden farklı bir şey değil

Amazondan yakın zamanda ayrılıp, Cambridge Üniversitesi Makine Öğrenmesi alanında “DeepMind” profesörü olarak çalışmaya başlayan Neil Lawrence, “ Aslında büyük sayısal verilerin filtreden geçirilip elde edilmesiyle oluşturulan istatistiksel korelasyonların vermiş olduğu çıktıların yorumlanmasına yapay zekâ diyoruz.” açıklamasında bulundu.

BBC haberinde Elon Musk’ın söylemleriyle dalga geçildi

BBC haberinde Elon Musk için, “İnsanları ‘Terminator’ senaryolarının yakın gelecekte gerçek olacağı düşüncesine sürükleyerek çok iyi bir iş yaptı, bu vesileyle insanlar artık yapay zekânın ‘nükleer füzeden’ bile daha tehlikeli olduğunu düşünüyorlar.” diyerek Musk ile alay etti. BBC’nin daha önceki haberlerinde de Elon Musk’a “pazarlamacı” gibi atıflarda bulunuluyordu.

Yapay zekâ ile ilgili çok büyük bir gelişim halen öngörülmüyor

Yapay zekâ topluluğunun bile önümüzdeki 5 yılda nasıl bir gelişim elde edileceği konusunda yeterince öngörüsünün olmadığının aktarıldığı haberde, 10 ila 30 yıl sonrasında neler olacağının öneminin düşünülmemesi gerektiği aktarılıyor.

Yapay zekâ topluluğu, genel yapay zekânın (AGI-Artificial General Intelligence) arzu edildiğini ancak bununla ilgili umut vadeden bir gelişimin olmadığını açıklıyor.

Yapay zekâ: verilerden anlam çıkarma yöntemi

Dr. Grefenstette, “İnsanların yapay zekâ hakkında ‘makinelerin bilişsel becerilerini’ kullanarak insanlardan daha üstün hâle geleceği senaryoları hakkında konuşmalar tipik bir şekilde sevilir. ‘Genel yapay zekâ-AGI’ hakkında komplo teorileri çıkarmanın günümüz teknolojisi ile hiçbir manası yok ve gerçekçi değil. Günümüzde yapay zekâ, kontrol edilebilir alanların üzerine odaklanan, verilerden anlamlı sonuç çıkarmak üzere basit sadeleştirme çalışmaları olarak tanımlanabilir.” diyerek yapay zekâya atfedilen konsept dışı algının altını çizdi.

BBC, yapay zekânın süperzekâlı robotların verebileceği muhtemel zararların düşünülmesine gerek buyuracak bir teknolojinin halihazırda olmadığını söylüyor.

Esas insanların yapay zekâyı kötüye kullanma ihtimali tartışılmalı

Yapay zekâ konusunda öne çıkan isimlerin ortak görüşlerinde; yapay zekânın insanları ele geçireceğinden çok, insanların yapay zekâyı savaş alanlarında kötüye kullanma ihtimali; gizlilik ihlali yapılarak, insanların yapay zekâyla izlenmesi gibi konuların ön plana çıkması gibi çeşitlendirilebilir konuların önemi vurgulanıyor.

Çok uzak geleceğe gitmeye gerek olmadan; Çin’de, Uygur Türklerinin yüz-tanıma teknolojisi ile takibe alınması ve baskılanması ya da ABD’deki 2016 Başkanlık seçiminin bot kullanılarak manipüle edilmesi de aslında "kısıtlı" yapay zekâ sistemlerinin kötüye kullanıldığının birkaç örneği olarak konumlandırılabiliyor.

BBC haberinde, yapay zekâ ile kurgulanan yalanları ortadan kaldırabilecek tek kanalın medya olduğunu aktarıyor.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)