Gece silah yardımı, gündüz barış çağrısı!

Azerbaycan Türkleri, dünya tarihinin en büyük ikiyüzlüğünden birini yaşıyor. Ermenistan'ı kışkırtarak Azerî Türklerinin üzerine salanlar, gece silah yardımına, gündüz "bağış" çağrılarına devam ediyor.

ÖZEL HABER 28.09.2020, 15:14 29.09.2020, 16:59
Gece silah yardımı, gündüz barış çağrısı!

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, isim vermeden, "Dağlık Karabağ ve Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si 30 yıldır işgal altındayken, Hocalı'da çocuk, kadın, yaşlı demeden barbarca katliam yapılırken, milyonlarca insan yurdundan edilirken nerede olduklarını" sorduğu ülkelerden Rusya ve İran, Azerbaycan'ın Ermenistan işgali altındaki toprakları tek tek alması üzerine iki gün içinde en çok "ateşkes ve müzakere" çağrısı yapan ülkeler oldu.

Ermenistan'a "Türk SİHA'larından korunma eğitimi" veren, silah yardımında bulunan ve askerî tatbikatlar yapan Rusya ile İran, Ermenistan'ın Azerî köylerindeki sivilleri vurması üzerine Azerbaycan ordusunun başlattığı karşı saldırı sonrası en çok "ateşkes ve müzakere" çağrısı yapan iki ülke oldu.

Hâlihazırda dün gece Ermenistan'a askerî sevkiyat yapan İran, Azerbaycan ordusunun karşıt saldırıları altında Ermenistan'ın inlemeye başlamasıyla birlikte Dağlık Karabağ'daki çatışmaların derhâl sonlandırılması için bir çağrı daha yaptı.

Tüm imkânlarını seferber ederek Ermenistan'a askerî sevkıyat yapan İran, müzakerelerin başlaması için tüm imkânlarını seferber etmeye hazır olduklarını ileri sürdü.

Bölgenin daha fazla şiddeti kaldıramayacağını belirten İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, acil ateşkes, düşmanlığın terk edilmesi ve ikili müzakerelerin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki krizin tek çözüm yolu olduğunu, askeri yöntemlerin kalıcı bir çözüm sağlamayacağını kaydetti.

İran'ın, müzakerelerin başlaması için tüm imkanlarını seferber etmeye hazır olduğunu söyleyen İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, bölgenin durumunun daha fazla şiddeti kaldıramayacak hâlde olduğunu bildirdi.

Çin'den ilk açıklama!

Ermenistan'ın Azerbaycan hududunun yakınlarındaki Türk sivil halkını top ve havanlarla vurduğu tüm gün hiçbir tepki göstermeyen Çin yönetimi de, Azerbaycan'ın halkını ve sınırlarını koruma amaçlı başlattığı karşı saldırılarda Ermeni ordusunu hezimete uğratınca "itidal" çağrısı yapma kararı aldı.

Bölgede barış ve istikrarı sürdürmenin tüm tarafların yararına olduğunu belirten Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Azerbaycan ve Ermenistan'a itidal çağrısı yaparak, farklılık ve çelişkilerini siyasi diyalog yoluyla çözebilmek için gerilimi azaltmaya davet etti.

Suriye'den paralı savaşçılar getirildi

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, kayıplar vererek çekilen Ermeni askerlerinin geride bıraktıkları arasında Suriye'den getirildiği belirlenen Ermeni kökenli paralı savaşçıları saptadıklarını duyurmuştu.

Türkiye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar da Ermenistan'a "Paralı teröristleri gönder" çağrısı yapmıştı.

CHP'li Çeviköz'den tepki gören açıklama

Gündüz müzakere çağrısı yapan bazı ülkeler gece terör gruplarını Ermeni ordusuna getirirken, CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz de "Maalesef 12 Temmuz’dan bu yana bir yandan Türkiye’den Azerbaycan’a silah yardımı yapılırken, bir yandan da bir takım milis ya da cihatçı grupların Türkiye tarafından Azerbaycan'a aktarıldığı şeklinde haberler var." demişti.

Yorumlar (1)
Saban 4 yıl önce
Atatürk'ün partisi olduğunu ifade edenlerin Azerbaycana yapılan yardımları çokmu görüyorlar acaba, Milli mücadeleyi hatirlatiriz