Spagetti neden ikiye bölünemiyor?

Spagettiyi ne zaman bölmek istesek, ya üçe ayrılır ya da dörde. Hatta beşe ayrıldığına da şahit olmuşuzdur. Peki spagetti neden ikiye bölünemiyor?

ÖZEL HABER 26.04.2019, 12:25 30.04.2019, 13:45
Spagetti neden ikiye bölünemiyor?

Spagettiyi ne zaman bölmek istesek, ya üçe ayrılır ya da dörde. Hatta beşe ayrıldığına da şahit olmuşuzdur. Peki spagetti neden ikiye bölünemiyor? Bu, yıllarca bilim adamlarının bile aklına kurcalayan sorulardan biri oldu. Hatta Nobel Ödülü sahibi Fizikçi Richard Feynman’ın bu soru için haftalar boyu kafa yorduğu bile biliniyor. Fakat ne yazık ki, ömrü sorunun yanıtını görmeye yetmedi.

İşi Fransız bilim adamları çözdü

İki Fransız bilim adamı Basile Audoly ve Sebastien Neukirch, 2005 yılında yaptıkları analizlerle kafalarda soru işareti bırakan spagetti problemini çözmeyi başardı. Spagettileri “ince kırılabilir değnek” olarak göz önünde bulundurarak bu gibi maddelerin güç uygulandığında tam olarak nasıl kırıldığını anlamaya çalıştılar.

İkili, spagettinin iki ucundan eşit miktarda güç uygulayarak bükmeyi denediklerinde maddenin ikiye ayrıldığını farkettiler. Ama sonra garip bir şey yaşandı: Spagettinin kırılmaya başladığı ilk anda, orta kısmının geriye doğru esnemesiyle ‘dalga’ oluşturduğunu gözlemlediler. Meydana gelen bu dalgalar sayesinde, spagetti daha fazla parçaya bölünmeye devam etti.

Spagetti fiziği, namı diğer “ince çubuk fiziği”, keşfinin ardından 2005 yılında gazetelere manşet olmayı başardı. Dünyanın birçok yanından büyük zihinlerin ortak yürüttüğü bir çalışmaydı neticesinde.

Hititbet class="detayFoto" src="https://www.habernediyor.com/images/upload/spagetti-neden-her-defasinda-uce-bolunur.jpg" />

Spagettiyi ikiye bölebilir misiniz?

Spagettinin üç ve üçten fazla parçaya nasıl bölündüğünü anladık. Peki iki parçaya nasıl böleriz? Son zamanlarda, MIT’e mensup bir grup araştırmacı konuyu derinine araştırmak için incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerin ardından, bulguları 2018’in Ağustos ayında PNAS dergisinde yayınladılar.

Ekip yaptıkları deneylerde, spagettinin parçalanarak dağılmasına sebep olan fleksural dalgaları etkisiz hale getirerek işin sırrını çözebileceklerini düşündüler. Teori buydu. Fakat bunu yapabilmek için bir yöntem gerekiyordu.

Spagettiyi ikiye bölmenin çözümü sandığımızdan daha kolaymış

MIT bilim adamları, spagettiyi dengede tutabilecek ve her iki tarafına güç uygulayabilecekleri bir makine ürettiler. Binlerce spagetti binlerce testten geçtikten sonra, anladılar ki çözümü oldukça basitmiş. Spagetti her iki tarafından tamamen doğru ve eşit bir biçimde bükülerek güç uygulandığında zaten ikiye bölünebiliyormuş.

Spagetti nasıl ikiye bölünür?

Gelin, bir de spagettinin ikiye nasıl bölündüğünün fiziksel sürecine bakalım. Pişirilmemiş katı bir spagetti 270 derece açıyla bükülerek uç kısımları saniyede bir 3 milimetre eğildiğinde, spagetti kusursuz bir şekilde ikiye bölünebilme özelliğine zaten sahipmiş. Bu arada, spagetti 270 derece büküldüğünde, meydana gelen ilk kırılmayla birlikte spagetti esnekliğini tam anlamıyla kaybedince olayın sırrı da çözülmüş oluyor.

Keşif daha dayanıklı ürünler için temel oluşturuyor

Bilim adamları, bununla yetinmeyip meseleyi dijital ortama da taşıdılar. Farklı programlarla spagettinin nasıl ikiye bölündüğünü istatistik bilgiler eşliğinde görüntüleyerek; üçe veya dördü bölünmesi için nelerin gerekli olduğunun da analizini yapma fırsatına eriştiler.

Yapılan bu keşif, maddelerin baskı altındayken kırılmaması için ne kadar dayanıklı olması gerektiğine dair de bilgi verdi. Buna bağlı olarak, bu keşif daha dayanıklı maddelerin üretimi için bir çıkış noktası niteliği taşıyabilir.

Yorumlar (0)