Suat Çelen: 2019 yılı Türk cimnastiği açısından milat oldu

Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, 2019 yılındaki başarılar ve hedefler ile ilgili Habernediyor.com'un sorularını yanıtladı.

ÖZEL HABER 31.12.2019, 09:53 31.12.2019, 14:45

Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, federasyonun faaliyetlerine ilişkin, "Cimnastik faaliyetleri aslında çok fazla branş var. Artistik cimnastik , ritmik cimnastik, trabolin cimnastik ve yeni eklenen  parkur cimnastikle beraber 4 tane olimpik disiplinimiz var. step-aerobik var Avrupa ve dünya şampiyonası yapılan. Bunun dışında pilatestir, ondan sonra özel beden eğitimi spor salonlarında yapılan, vatandaşlarımızın ders aldığı zumba dersleri gibi işte cimnastik gibi bu derslerin çoğunu da Cimastik Federasyonumuz sertifika olarak vermektedir. Ama biz özellikle daha çok olimpik ve olimpik olmayan branşlarla ilgili çok ciddi bir efor sarf ediyoruz. Çünkü bakanlığımızın da bizden istediği bu." dedi. 

nazlı savranbaşı ile ilgili görsel sonucu

Çelen, 2019 yılının Türkiye cimnastik tarihi açısından çok verimli geçtiğini belirterek, "2019 yılı Türk cimnastiği açısından milat oldu. Çünkü 1957'de kurulmuş federasyonumuzun ilk defa Türk dünya şampiyonu çıkarttı. Şampiyonla yetinmedik birde dünya ikincisi oldu. Hatta 0.10 gibi bir kayıpla dünya beşincimiz var. Ona sevinmez olduk. Birde olimpiyat kotası alan Nazlı Savranbaşı'mız var bayanlarda. O da bugüne kadar Türkiye tarihinin en küçük sporcusu oldu. 16 yaşında olimpiyat kotasını elde etti. Tarihinde zaten 2012'de başlayan bir Göktü Üçtaşcanlı ile olimpiyata gitme serüvenimiz vardı." dedi.

"Çünkü çok önemli bir şey. Yani tarih yazıldı"

Hedeflerinin daha da ilerisinde başarılar elde ettiklerini vurgulayan Suat Çelen, "Rio'da Tutya Yılmaz ve Ferhat Arıcan'la bunu iki kişi yaptık. Hedefimiz ikinin üzerine çıkmaktı. Dört oldu, çok mutluyuz, başarılıyız. Başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Ama tabi en önemli şey dünya şampiyonluğu ve dünya ikincisi. O yüzden biz Ekim ayında Stuttgart'ta yapılan bu şampiyonayı, tarihini bütün cimnastik ailemizin karşısında Ekim'in ikinci haftasını Cimnastik Haftası, Ekim'in ikinci cumartesi gününü de Cimnastik Günü ilan ettik. O Cumartesi günü yarışmalar tertip edilecek. Ki bu günü unutturmayalım camiamıza. Çünkü çok önemli bir şey. Yani tarih yazıldı." şeklinde konuştu.

jimnastik türkiye ile ilgili görsel sonucu

"Sporcuları tarih yazdığımız noktasında kutladılar"

Çelen, bu başarılarının herkes tarafından fark edildiğini ve tebrik edildiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Dünya sporunun en büyük patronu Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach bizzat geldiler. Bütün şahsımda beni ve sporcuları tarih yazdığımız noktasında kutladılar. Tüm dünya bunun farkında. Ayrıyetten bütün müslüman ülkeleri açısından da ilk defa alınan bir madalyaymış. Bütün müslüman ülkeleri geldi kutladı." 

Cimnastiğin tüm illere yayıldığını dile getiren Çelen, "Ben 2012'de federasyonun başına geldim. Bin iki yüz sporcu vardı. 12 il cimnastik yapıyordu. Bu geçen 7 yıllık süre içerisinde cimnastik bin iki yüzden, yüz binlere yaklaştı. 600 yarışmacı sporcu 20.000'lere yaklaştı. 12 ilde olan cimnastik 81 ile yayıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın taşrada il müdürlüklerine cimnastik antrenörü çalıştırmayı zorunlu hale getirdi. Bu çok önemli. Birçok il müdürümüz bir tane antrenör değil bir kaç tane aldı. Dolayısıyla lisanslı sporcu sayımız yüz binlere yaklaştı." değerlendirmesinde bulundu.

