HuaWei'nin teknik servis sorunu itibar kaybettiriyor!

Türkiye’de düşük maliyet ve yüksek performans gibi özelliklerle pazarda güçlü bir şekilde yer alan HuaWei’nin kullanıcıları memnuniyetsiz mi? Apple’la savaşamadı mı? Uygur Türklerine uygulanan kültürel soykırımın teknolojik altyapısını HuaWei mi hazırladı?

ÖZEL HABER 20.11.2019, 11:58 03.12.2019, 12:10
HuaWei'nin teknik servis sorunu itibar kaybettiriyor!

Apple’a rakip olma girişimiyle piyasaya akıllı telefon süren Huawei, ABD’nin ticarî yaptırımlarıyla kan kaybetti,  Ar-Ge yatırımlarını ve pazarını küçülttü. Uygur Türklerine uygulanan kültürel soykırımın teknolojik altyapısını kurduğu gibi iddialarla da adı skandallara karışan HuaWei, Türkiye’deki akıllı telefon kullanıcılarının nispeten daha düşük maliyetle satın aldığı HuaWei ürünlerindeki teknik servis aksaklıkları ve kronik cihaz problemleriyle itibar mı kaybediyor? Şirketin  "Müşteriye ayrılan zaman en değerli üründür" sloganı ne kadar gerçekçi?

Düşük maliyeti, güçlü özellikleri ve şık görünüm gibi özellikleriyle kullanıcıların tercih ettiği HuaWei’nin teknik servise yönelik müşteri deneyimi itibarı düşüyor mu? Kullanıcılar, kronik problemlerden memnuniyetsiz mi?

Apple ile savaşamadı

ABD ve Çin arasındaki süregelen ticaret savaşında Çin istihbaratına veri toplamakla “teknoloji ajanlığı” kapsamında suçlandı. ABD tarafından kara listeye alınan Çinli telekomünikasyon devi HuaWei’nin ABD’deki hedefi Apple ile savaşmaktı. Yaptırımlarla Android’in ileride çıkacak işletim sistemini kullanması engellenecek olan HuaWei’nin akıllı telefonlarında Google’da kullanılamayacak hale getiriliyor.

Ar-Ge yatırımlarını küçülttü

ABD’nin yaptırımlarıyla “Araştırma Geliştirme (Ar-Ge)” çalışmalarında da güç kaybetti. 300’den fazla üniversiteyle Ar-Ge faaliyetini “Futurewei” adını verdiği birimle sürdürüyor ve büyük yatırımlarda bulunuyordu. ABD’nin ticarî yaptırımlarıyla HuaWei, Futurewei yatırımlarında küçülmeye girmek zorunda kaldı.

Uygur Türklerine yapılan “kültürel soykırımı” destekliyor mu?

Çin’in Sincan eyaletinde, toplama kamplarına toplanan Uygur Türk’lerine sistematik bir şekilde kültürel soykırım yapıldığı iddiaları tüm dünyada yankı buldu. Çin, toplama kampı iddialarına Uygur Türklerine “meslekî eğitim” verildiğini açıklayarak karşı çıkmıştı.

HuaWei’nin Çin’de yaşayan Uygur Türklerine yapılan “sistematik kültürel soykırıma” destek olduğu iddiaları HuaWei hakkında tartışmaları beraberinde getiriyor. HuaWei’nin Doğu Türkistan’daki toplama kamplarının altyapısını hazırladığı, gözetim sistemlerinin bulunduğu tesiste faaliyet gösterildiği tartışılıyor. “Uygur İnsan Hakları Projesi-(Uyghur Human Rights Project-UHRP)” adlı Sivil Toplum Kuruluşu (STK) projesinin Dış İlişkiler Başkanlığı’nı yürüten Louisa Greve HuaWei’nin Uygur Türklerine yapılan kültürel soykırımın alt yapısını oluşturmasını şu ifadeleriyle açıkladı:

“Huawei’nin Doğu Türkistan’da insanları gözetleyip, toplama kamplarına yollayan süreçteki rolü hakkında birkaç örnek vermek istiyorum. Mayıs 2018’de yerel hükümetin internet sitesinde açık bir şekilde Huawei’nin Ürümçi’nin Yenişehir ilçesinde “İstihbarat Güvenlik Endüstrisi İnovasyon Laboratuvarı” adlı bir tesiste çalışmalarına başladığının ilanı yer alıyor. Başka şirketlerin de burada yer alabileceğinden şüpheleniyoruz. Bu tesisin sadece Çin’de değil dünyanın diğer ülkelerinde de kullanılacak güvenlik sistemlerinin geliştirme merkezi olduğu biliniyor. İlanda, Huawei’nin güvenlik güçlerine teknolojik destek verdiği ve bölgede devletin uyguladığı güvenlik önlemlerinde işbirliği yapacağı belirtiliyor.”
Apple ile savaşmak üzere büyük yatırımlarla piyasaya sokulan akıllı telefonlar ABD’nin ticarî yaptırımlarıyla küçülmek zorunda kalan HuaWei hedef kitlesini değiştirdi. Çin’deki Uygur Türklerine uygulanan sistematik kültürel soykırımın teknolojik altyapısını hazırladığı iddialarıyla da gündeme gelen HuaWei, sadece “insan hakları ihlâliyle” ilgili iddialarla değil, birçok teknik konuda da Türk kullanıcılarının tepkisini çekti. Teknik servis yetersizlikleri, cihazların fiziksel problemleri ve yazılımsal hataları HuaWei’nin itibar kaybetmesine, müşteri memnuniyetlerinin düşmesine mi neden oluyor?"

Cihaz değişimi 6 aydan sonra yapılmıyor

Cihaz değişim programı gibi müşteri deneyiminin her şeyden önemli olduğu sloganıyla Türkiye piyasasına giren HuaWei’nin müşterileri cihaz değişimi programından faydalanamadıklarını söylüyorlar. Kullanıcılar, cihaz değişim programı için 6 aylık sürenin geçmemesinin gerektiğini HuaWei’nin “Teknik Servis Hizmeti’yle” iletişime geçtiklerinde öğrendiğini söylüyorlar.

HuaWei akıllı telefonlarının kronik ekran problemi mi var?

10 binlerce kullanıcı HuaWei telefonlarının ekranlarının en ufak darbede çatladığından şikâyetçi. Kullanıcılar, HuaWei telefonlarının ekranlarının oldukça kalitesiz olduğunu söylüyorlar ve kullanıcıların ekranlarındaki kırılan yerin neredeyse tamamında aynı olması da HuaWei telefonlarının kronik ekran probleminin olduğu konusunda anlamlandırılıyor. HuaWei 6 ay sonrasında ekranı ya da telefonu ücretsiz yenilemiyor. Kronik olduğu düşünülen bu problemin kullanıcı hatası olduğunu söylüyor ve kullanıcıların ekran değişiminin masrafını kendilerinin yapmasını bekliyor. Kullanıcılar sadece ekranlarının çatlamasından değil, ekranlarının sararmasından da şikâyetçi oluyorlar.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)