Game of Thrones niçin bu kadar seviliyor?

İzlemeyenlerin bile bildiği, izleyenlerin merakla yeni bölümlerini beklediği Game of Thrones, 8. sezonu ile ekranlara veda etmek üzere. Son sezonunun yayınlanmaya başlamasıyla birlikte hayranlar arasında heyecan dorukta...

ÖZEL HABER 22.04.2019, 00:00 26.04.2019, 16:59
Game of Thrones niçin bu kadar seviliyor?

Siz de Game of Thrones izleyenlerdenseniz son sezonun sadece 6 bölümden oluştuğunu biliyorsunuzdur. Bu durum, hayranları bir hayli üzmüş olsa da merakla beklenen fenomen yapımı yeni bölümleriyle tekrar izleyebilecek olmak da bir başka. Peki, niçin bu kadar seviliyor Game of Thrones? Söylenildiği gibi açık, çıplak ve kanlı sahneleri yüzünden mi yoksa entrika, savaş ve gözyaşı üçlemesi mi çok ses getirdi? Ya da belki de gerçekçiliği, karakterleri, prodüksiyonu ve anlatmak istedikleri izletmiştir onu, ne dersiniz?

Games of Thrones Demek Güç Oyunları Demek!

Game of Thrones (Taht Oyunları); sadece krallıklardan, ejderhalardan, kılıçlardan ve savaşlardan ibaret bir yapım değil. Aslında tüm bu olguların ve olayların biricik ortak noktası; insanoğlunun var olduğu andan itibaren uğruna bir tarih başlatıp başka bir tarihe son verdiği “Güç Sevdası”. Game of Thrones’taki karakterler dizinin simgesi haline gelmiş “Demir Taht” ve yedi krallık için acımasız, vahşi ve ölümcül bir savaşa girişirken, izleyicileri yani bizi asıl çeken şey; güç için yapılabileceklerin sınırını en uç halleriyle görebilmek. Game of Thrones da bu konuda bize istediğimizi layıkıyla veriyor.

Westeros Dünyası ve Zekâların Çarpışması

Bu taht oyununda kılıcı en iyi sallayan değil, zekâsını ve ardındaki güruhu en iyi yöneten kazanıyor. Hangi hamle en doğru ana kadar saklanıp yapılmalı; hangi söz en vurucu olduğu anda söylenmeli, kimle dost olup kimi düşman edinmeli? Game of Thrones’un Westeros haritasını soyut bir satranç tahtası gibi hayal etmek biz izleyicilere düşüyor. Krallıklar ve haneler, harita üzerinde her sezon yer değiştiriyor. Karakterler arasındaki diyaloglar, bazı bölümlerin en iyi anları oluyor; öyle ki bütün bir bölüm yavaş bir şekilde seyrederken tek bir diyalog tüm atmosferi değiştirebiliyor. Ayrıca, izleyiciler de bu oyunda yer alabiliyor; karakterlerle birlikte saf tutup birlikte teoriler üretebiliyor.

Sıra dışı Hikâye Anlatımı

Game of Thrones, Amerikalı bilim kurgu ve fantezi yazarı George R.R. Martin’in aynı isimli kitaplarından uyarlanmış bir yapım. Kabul etmek gerekir ki, her kitap beyaz perdeye kaynağa yeterli düzeyde sadık kalacak şekilde uyarlanmıyor. Kimi kitaptan çok farklı bir boyutta ilerliyor, kimisi de öyle sadık kalıyor ki izleyicinin ilgisini çekecek düzeyde yaratıcılık göstermiyor. Game of Thrones ise; yaratıcılık ve sadakat çizgisini dengede tutabilmeyi başarmış bir dizi olarak karşımıza çıkıyor. Sekizinci yani son sezonu ile kapımızı tıklatmakta olan başarılı yapımın; sıra dışı bir hikâye anlatımı bulunuyor. Bir önceki bölüm desteklediğiniz karakterin bir sonraki bölümde acı bir şekilde ölebileceğini bilmek, dramatik bir heyecan duygusu oluşturuyor. Kimsenin güvenli olmadığı bu orta çağ dünyasında detaycı, merak uyandırıcı ve tutarlı anlatım; arka fonda çalan; hayranların diline pelesenk olmuş Game of Thrones müzikleri ile soluksuz bir keyif veriyor. Bu dizide “Başkarakter ölmez!” klişeleri yerine, “Her an herkes ölebilir.” kurgusu işleniyor.

Karakterlerin Gerçekçiliği

Krallar ve kraliçelerin olduğu bir hikâyede en çok onların ilgi göreceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu yapımın bu kadar çok sevilmesinin nedenlerinden biri de aslında tam olarak bu. Küçük ve önemsiz görünen, başlarda hiç dikkatimizi çekmeyen, hatta hoşumuza gitmeyen karakterler bile hikâye açısından büyük farklılıklar yaratabiliyor. Kimseler tarafından sevilmeyen, hor görülen bir karakter; durumlar ve koşullar karşısında aldığı kararlar ile kilit bir rol üstlenebiliyor. Küçücük bir kız çocuğu, kendisinden umulmayan bir azimle hayatta kalıp o küçük ağzına komik ve uygunsuz kaçan intikam yeminlerini gerçeğe dönüştürebiliyor.

Pitoresk Sahneler ve Prodüksiyon

Hikâye anlatımı ve sıra dışı olayları ile izleyiciyi bir solukta kendisine çeken Game of Thrones, sadece bunlarla yetinmek istemiyor olacak ki; her bir bölüm olağanüstü manzaralara ev sahipliği yapıyor. Savaş sahnelerinin muazzam atmosferi, dünyanın farklı yerlerinde çekilen sahnelerin yağlı boya tablo resimleri andıran pitoresk görselleri, arka fonlardaki detaylar, görsel efektler ve daha nicesi; Game of Thrones’un fantastik ögelerle süslü dünyasına biz izleyicileri çekmeye fazlasıyla yetiyor…

Yorumlar (0)