Hong Kong sarı, mavi ve yeşile boyanıyor!

Hong Kong'da aylardır süren protestolardan ötürü insanlar yönelimlerini belirlemeyi sürdürüyor. Hong Konglular artık uygulamalar aracılığıyla harita üzerinde renkli kodlamalar yaparak görüşlerini paylaşabiliyor.

ÖZEL HABER 08.11.2019, 12:15 08.11.2019, 18:17
Hong Kong sarı, mavi ve yeşile boyanıyor!

Hong Kong'da 22 haftadır devam eden hükûmet karşıtı protestolar sebebiyle insanlar yeni taktikler geliştirerek taraflarını belli etmeye devam ediyor. Hong Konglu tüketiciler artık hangi işletmelerin kendilerine yakın görüşe sahip olduğunu belirleme, dükkan seçme ve diğer insanlara hangi renkten olduklarını gösterme imkanına sahip. Renkler ise sarı, mavi ya da yeşil.

Uygulamalar ve sosyal medya grupları sayesinde Hong Konglular artık işletmelerin protestoları desteklediğini ya da hükûmet yanlısı olduğunu belirleyip haritada gösterebilecek. Buna göre kullanıcılar, eğer bir işletme protestoları destekliyor ise sarı, hükûmet yanlısı ise mavi ve eğer nötr bir pozisyonda ise yeşil renkte olduğunu gösterebileceği renk kodlu haritalar kullanabilecek.

Ancak, yaklaşık 7.5 milyon nüfusa sahip bir şehirdeki protestoların son rakamlara göre 2 milyon kişiyi çektiği düşünüldüğünde, alışveriş yapmanın ya da yemek yemenin kutuplaşmış bir şehirde siyasi ifadeler hâline gelmesi işten değil ve dolayısıyla yeşil olarak kodlanmak imkansız olarak görünüyor.

Şemsiye ve üniforma

Sarı renk, 2014 yılında Şemsiye Devrimi adı verilen ve göstericilerin sarı şemsiye taşıdığı hükûmet karşıtı protestolarla ilişkilendiriliyor.

Mavi polis üniformalarının ise hükûmet destekçilerine bu rengi benimsemeleri için ilham verdiği söyleniyor.

Çin destekli yerler ve semboller yağmalanıyor

Protestocuların Hong Kong’daki Starbucks kahve zincirlerini, Çin bankaları ile metro sistemi gibi devlet sembolü ya da hükûmet yanlısı olarak görülen işletmeleri tahrip ettiği biliniyor.

İşletmeler hâlihazırda şehrin önemli gelir kalemlerinden olan turizmin sallantıda olduğundan şikayetçi ve bölge sakinlerinin çoğu gösterilerden uzak durmak amacıyla evde kalıyorken yeni gelişen renkli haritalarla küresel finans merkezinin ekonomisinin durma noktasına geleceği tahmin ediliyor. Öte yandan, son zamanlarda gösterilere sıkça katıldığını bildiren ve renkli harita uygulamasını kullanan protestocu Jordi Chu, “Sadece paranın doğru adamın cebinde olmasını istiyoruz.” ifadesini kullanıyor. 26 yaşındaki Chu, "Eğer mavi bir dükkansa, hemen geçiyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Yaygın kullanılan uygulamalar ve yeni geliştirilenler

Protestocuların Google Haritalar, Facebook ve Instagram da dahil olmak üzere çeşitli sosyal medya platformlarındaki en az yedi uygulamayı ve farklı grupları kullanarak işletmelere dair fikirlerini sundukları ya da diğer bir ifadeyle finansal olarak yıkmak veya büyütmek istedikleri biliniyor. 

Protestocuların en yaygın olarak kullandıkları uygulamalardan "Whatsgap" geri bildirimlerine bakıldığında, bölgedeki mevcut durumda kesinlikle çok önemli bir uygulama olduğu ve insanların ne kadar uzakta olursa olsun sarı bir işletmeye gittikleri ön plana çıkıyor. Benzer şekilde bazı Facebook gruplarında da yüz binlerce kullanıcı hangi yerlerin sarı veya mavi olduğunu belirlemek için fotoğraflarını ve düşüncelerini paylaşıyor.

Öte yandan, Instagram'daki “HKShoplist” adlı bir hesabın 37.000'den fazla takipçisi bulunuyor. Hesap, ara sıra yiyecek resimleriyle birlikte, çeşitli bölgelerdeki sarı restoranların listelerini yayınlıyor. Göstericilerin aynı zamanda polisi atlatmak için kullandığı şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram'da da mahalle dükkanlarının siyasi görüşleriyle aynı hizada olup olmadığını düşündüğünü görmek için restoran adına göre arama yapabiliyor.

Ayrıca, renkli harita uygulamaların bazılarının orijinalinde protestolar için tasarlanmış olmadığı ancak protestolar kapsamında evrildiği söyleniyor. Bu programlardan biri olan Whatsgap'ın aslında Hong Kong'daki eğlence mağazalarının yerlerini göstermek için geliştirildiği bildiriliyor. Programın yazılımcılarından biri, insanların alışveriş yapmadan önce hangi işletmenin kimin tarafında olduğu gibi şeyleri düşünüp zaman kaybetmesin diye uygulamayı evrilttiklerini ifade ediyor. Kullanıcıların işletmeleri kategorize etme fırsatlarını kendilerinin böyle bir şey yapmasının imkansız olduğuna bağlayan yazılımcı, restoranların sadece bir kez oylandığını ve kategori konusunda infialler ortaya çıktığında haritadan kaldırıldıklarını söylüyor.  

Reform talepleri

22 haftadır süregelen mevcut huzursuzluk, suçluların Çin anakarasına iadesine karşı çıkan protestolarla başladı. Ancak eski koloninin 1997'de İngilizler tarafından Çin idaresine devredilmesinden bu yana en büyük mücadeleye dönüşen demokratik reform çağrılarıyla genişledi.

Durum böyle olunca uygulamalar gerek işletmeler gerek bölgenin ekonomisi adına önemli bir konumda. Kentteki yüksek tansiyona rağmen ayakta kalmaya çalışan işletmeler tarafından yapılan yanlış anlaşılabilecek bir yorum bile mağazanın nasıl etiketlendiği konusunda belirleyici olabilir.

Habernediyor.com / Turgut Başer

Yorumlar (0)