Kuantum, kemoterapi tedavisini 1 haftaya indirdi!

Microsoft, Azure Quantum araçlarını, “kuantum bilgisayarlar” henüz piyasaya sürülmemişken geliştirdikleri kuantum algoritmaları ile klasik bilgisayarlar en zor işlemleri kısa sürede yapabiliyor. Bir üniversitede uygulamaya konulan kuantum algoritmalı MRI cihazı 6 aylık kemoterapi sürecini 1 haftaya indiriyor.

ÖZEL HABER 08.11.2019, 12:23 08.11.2019, 18:04
Kuantum, kemoterapi tedavisini 1 haftaya indirdi!

Microsoft, bu hafta başında klasik bilgisayarlardaki hesaplamaları hızlandırmak üzere bulut tabanlı sistemde kullanılabilecek hesaplama araçlarını açıkladı. “Azure Quantum tools” adını verdikleri bulut tabanlı sistemdeki algoritmalar sayesinde, kuantum fiziğinin formülizasyonları yazılım diline uyarlandı.

Çatı şirket Google’ın Alphabet’i de “kuantum dönüşümlü algoritma sistemlerini” klasik bilgisayar teknolojilerine uyarladıklarını duyurdu.

Kuantum algoritmaları 6 aylık kemoterapi tedavisini 1 haftaya indirdi

ABD’nin orta-kuzey eyaletlerinden Ohio’ya bağlı Cleveland adlı şehirde bulunan Western Reserve Üniversitesinin yakın zamanda kullandığı Microsoft tarafından geliştirilmiş kuantum algoritmaları sayesinde kemoterapi dozunu azalttı. 6 aydan fazla süren kemoterapi tedavisi Microsoft’un “kuantum algoritmaları” sayesinde 1 haftaya düştü.

Hastalar daha az radyasyon alacak

Case Western Reserve Üniversitesi’nde MRI araştırma Direktörü ve Radyoloji profesörü olan Mark Griswold, “Bu hastanın hayat kalitesini artırması ve olumlu etkisi açısından oldukça müthiş bir aşama. Kemoterapi hastada işe yaramadığı takdirde hasta, sadece vücudunun zehirlenmiş olmasıyla kalıyordu.” dedi.

Microsoft’un CEO’su Satya Nadella Pazartesi günü katıldığı konferansta “Azure Quantum” araçlarına henüz fiyat belirlenmediğini açıkladı ancak bu teknolojinin önümüzdeki aylarda geleceğine dair tüyo verdi.

Nadella, kuantum algoritmalarıyla elde edilecek teknoloji sayesinde gıda probleminden, iklim değişimine birçok küresel problemin alt edileceğini söyledi.

Klasik bilgisayarın 10 bin yılda yaptığını 3 dakikada yapıyor!

Geçtiğimiz ay Google, kuantum hesaplama deneyi gerçekleştirdi. Deneyde kuantum bilgisayarı ile 3 dakika içinde yaklaşık 1 milyon rasgele sayı dizisi oluşturuldu. Google, bu dizilimi klasik bir bilgisayarın yapmasının 10 bin yıl alacağını duyurmuştu.

Kuantum algoritmaları nasıl çalışıyor?

Kuantum algoritmaları, kuantum fiziğinin özelliklerinden faydalanıyor. Kuantum tekniğinden en çok faydalanılan özellik ise sıralı olasılık hesaplama sistemiyle maksimum çözümü bulma olarak tanımlanıyor. Klasik bilgisayarlar iki tabanında yalnız 0 ve 1 ile işlem sürdürürken; kuantum algoritmaları ile olasılık tabanlı kendini artırabilen, 0 ve 1 leri aynı anda temsil edebilen ve bitleri kuantum bitlerine (kubit) dönüştüren bir sistem olarak açıklanıyor.

Müşteriler bulut teknolojileri ile dolaylı yoldan kuantum bilgisayarı kullanabiliyor

Henüz ticari olarak üretilmiş bir kuantum sistemi mevcut değil. Ancak, klasik bilgisayarlarda kullanılabilen kuantum algoritmaları mevcut. IBM, 2016’dan bu yana müşterilerine bulut teknolojileri aracılığıyla kuantum makinelerine erişim olanağı sundu, yani kuantum bilgisayarlar dolaylı olarak müşteriler tarafından kullanılıyor.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)