Hindistan büyük oynuyor!

Hindistan, Almanya ile birçok farklı alanda iş birliği anlaşması imzalayarak 500 yıllık ilişkilerinde yeni bir sayfa açma yolunda.

ÖZEL HABER 01.11.2019, 18:08 08.11.2019, 18:20
Hindistan büyük oynuyor!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ikili ilişkileri güçlendirmek ve çeşitli alanlarda iş birliğini ilerletmek için üç günlük bir Hindistan ziyaretinde bulunuyor. Gün içerisinde, Hindistan ve Almanya beş ortak niyet beyanı ve yapay zeka, uzay, sivil havacılık, tıp, deniz teknolojisi ve ticaret gibi alanlarda 11 farklı anlaşma imzaladılar. 

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Almanya'nın teknolojik ve ekonomik enerji santralleri uzmanlığının 2020 yılına kadar "Yeni Hindistan" inşasında kullanılacağını söyledi.

Yapay zeka öne çıktı

31 Ekim - 1 Kasım tarihleri ​​arasında Hindistan'da bulunan Almanya Şansölyesi Merkel, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile beraber yaptıkları basın açıklamasında Hint-Alman Stratejik Ortaklığının demokrasinin ortak ilke ve prensiplerine, serbest ve adil ticaretin ortak ilke, kural ve değerlerine dayandığını söyledi. İki taraf da yapay zekanın gelecekte dünyadaki yaşam tarzı ve işleyiş üzerinde temel bir etkiye sahip olacağını kabul ederek, yapay zeka teknolojileri konusunda işbirliğini teşvik etmek ve geliştirmek üzerinde mutabakata vardı. Taraflar, inovasyonu ve sürdürülebilir kalkınmayı ön planda tutarak ortak çaba sarf etmeyi kabul etti.

Liderler, ikili ticareti ve yatırımı artırmaya kararlı olduklarını da dile getirdiler. Ayrıca iki lider, Hindistan ile Avrupa Birliği arasındaki dengeli bir Serbest Ticaret Anlaşmasının önemini doğrularken, İkili Ticaret ve Yatırım Anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılmasına yönelik çabaları derinleştirmeye karar verdiklerini söyledi.

500 yıldan fazladır süren ticarî ilişkiler

500 yıldan fazla bir ticaret geçmişiyle Hindistan ve Almanya, ortak bir ekonomik işbirliği geçmişine de sahip. Yıllar geçtikçe çift yönlü ticaret artış göstermekle kalmadı, Alman şirketleri Hindistan'da yeni iş ve yatırım fırsatları keşfettiler. Aynı şekilde Almanya'da da Hint firmaları kuruldu. 16. yüzyılda, Augsburg'lu bir tüccar ve bankacı olan Jakob Fugger, Alman gemilerinin Hindistan'ın batısındaki Goa'ya olan ilk seferini finanse etmiş ve böylece Almanya ile Hindistan arasındaki ticaret yolunu açmıştı.

16. ve 18. yüzyıllar arasında, Doğu Asya ülkeleri ve Hindistan ile ticaret yapmak üzere bir dizi Alman şirketi kuruldu. 19. yüzyılda, Kalküta ile Londra arasındaki ilk telgraf bağlantısını Berlin üzerinden yapan Alman Siemens firmasıydı.

"Almanya, Hindistan’ın Avrupa’daki en büyük ticaret ortağı"

Son zamanlarda, başarı öyküsü her iki ülke de iş ilişkilerini genişlettikçe devam ediyor. Böylece, Hindistan dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olarak Alman şirketleri için çeşitli fırsatlar sunuyor. Bugün Hindistan'da yaklaşık 400.000 doğrudan ve dolaylı iş sağlayan 1700'den fazla Alman şirketi faaliyet gösteriyor. Almanya, Hindistan’ın Avrupa’daki en büyük ticaret ortağı ve Hindistan’ın en büyük on küresel ticaret ortağından biri.

Hindistan Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, 2016 yılında Almanya ile Hindistan arasındaki ikili ticaret 17,4 milyar avro olarak gerçekleşti. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2018-2019 mali yılı sonunda 24,06 milyar dolara çıktı. Hindistan’da bulunan Alman firmaları, 2000 yılından bu yana yaklaşık 12 milyar dolarlık yatırım yaptı.

Hindistan'daki en büyük yatırımcılardan biri

Almanya, Ocak 2000'den bu yana Hindistan'daki en büyük 7. yabancı doğrudan yatırımcı olma özelliğini de gösteriyor. 2000'den 2016'ya kadar Hindistan'daki toplam doğrudan yabancı yatırımı yaklaşık 9 milyar avro olarak gerçekleşti. Faaliyette olan halihazırda 1600'den fazla Hint-Alman işbirliği ve 600'den fazla Hint-Alman Ortak Girişimi var.

Hindistan'da, Alman şirketleri için Hızlı İzleme Sistemi veya Hindistan'daki Mittelstand Programı gibi iş fırsatlarının gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için çeşitli programlar da oluşturuldu.

Almanya'ya 6,5 milyar avro yatırım

Aynı şekilde, Almanya’da da Hintliler tarafından yapılan yatırımlar son birkaç yılda önemli ölçüde arttı. Hintli tüzel kişiler, özellikle bilgi teknolojileri, otomotiv, ilaç ve biyoteknoloji sektörlerinde Almanya'ya 6,5 ​​milyar avro tutarında yatırım yaptı.

Bugün Almanya'da faaliyet gösteren 200'den fazla Hint şirketi var.

GSYİH'ye göre dördüncü en büyük ülke

Almanya, Avrupa’nın merkezinde yer alıyor ve 80 milyonun üzerinde nüfusa sahip müreffeh bir pazara mükemmel bir erişim sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda 28 üye devlet ve 500 milyondan fazla kişiyle Avrupa Birliği Ortak Pazarına da mükemmel bir erişim sunuyor.

Almanya, Avrupa'daki en büyük ulusal ekonomi ve dünyadaki nominal GSYİH'ye göre dördüncü en büyük ülke. Aynı zamanda dünyanın üçüncü büyük ihracatçısı ve ihracatı ulusal üretimin üçte birinden fazlasını oluşturuyor. Almanya'da 10.000'den fazla yabancı şirket faaliyet gösteriyor ve bu şirketlerin 2 milyondan fazla çalışanı ve yıllık cirosunun 750 milyar avro olduğu göze çarpıyor. Yabancı yatırımcılar ve girişimciler, Almanya'yı altyapı, lojistik, Ar-Ge ve tasarım açısından ana alan olarak görüyorlar. Özellikle Ar-Ge söz konusu olduğunda Almanya, gelecekteki teknolojiler konusunda önemli bir liman olarak nitelendiriliyor.

Habernediyor.com / Turgut Başer 

Yorumlar (0)