Tarihte bugün: "Sihirli Halı" Operasyonu

71 yıl önce bugün Sihirli Halı Operasyonu ile on binlerce Yemenli Yahudi Yemen'den İsrail'e nakliye edilmeye başladı. Yüzlerce uçak seferi sonrasında yeni kurulan İsrail devletine 50 bine yakın Yahudi dahil oldu.

ÖZEL HABER 16.11.2019, 11:29
Tarihte bugün: "Sihirli Halı" Operasyonu

İkinci Dünya Savaşı’nın Müttefikler lehine bitmesinden sonra, Filistin sorunu son safhasına ulaştı. İngiltere'nin bu süreçte baskın bir rol oynayıp Amerika’nın yardımını sağlamasının ardından, Filistin meselesi Birleşmiş Milletler'e (BM) götürüldü. BM, takvimler 1947 yılının Kasım ayını gösterirken verdiği kararla, Filistin’in biri Yahudi öteki Arap olmak üzere iki devlet arasında paylaşılmasını istedi. Yahudiler söz konusu kararı hoşnutlukla karşılarken Araplar kabul etmedi. Bunun üzerine Kudüs, BM denetiminde milletlerarası bir bölge ilân edildi. Bu çözüm yöntemi de Arap tarafını memnun etmezken Filistin-İsrail Savaşı'nı tetikleyen unsurlardan biri oldu.

Binlerce Yemenli Aden'e gitti

Mayıs 1948’de ise BM paylaşım planına göre David Ben-Gurion tarafından kurulan İsrail devleti başlangıçta bugünkü görkemli günlerinden çok uzaktı. Kuruluşundan bir sene sonra nüfus olarak büyümeye çalışan İsrail'in imdadına koşanlardan biri Yemen oldu.

Yemen İmamı Ahmet bin Yahya, ülkesindeki Yahudilerin isterlerse üzerlerine düşeni yerine getirerek ayrılabileceklerini söyledi. Bunun üzerine binlerce Yemenli Yahudi "kartalların kanatlarına" alınmak için yaya olarak çölleri, dağları ve sınırları geçmek için harekete geçti. Aden'e varan, İngiliz ve Amerikan nakliye uçakları ile alınacak Yemenli Yahudiler, bittikten ancak birkaç ay sonra halka açıklanan yaklaşık 450 uçuşluk bir operasyonla İsrail'e getirildi.

Nasıl başladı 

Aslında, İkinci Dünya Savaşı boyunca Nazilerin yaptığı soykırım pek çok Yahudi'nin Filistin bölgesine göç etmesine ve bu Yahudilerin oradan İsrail'e dahil olmalarına sebep olmuşsa da nüfus henüz istenen seviyede değildi. Henüz kurulmuş İsrail'in nüfus olarak Araplara baskın çıkması gerekiyordu. Devleti tam olarak kurmak ve kalkındırmaya başlamak için işgücüne muhtaç olan David Ben-Gurion önderliğindeki İsrail devleti, diğer ülkelerdeki Yahudileri İsrail'e getirmek için çeşitli operasyonlar düzenlediler.

Eve davet

Siyonist önderler dünyanın dört bir kenarına yayılmış Yahudileri İsrail'e çekmeye çalışmışlarsa da bu çağrılarına fazla yanıt alamadılar. Çünkü bu Yahudiler uzun süredir dünyanın farklı yerlerinde yaşamlarını sükûnet içerisinde sürdürdüklerini söylüyor ve İsrail'e gitmek istemiyorlardı.

Örneğin Yemenli Yahudiler, yoğun olarak başkent Sana çevresinde hayatlarını sürdürüyorlardı, sayıları 60 bin civarındaydı ve bu coğrafyaya yerleşeli çok uzun süre olmuştu. Böylece İsrail'in "eve" davetini kabul etmediler. Bunun üzerine Siyonistler başta Sana olmak üzere bölgede bir anlamda misyonerlik faaliyetleri düzenleyerek Mesih'in yeryüzüne indiğini ve kutsal kitap Tevrat'taki gibi bu Yahudilerin "bir kartalın kanadında olacaklarını" ifade ettiler.

İlk uçak 16 Kasım 1948'de indi

Yemenli Yahudiler, Siyonistlerin söylemlerine ikna olmuş olacaklar ki başkent Sana'dan Aden'e göç ederek uçaklara tutuldukları kamplardan uçaklara binmeye başladılar.

Yemenli Yahudileri taşıyan ilk nakliye uçağı da 16 Kasım 1948 tarihinde İsrail'e indi. Aralıklarla devam eden süreçte yaklaşık 2 sene süren nakliye operasyonunda Yemen'de "transit" kamplarda bekleyen binlerce Yahudi İsrail'e taşındı.

 

Yemen'den gelen Yahudilerin vasıfsız olarak düşük ücretlerle yaşamaya çalıştığı pek çoğunun da Falaşalar gibi orduya katılarak Araplara karşı savaşmaya çağrıldığı söyleniyor.

Bir başka deyişle, Yemen'de yoksulluk çeken Yahudiler, Mesih'in yeryüzüne indiği iddialarından sonra "Sihirli Halı" ile İsrail'e götürülmüş olsalar da orada da yoksulluk çekmeye devam ettiler.

Yorumlar (0)