Sosyal Medya Platformlarına Erişim Engeli Mi Geliyor?

Sosyal medya devlerinin, Türkiye'de temsilci bulundurmaları için tanınan süre 1 Ekim'de dolmuş ve yaptırımın il aşaması olan 10 milyon lira olan idari ceza parası kesilmişti. Peki, bundan sonraki süreç nasıl işleyecek? Habernediyor.com yazarı Av. Hilal Yurt, tüm merak edilen soruları yanıtladı. İşte kafalara takılan o soruların yanıtları...

ÖZEL HABER 24.11.2020, 15:55 23.11.2020, 13:45 Hanife
Sosyal Medya Platformlarına Erişim Engeli Mi Geliyor?

Kamuoyunda Sosyal Medya Yasası olarak bilinen 7253 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe girdi. Söz konusu yasa, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında mevcut olan yasal düzenlemelere sosyal medya platformları bakımından önemli bir takım yükümlülükleri yüklemesi nedeniyle Sosyal Medya Yasası olarak bilinirlik kazandı.

Twitter, Facebook, Instagram, Youtube gibi sosyal paylaşım platformları, söz konusu Kanun kapsamında “sosyal ağ sağlayıcısı” olarak tanımlandı. Sosyal Ağ Sağlayıcılarının ise, yapılan son yasal düzenlemeler uyarınca; Türkiye’de temsilci bulundurma, kullanıcıların içerik kaldırma taleplerini hızlıca sonuca bağlama, içeriğin engellenmesine ilişkin başvurular ile bunlara ilişkin kararların uygulanmasına ilişkin istatistiği raporlama gibi yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiği ilgili düzenlemeler kapsamında belirtildi.

Sosyal Medya Devlerine 10’ar Milyon İdari Para Cezası Kesildi

1 Ekim 2020 tarihinde ise Türkiye’de temsilci bulundurma yükümlülüğünün yerine getirilmesi için öngörülen süre son erdi. 4 Ekim 2020 tarihinde ise Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Fatih Sayan şahsi Twitter hesabından, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun Türkiye'de temsilci bulundurma yükümlülüğünü yerine getirmeyen şirketlere ilk cezaların kesildiğini açıkladı.

Sayan’ın Twitter hesabından duyurduğu üzere, Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Youtube ve Tiktok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon Türk Lirası para cezası kesildi. 

Gelinen aşamada ise Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Youtube veya Tiktok herhangi bir resmi açıklamada bulunmadı. 


 

Sosyal Medya Platformlarına Erişim Yasağı Gelecek mi?

Kamuoyunun tüm bu süreçte en çok merak ettiği husus elbette ki, Sosyal Medya Platformlarının temsilci atamama kararlarında bir değişikliğe gitmemeleri halinde, sosyal paylaşım platformlarına herhangi bir erişim yasağı getirilip getirilmeyeceğidir.

Yasa metnine göre Sosyal Ağ Sağlayıcılarının temsilci bulundurma yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde 5 aşamalı yaptırımların uygulanacağı öngörülmektedir.

1.    10 milyon lira idari para cezası

Halihazırda bu yaptırımların ilk aşaması olan 10 milyon liralık para cezası yaptırımı BTK tarafından ilgili sosyal medya platformlarına uygulanmış durumdadır.

2.    30 milyon lira idari para cezası

Yaptırımların ilk aşaması olan 10 milyon liralık para cezasına ilişkin tebligatın Sosyal Ağ Sağlayıcısına yapılmış olmasını müteakip 30 gün içinde Sosyal Ağ Sağlayıcısının yükümlülüklerini hala yerine getirmemiş olması halinde 30 milyon lira daha idari para cezası kesilecektir.

3.    Reklam yasağı cezası

Verilecek 2. cezanın ardından yükümlülükler yerine getirilmemeye devam edilirse takriben Ocak 2021 dönemi içinde sosyal ağ sağlayıcılarının reklam vermesi yasaklanacak, bu yasak kararı Resmi Gazete’de yayımlanacaktır.

4.    Bant genişliğinin %50 oranında daraltılma cezası

Reklam verilmesinin yasaklanmasından itibaren 3 ay içinde yükümlülüklerini yerine getirmemeye devam eden sosyal ağ sağlayıcılarının internet trafiği bant genişliği takriben Nisan 2012 dönemi içinde %50 daraltılacaktır.

5.    Bant genişliğinin %90 oranında daraltılma cezası

Nihayetinde Mayıs 2021’e gelindiğinde tüm bu uyarılara uymayan sosyal ağ sağlayıcılarının internet trafiği bant genişliği %90 daraltılacaktır.

Peki internet trafiği bant genişliğinin daraltılması ne anlama geliyor?
 

İnternet trafiğinin daraltılması eskiden olduğu gibi Türkiye’den erişim engeli konulan web sitelerine VPN gibi servislerle erişmenin önü kesilmiş olması ve bu sitelere artık Türkiye’den tamamen girilemeyecek ölçüde yavaşlatılmış olması anlamına geliyor.



 

Whatsapp’a Erişim Engeli Geliyor mu?
 

Whatsapp, Telegram, Skype gibi uygulamaların ise Kanun’un tanımlamış olduğu “sosyal ağ sağlayıcısı” kavramına, “sosyal etkileşim amacı”nı doğrudan barındırmamaları ve esas amaç itibariyle iletişim aracı olmaları sebebiyle dahil edilememeleri ve bu itibarla Whatsapp, Telegram, Skype gibi uygulamaların yasal düzenlemelerin kapsamı dışında kaldığı yönündeki görüşün baskın olduğunu söylemek mümkündür.

Av. Hilal Yurt

 
 

Yorumlar (2)
Abdullah 3 yıl önce
Bence bu yasa çok saçma!
isimsiz 3 yıl önce
Saçmalık