Otizm farklılıktır!

Otizm bir hastalık değil, farklılıktır! Otizm farklılığına sahip çocuklara ve ailelerine gerekli eğitim verildiğinde otizme sahip bireylerin sosyal uyumları diğer bireylerden farksız hale geliyor. "Otizm nedir?" sorusuna istinaden verilebilecek cevapları sizler için inceledik...

ÖZEL HABER 07.11.2019, 15:11 07.11.2019, 23:20
Otizm farklılıktır!

İnsan yaşamındaki normalleştirilmişliklerin dışında kalan bir şey sadece farklılaştırılmıştır. Farklı olan birisi ne hasta olarak nitelendirilebilir ne de herhangi bir bozuklukla. "Engelli" tabiri de benzer bir şekilde farklılık olarak yorumlanır. Bu nedenle, birçok çevre "engelli" kelimesini kabul etmeyip, yeterli destek verilmediği durumlardan ötürü bu kişilere "engellenmiş" tabirini tercih ediyor. Örneğin; bir insanın gözlerinin görmemesi, onu engelli yapmaz, sadece kör yapar veya kulakları duymayan birisi, işitme engelli değil, "sağır" olarak nitelendirilmelidir.

Otizm hastalık değildir!

Otizm; bir hastalık değil, genetik farklılıklarıyla diğer insanlardan farklı yapıya sahip olan insanların yaşadığı semptomlar olarak tanımlanıyor.

Amerikan Sağlık Bakanlığının dünya genelinde yaptığı araştırmaya göre, dünya genelinde 59 çocuktan biri otizmlidir. Erkek çocuklarda otizm görülme ihtimali, kız çocuklarına göre 3 ila 4 kat daha fazla. Erkeklerin fazla olması dolayısıyla da, her 54 erkek çocuktan birinde otizm gözlemleniyor.

Türkiye’de otizm ile ilgili net bir araştırma yok ancak önceki yıllarda yapılmış olan araştırmalara göre, otizmi olan 140 bin çocuk olduğu tahmin ediliyor.

Otizm farklılığına sahip bireyler alışılagelmiş ebeveyn – çocuk ilişkisinden farklı bir yetiştirilme bilincine ihtiyaç duyuluyor. Otizmin görüldüğü çocuklar gerekli koşullarda yetiştirilirse sosyal yaşama uyumları diğer bireylerden farksız bir şekilde sağlanabiliyor.

Türkiye’de otizm bilinci ile ilgili gelişmeler

Türkiye’de ilk 1999’da zihinsel farklılıklar için özel eğitim kurumları açılmaya başladı ve projelendirildi. Otizmli Çocuklar Eğitim Uygulama Projesi yürürlüğe sokularak 3 ila 14 yaş arasındaki otizm farklılığına sahip çocukların alması gereken eğitim bilinci artırıldı. 2006-2007 yılları arasında da ABD’de 1970 yılında, temel amacı otizme sahip çocuklara bağımsızlık kazandırmak üzere kurulan PCDI-“Princeton Çocuk Gelişim Enstitüsü” sisteminin ekolü Türkiye’de uygulamaya başladı.

Daha sonraki süreçte de otizm farklılığına sahip bireyler ve ebeveynlerinin ne tür ihtiyaçlarının olduğu, bunların nasıl karşılanabileceğine binaen projelerin artırılması hususunda bakanlık tarafından Otizm Eylem Planı oluşturuldu.

Dünya tarihine adını kazımış otizm farklılığına sahip 10 isim

Franz Kafka - otistik bir dehâ


Şüphesiz 20. yüzyılın ve Modern Alman edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Franz Kafka da otizm farklılıklarına sahipti.

Jane Austen- otistik bir dehâ


İngiliz roman yazarı Jane Austen modern roman dilinin kurucusu niteliğindedir. Austen da otizm farklılığına sahipti.

Ludwig van Beethoven- otistik bir dehâ


Alman kompozitor Beethoven klasik dönemden romantik döneme geçişin öncüsü ve dehâ niteliğindedir. Beethoven otizm farklılığına sahipti.

Wolfgang Amadeus Mozart- otistik bir dehâ


Tüm yaşamına 626 eser sığdırmış olan Avusturya'lı kompozitor Mozart 18. yy klasik müziğinin en tanınmış bestecilerinden biridir. Mozart otizm farklılığına sahipti.

Vincent Willem Van Gogh- otistik bir dehâ


Modern resmin kurucusu olarak nitelendirilen Hollandalı ressam Vincent van Gogh, 37 yıllık yaşamının 10 yılında 2000'e yakın resim yaptı. O da otizm farklılığına sahipti.

Friedrich Nietzsche- otistik bir dehâ


Nihilizmin öncülerinden Alman filozof Nietzsche de otizm farklılığına sahipti.

Albert Einstein- otistik bir dehâ


Enerjinin formülü, görelilik gibi birçok buluşla çağa ışık tutan Alman Fizik Teorisyeni Albert Einstein da otizm farklılığına sahipti.

Isaac Newton- otistik bir dehâ


Belki de dünya tarihinin en önemli bilim insanı olarak nitelendirilebilecek olan ve çoğunlukla yerçekimi kanunuyla bilinen Isaac Newton da otizm farklılığına sahipti.

Nikola Tesla- otistik bir dehâ


Günümüzde yaşadığımız elektirik teknolojilerini borçlu olduğumuz, halen birçok buluşu gün yüzüne çıkmamış dehâ olan Nikola Tesla da otizmin farklılıklarına sahipti.

Thomas Alva Edison


Ampulün icat edilmesi hadisesine adını yazdırmış olan Thomas Edison da otizmin farklılıklarına sahipti.

Türkiye’de de otizm farklılığına sahip olduğunu belirten isimler arasında İTÜ Jeoloji Mühendisliğinde eğitim veren Jeoloji Profesörü Celal Şengör var!


Dünyanın en prestijli bilim kuruluşlarından Amerika Bilimler Akademisi'nin üyelerinden olan Prof. Dr. Celal Şengör de otizm farklılığına sahip.

Otizme sahip bir çocuk bilinçli yetiştirilmeyle sosyal uyumunu kolayca sağlayabilir!

Otizme sahip bir birey gerekli eğitimi aldığında son derece iyi sonuçlar vermektedir. Otizm farklılığına sahip olmak ne zekanın ileri olduğu ne de geri olduğu manasına gelir. Otizme sahip bir çocuk akranları gibi hayata uyum sağlayabilir.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)