jimnastik türkiye ile ilgili görsel sonucu

"Amacımız yaymaktı yaydık"

Çelen, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim bir taraftan şampiyon ve millî sporcular yetiştirmenin yanında kendimizi diğer federasyonlara sporcu yetiştiren bir fabrika olarak görüyorduk. Çünkü 3 yaşında başlayan bir branşımız var. Dünya kabul etmiş, en küçük yaşta başlanılan spor. Cimnastik temelini alan bir sporcu her yerde başarılı olabilir mantığındaydık. Amacımız yaymaktı yaydık. Diğer taraftan da bayrağımızı dalgalandırmaktı orada da çok şükür bu seneye yakın 40 küsür madalya aldık uluslar arası alanda. Bu bir o kadarda sorumluluklarımı artırdı. Çünkü beklentiler artacak. Cimnastikte dünya şampiyonasında hatta olimpiyatlarda bırakın madalyayı gitmek bile hayal olan bir dönemde artık olimpiyatlarda madalya beklentisi olan federasyonlardan biri haline geldik. Bunun bilincindeyiz. Bu noktada da çalışmalarımızı hızlı vir şekilde yürütüyoruz.

Kota şansımız hâlâ devam ediyor. Gitme ihtimallerimiz halen devam ediyor. Bu çok önemli birşey. Çünkü tarihimizde hani cimnastik deyince sadece artistik cimnastik geliyor akla. Ama bizde ritmik cimnastik ve trambolin cimnastik var. Bir de artık bundan sonra parkur eklendi. Kuralları ayır, salonları ayrı, malzemeleri ayrı. Olimpiyat konuşuyor olmak, gidebiliyor olmak geldiğimiz noktayı gösteriyor. 2020'de kotayı alamazsak, 2024'de gerçekten alabileceğimizi ve bütün disiplinlerimizde olimpiyat oyunlarında olacağımıza ben yürekten inanıyorum. Camiamızda inanıyor." 

ibrahim çolak ile ilgili görsel sonucu

"Finale kalan her sporcu birinciliğin ve madalyalı kürsünün adayı"

2020 Tokyo Olimpiyatları'nda asıl hedeflerinin finalde mücadele edebilmek ve madalya kazanmak olduğunu belirten Çelen, "2020'ye gelecek olursak, son dünya şampiyonasında bir olduk, iki olduk. Dünya beşinciliğimiz var. Sporcularımız dünya klasmanında ilk 20'de olan sporcularımız. Olimpiyatta madalya beklentimiz yok dersek bu da yanlış olur. Finale kalan her sporcu birinciliğin ve madalyalı kürsünün adayı. Sporcumuzun iyi hissettiği bir gün olursa madalyayı aynı dünya şampiyonasında olduğu gibi alacağımıza inanıyorum. Önce final. Finale girmektir önemli olan. Finale girdiğimiz zaman zaten, finale kalan her sporcu madalyanın bir adayıdır. Ben bir tane değil bir kaç tane finalimizin olacağını düşünüyorum. Biz son dünya şampiyonasının madalyalı yolcusu olarak gittiğimiz için bu hem hakemlerin, hem de Avrupalı sporcuların üzerinde bir avantaj oluşturacak. Bizde hakem faktörü de var. Bir Türk'ün dünyada madalya almasına zaten alışkın olmayan bir dünya cimnastiği bugün altın madalyayı verdi, gümüşü verdi. Tabi bu beş-altı yılın getirdiği bir serüven." ifadelerini kullandı.

nazlı savranbaşı ile ilgili görsel sonucu

Sporcuların ilk defa olimpiyat heyecanı yaşayacaklarının altını çizen Çelen, "İbrahim ilk defa olimpiyatlara gidecek. Ferhat Arıcan evet geçen 2016'da çok basit bir yaptı. Ahmet Önder ilk defa olimpiyatlara gidecek. İlk defa olimpiyat heyecanını yaşayacaklar. Dolayısıyla orada o heyecanı nasıl kaldıracaklar? O atmosferi nasıl yaşayacaklar? Doğrusu bizde merak ediyoruz. Ama sporcularımız çok tecrübeli. Ben üstesinden gelip, finallere kalıp, madalya alacaklarına inanıyorum." sözleriyle güvenlerinin tam olduğunu belirtti.

Habernediyor.com

Yorumlar (0)