Geleceğin profesör robotları ders verecek

Son zamanlarda yapay zeka teknolojisi alanında yaşanan gelişmelerle birlikte, tarih ilklere imza etmeye devam edecek. Robotlar üniversitelerde yardımcı öğretmen olarak görev almaya başladılar bile. Bu yeni düzenin, elbette artı ve eksileri olacak. Önemli olan gidişatı avantaja çevirebilmekte...

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.04.2019, 16:16 05.05.2019, 08:31
Geleceğin profesör robotları ders verecek

Dünya genelindeki robot sayısı günden güne artmaya devam ediyor. Hatta rakamlar öyle bir seviyeye ulaştı ki, 2030’e gelindiğinde otomasyon (öz devinim) sektörünün halihazırda 800 milyondan fazla işi tehdit edeceği öngörülüyor. İngiltere’de bu rakam sözü geçen tarihe gelindiğinde, 3.6 milyon çalışana kadar çıkabilir. Bu İngiltere’de her beş kişiden birinin yapay zeka robotlarının denetimi altında çalışacağı anlamına geliyor.

Teknolojinin etkisi akademik alanda daha erken görülecek

Yüksek öğretimde de aynı durum söz konusu. Üniversitede kullanılan teknolojilerin potansiyeli henüz tam anlamıyla keşfedilmedi. Fakat bu yıkıcı teknolojilerin eğitim ve öğretim üzerindeki etkileri fazlasıyla kendini hissettirecek. Bu durum, aynı zamanda diğer sektörlere kıyasla yüksek öğretim bünyesinde teknolojinin etkilerinin daha erken bir zamanda kendini göstereceği anlamına da geliyor.

Yapay zeka teknolojisinin sadece öğretim üzerinde değil, aynı zamanda öğrenci deneyimi üzerinde de büyük etkileri olacak. Getirilecek teknolojiksel yeniliklerin geleneksel akademik süreçlerle harmanlanmasıyla birlikte, öğrencilerin sınıf deneyimi ve üniversitelerin öğrencilerle, derslerle ve sınavlarla olan etkileşimi de değişecek.

Robot öğretmenler

Yapay zeka, robot ve akıllı özel eğitim sistemi gibi teknolojilerin akademik alanda gösterdiği yükseliş, günümüz eğitim yöntemlerinin yeterli olmadığı anlamına da geliyor.

İlk robot öğretmen Yuki ile tanışın

Dünyadaki ilk robot öğretmen olan “Yuki”, 2019 yılında Almanya’da üniversite öğrencilerine daha şimdiden ders vermeye başladı. Robot derslerde yardımcı öğretmen olarak görev alıyor. Öğrencilerin akademik bağlamda neler yaptığını ve ne tür bir desteğe ihtiyaç duyduklarını anlayabiliyor. Öğrencileri sınav yapması da cabası... Okuldaki bazı öğrenciler Yuki’yi oldukça faydalı buldu. Fakat yine de, sözü geçen robotun tam anlamıyla işlevsellik kazanması için üzerinde önemli iyileştirmeler yapılması gerekiyor.

Meslek gruplarında değişimler görülecek

Yapay zeka tanımlandığında robotların, kişiye özel öğrenim sağlayarak öğretim tekniklerini iyileştirmesi, öğrencilere tarafsız ve anlık not vermesi ve lisans programlarının gelişmeye açık noktalarını saptayarak katkıda bulunması beklenecek. Tabi, ne yazık ki, bu durum üniversitelerde görev yapan insan sayısında azalma yaşanmasına sebep olacak fakat yapay zeka yönetimi gibi yeni iş imkanlarının oluşmasıyla birlikte farklı meslek kavramları da doğacaktır.

Akademik çalışanlar için istihdamdan faydalanma imkanları, araştırma yürütme ve bilgi havuzuna katkıda bulunma gibi mesleki kriterleri içerebilir.

Araştırma yapmak daha pratik ve daha sağlıklı olacak

Gelecekte araştırma alanında da kritik değişimler yaşanacak. Araştırma hızı ve düzeyi çok daha pratik bir nitelik kazanacak. Büyük veri analizi ve yapay zeka aracılığıyla, elde edilen bulgular araştırmacıların eline doğrudan ulaşabilecek.

Bunun yanı sıra; fon bulma, veri toplama ve açık erişime sahip makale yayınlama gibi faaliyetlere yönelik çok daha şeffaf bir sistemin var olacağı öngörülüyor.

Akademisyenlerin yeni gözdesi ‘araştırma’ olacak

Bu sebepten dolayı, eğitimden ziyade araştırma sonrası bilgi üretmeye yönelik atılabilecek adımlar yüksek öğretim alanında istihdam sorunu yaşanmaması adına çok daha verimli bir yöntem olabilir. Bu da bir bakıma, akademik çalışanların daha çok araştırmaya yönelik faaliyetler yürütmesi gerektiği anlamına geliyor. Bu sayede, akademisyenler uzmanlık alanlarını daha çok halkın yararına kullanma imkanına erişirken, robotlar işin eğitim ve öğretim kısmından sorumlu olacak. Tabi görevlerini aslına uygun bir biçimde yerine getirip getiremeyecekleri halen merak konusu.

Yorumlar (0)