İlk kanser, dinozorların yaşadığı dönemde görülmüş!

240 milyon yıllık kaplumbağa kemiğinde bulunan kötü huylu bir tümör, kanserin dinozorların yaşadığı Trias döneminden bu yana canlıların yaşamını tehdit ettiğini gösterdi.

SAĞLIK 25.04.2019, 15:31 29.04.2019, 15:12
İlk kanser, dinozorların yaşadığı dönemde görülmüş!

240 milyon yıllık fosilleşmiş bir bacak kemiği, en eski kanser vakasının ne olduğu hakkında bir kanıt sundu. Almanya’daki bilim adamları, ilk dinozorlar ve ilk ilkel memeliler de dahil olmak üzere birçok yeni türün ortaya çıktığı Trias döneminde yaşayan bir kaplumbağanın fosilleşmiş bacak kemiğinde yüksek derecede kötü huylu bir kemik tümörü tespit ettiler.

Nadir görülen bu kemik kanserinin şanssız kurbanı, modern kaplumbağaların soyu tükenmiş atası olan kabuksuz ‘Pappochelys rosinae’ idi. Şimdiye dek bulunan tek Pappochelys fosilleri, güneybatı Almanya’da bir taş ocağında yüzeye çıkmış ve 2015 yılında tüm dünyaya açıklanmıştır.

Araştırmacılar, modern kaplumbağanın evrimsel zaman çizelgesini doldurmaya yardım edecek bu bulgulara sevinirken, merak uyandıran bir şey fark edildi. Bu, sol kalça kemiğinde görülen eğri büğrü bir büyümeydi.

Almanya’da paleontolog ve doktorlardan oluşan bir ekip, fosilleri bilgisayarlı tomografi ile incelediklerinde bunun yüksek düzeyde kötü huylu bir kemik tümörü olduğunu ortaya çıkardılar. Başka ilginç bir sonuç daha ortaya çıkmıştı.

Berlin’deki Charité Tıp Fakültesi’nde tıp doktoru ve radyolog olan Patrick Asbach, tarih öncesi kaplumbağada görülen bu tümörün, insanlardaki kötü huylu kemik tümörlerine neredeyse birebir benzediğini söyledi.

Kemiklerde başlayan en yaygın kanser

Amerikan Kanser Derneği’ne göre, insanlardaki kötü huylu kemik kanseri, kemiklerde başlayan en yaygın kanser türüdür. ABD’de her yıl genellikle çocuklar ve genç yetişkinler arasında 800-900 civarında vakaya rastlanmaktadır. Bu kanser türü, en çok akciğerlere yayılıyor fakat aynı zamanda beyne, organlara ve diğer kemiklere de yayılabiliyor.

Bilim adamları, hem insanlarda hem hayvanlarda görülen eski hastalıkları araştıran paleopatolojiyi, gelişen hastalık mikropları, bağışıklık sistemleri ve çevresel koşullara yanıt olarak hastalıkların zaman içinde nasıl değiştiğini anlamak için kullanıyorlar.

Özellikle kanser vakaları, fosil kayıtlarında son derece nadir olarak görülür. Kanserler, genellikle yüzyıllardır korunmayan yumuşak dokulara saldırma eğilimindedir.

İnsanlarda görülen en eski kanser türü

İnsanlarda görülen kanserlerin bilinen en eski örneği de kötü huylu kemik tümörüdür. Bu tümöre, Güney Afrika’daki Swartkrans mağarasında bulunan 1,7 milyon yıllık bir insan fosilinde rastlanmıştır.

Bilim insanları, fosilleşmiş balıklarda ya da hem suda hem karada yaşayabilen iki yaşamlılarda (amfibiler) birçok eski kanser türüne rastlamışlardır. Fakat yeni bulgular, bu kanser türünün bilinen en eski örneğinin memeliler, kuşlar ve sürüngenleri kapsayan bir grup olan amniyotlarda görüldüğünü göstermiştir.

İlkel hayvanların da kanser olabileceği açık bir şekilde belli olmakla birlikte, buna dair çok az kanıt ortaya çıkarılmıştır. Bu nadirliğe rağmen, Trias dönemine ait bir hayvanda tümör keşfedilmesi kanserin, DNA’mızda kökleşmiş olan bir mutasyona karşı savunmasızlık olduğunu göstermektedir.

Yorumlar (0)