İkiyüzlü ABD'nin kirli Yunan planı!

Dış politikada ikiyüzlülüğü sebebiyle "büyük şeytan" olarak tanımlanan ABD, bir taraftan arabulucu rolünü oynarken diğer taraftan gerilimlerden doğan fırsatları kendi çıkarları adına kullanmanın planlarını yapıyor.

ÖZEL HABER 28.09.2020, 11:43
İkiyüzlü ABD'nin kirli Yunan planı!

Fransa ve İngiltere gibi sömürge ülkelerinden farklı olarak kandan beslendiğini gizleme ihtiyacı hissetmeyen ABD, ikiyüzlü ve inkar politikası güderek, niyeti herkesçe bilinen konularda bile inkarda bulunup hedefine odaklanıyor.

Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilimde yatıştırıcı rolü oynayan Amerika, gerilimi fırsata dönüştürmek için istikşafi görüşme öncesi hamlesini yaptı.

Pompeo Yunanistan'da

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD çıkarlarının tesisi için Yunanistan'da bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, amaç kapsamında ilk olarak Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüştü.

Yunanistan ziyaretinde ilk durağı Selanik kenti olan Mike Pompeo burada mevkidaşı Nikos Dendias ile "savunma ve enerji iş birliği" ile "Doğu Akdeniz'deki gerilimi" görüştü. Ziyaret kapsamında iki ülke arasında "bilim ve teknoloji" alanında anlaşmaların imzalanacağı duyuruldu.

Yunanistan'ın donanma üssü planı

ABD ve Yunanistan'ın "bilim ve teknoloji" alanında anlaşmalar imzalanacağı duyurulsa da Yunanistan'ın
savunma statejisi açısından büyük önem kazanan Girit adasının Suda mevkisindeki askerî üssünü büyütmek istediği biliniyor.

Yunanistan, hazırladığı proje ile askerî tesislerini büyük deniz üssüne dönüştürmek istiyor.

Yeni iskelelerin inşaası ve gemi onarım tesislerinin kurulmasını kapsayan proje hazırlayan Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, projeyi Parlamento Savunma Komisyonu'nda onaylattı.

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros’un planına göre iki donanma kurulacak ve bu donanmalardan biri "Ege"de diğeri "Akdeniz"de olacak. Ege donanması için Atina yakınlarındaki Salamina adası üs olarak belirlenirken, Akdeniz donanmasının üssü ise Girit adası olacak.

Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı olarak adaları silahlandırmasının temel amacı ise Girit'te, Türkiye'nin anakarasında yer alan Marmaris'teki Aksaz üssüne eş güçte bir donanma üssü oluşturmak.

Mike Pompeo'nun sebebi ziyareti!

Amerika Birleşik Devletleri ise gerilim sırasında fırsatçılık yaparak Suda limanında konuşlu Amerikan deniz ve hava üssünün sınırlarını genişletmek istiyor. Mike Pompeo'nun sebebi ziyareti bu.

Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika'yı kontrol ya da en hafif tabirle baskı altında tutmak isteyen ABD, Suda'daki deniz ve hava üssünün sınırlarını genişletebilirse dev bir üs oluşturacak. Üs ise, Suriye, Irak ve Afganistan'dan çekilecek Amerikan askerî güçlerinin bir bölümü ile doldurulacak.

Suda Üssü pazarlığı, Suda Üssü'nde olacak!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun programında bu akşam Girit Adası'nda Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile akşam yemeği var. Yarın sabah ise Mike Pompeo, Girit'teki Suda Donanma Üssü'ne geçecek ve burada kirli pazarlık gerçekleşecek. Ardından Mike Pompeo ile Kiryakos Miçotakis ortakbasın toplantısı düzenleyecek.

Protesto edildi

Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun ziyaret amacını bilen sivil toplum örgütleri, tepki maksadıyla bu akşam Selanik'te protesto gösterisi gerçekleştirecek.

Yorumlar (0)