İstihbarat ve casusluğun yeni mekanı: İnternet

Teknolojik gelişimler, istihbaratta da gelişimleri yanında getiriyor. İstihbarat teşkilatları, kitlelerin kullandığı sitelerdeki yazılardan faydalanıyor, kitlesel eğilimleri analiz ediyor ve bunu stratejik gelişimlerinde kullanıyorlar.

ÖZEL HABER 14.11.2019, 15:51 14.11.2019, 22:11
İstihbarat ve casusluğun yeni mekanı: İnternet

İlgisi olan herkes, Ulusal Güvenlik ve İstihbarat teşkilatlarının, casusların farklı ülkelerde toplumları ayaklandırabileceğini, manipüle edebileceğini bilir. Örneğin; Arabistanlı Lawrence olarak bilinen bir İngiliz Subayı, Birinci Dünya Savaşı sırasında Arapları Osmanlılara karşı kışkırtmış ve ayaklandırmış bir figür olarak biliniyor. Bunun için fiziki olarak Arap toplumunun içine karışması gerekiyordu. Artık propaganda yapmak için casusluk faaliyetini fiziki olarak yapmak eskisi kadar güçlü olmuyor. İstihbarat teşkilatları internet teknolojilerine yönelmiş durumda…


Arapları Osmanlı İmparatorluğuna karşı ayaklanması için propaganda oluşturan İngiliz Casus Thomas Edward Lawrence (1888-1935)

Teknolojinin gelişmesiyle istihbarat teknikleri de değişiyor. İnternet siteleri kitleleri peşinden sürükleyebilmesi yeni inceleme alanları oluşturuyor. İstihbarat teşkilatları internet siteleri üzerinden analitik araştırma yöntemleriyle strateji odaklarını metin madenciliği kullanarak analitik seviyeye taşıyor. Bunu da metin madenciliği, metin analitiği, duygu analizi, biçimsel dil çözümleme gibi başlıklarda topluyor.

Peki bunu nasıl bir teknolojiyle yapıyorlar: Web Scraping

Web Scraping, basit bir ifadeyle “web kazıma” ya da “Web hasadı” manasına geliyor. Bu işlemle web sitelerinden dinamik bir şekilde veri çıkartılabiliyor. Dinamik bir şekilde elde edilen verilerle dinamik analizler yapılabiliyor. Bu yöntemle, kodlar web sitelerine endekslenebiliyor, anlık veriler elde edilebiliyor. Bu yöntemler sadece istihbarat teknikleri için yapılmıyor. Piyasa ve Pazar analizi, Kurumsal İş Zekası, Rekabet Zekası, Yasa ve Vergilerin Uygulanması, Medya ve Yayıncılık, Sosyal medya Gözetlemesi gibi birçok alanda da türevlendirilebilir bir şekilde kullanılabiliyor. Örneğin; web scraping ile web’de birden fazla internet sitesinde dinamik fiyat karşılaştırması yapılabiliyor. Bu işlemi yapabilmek için web sayfalarının HTML gibi metin taban biçimlendirme dilleri ile oluşturulması elzem oluyor.

Bu teknolojiyi kullanmak için sık kullanılan web kazıma-“web scraping” yöntemleri; kontak çıkarma, sayısal veri karşılaştırma, kripto kod çıkarma (Örneğin; kupon ve promosyon kodu), SEO-“Search Engine Optimization (Arama motoru optimizasyonu) denetimi gibi yöntemler kullanılıyor. Bu işlemler çoğunlukla "API-(Application Programming Interface)" kapsamı altında yapılıyor. "Uygulama planlama arayüzü" manasına gelen API'ler iki yazılım tabanı arasında işlem yapılabiliyor.

MİT Başkanlığında Veri Madenciliği Uzmanlığı

Millî İstihbarat Teşkilâtı, Veri Madenciliği Uzmanlığı kapsamında kariyer yapma fırsatı sağlıyor. Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Endüstri Sistemleri Mühendisliği, Endüstri ve Sistem Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar-Enformatik, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Matematik, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Matematik-Bilgisayar, İstatistik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Fizik veya Ekonometri lisans programlarının herhangi birinden mezun olan bir kişi gerekli yabancı dil koşullarını sağladıktan sonra başvuruda bulunabiliyor.

MİT Başkanlığı bu alandaki iş tanımını şu şekilde yapıyor. “Veri Madenciliği Uzmanları; verilerin veri madenciliği teknikleri ile modellenmesi ve karar destek sistemlerinin geliştirilmesi konularında görevli çalışanlarımızdır.”

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)