Fransız kaz ciğeri Çin'e geri dönüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Çin ziyareti kapsamında Paris ve Pekin hükûmetleri arasında havacılık, tarım-gıda, enerji, turizm, sağlık, finans ve dijital dönüşüm konularında 40 ikili sözleşme imzalandı.

ÖZEL HABER 06.11.2019, 17:10 08.11.2019, 18:17
Fransız kaz ciğeri Çin'e geri dönüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin ziyaretinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping (Xi Jinping) ile buluşarak kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Emmanuel Macron, Çin’e yaptığı devlet ziyaretinde gerek Fransa ve Avrupa, gerekse küresel çevre için önemli başarılar elde etti. Dünyadaki iklim ve biyoçeşitliliğinin yanı sıra, Fransız-İtalyan ortak yapımı uçaklar ve Fransız enerji sektörü ve Fransız yemekleri Çarşamba günü Pekin'de imzalanan bir dizi sözleşme ve anlaşmada masada olan gündem maddelerindendi.

Pekin çağrısı

Macron ve Şi Cinping, Paris Anlaşmasını desteklemek için üstlendikleri ortak liderlik rolünü resmileştiren ve biyoçeşitliliği korumanın önemini daha da arttıran “Pekin biyolojik çeşitliliğin korunması ve iklim değişikliğine yönelik çağrı” girişimini başlattı.

Fransa Cumhurbaşkanı, konuyla ilgili Amerikan tutumunun da altını çizme fırsatı buldu. Macron, Cinping ile yaptığı basın toplantısında, “Çin, Avrupa Birliği ve Rusya'nın Paris Anlaşmasının bir tarafı olduğunu vurgulayarak, herhangi bir ülke bu anlaşmayı imzalamadığında olayların seyri değişmiyor” dedi. Bu, ABD’nin Trump önderliğinde iklim değişikliği anlaşmasından çıkacağını açıklamasından iki yıl sonra, Salı günü çekilme sürecini resmen başlatmasından bu yana Macron’un konuyla ilgili ilk yorumuydu. ABD, tüm dünyayı sera gazı emisyonlarını azaltmak için bireysel hedefler koymaya çağıran Paris Anlaşmasını imzalamayan tek ülke olacak.

Kaz ciğeri Çin'e geri dönüyor

AB ticaret komisyoncusu Phil Hogan da, AB ile Çin arasındaki gurme yiyecekler için fikrî mülkiyet korumaları alanında önemli bir adım olacak "Coğrafi Göstergeler Anlaşmasını" imzalamak üzere Pekin'de hazır bulundu.

Ancak Macron Hogan’dan önce hamle yaptı ve Komisyon’un bugün yapacağı resmi duyurudan iki gün önce anlaşmayı imzaladı. Paris ve Pekin, 2015 yılındaki H5N8 kuş gribi salgını sonrasında yasaklanan "Fransız kaz ciğeri" yemeğinin de Çin'e geri dönebileceği bir anlaşma üzerinde anlaştılar. Anlaşma, bu yıl Mart ayında Çin ile Fransa arasında yapılan ve Fransa'dan Çin'e tavuk eti ihracatının tekrar sağlanabileceği, sağlık şartlarını belirleyen bir mutabakatı da içeriyor.

DTÖ reformları

Öte yandan, Şi ve Macron'un Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarında reform yapılması gerektiği konusunda konuştuğu aktarılıyor ancak bu konuda somut bir açıklama yapılmadı.

Yaz ayları öncesinde düzenlenecek DTÖ reformu konusundaki ortak çalışmaların kesinlikle hayati önem taşıdığını söyleyen Macron, “AB üyesi olarak Çin’in neyi kabul edip neyi kabul etmediğini göreceğimiz bir önerimiz olmasını istiyorum. Elbette, ABD’nin neyi kabul edip etmeyeceği de önemli bir konu. Böylelikle 2020 yılının ilk yarısı Avrupa’nın DTÖ reformları konusundaki önerme çabalarına ve müzakerelere adanmalıdır." ifadesini kullandı.

Fransız-İtalyan ortak yapımı uçaklar Çin semalarında olacak

Fransa ve Çin, ayrıca, Fransız-İtalyan şirketi ATR'nin Çin'e ihraç edilmesine izin verecek bir anlaşma imzaladı.

Bu anlaşmaya göre, Çin makamları ve Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) 2020 Mart'ına kadar sertifikasyon sürecini tamamlayarak, ATR'nin kısa mesafeli uçağı Çin'in genişleyen iç hat uçuşlarında hizmet edecek.

Enerji sektörü de mutabakatlar kapsamında

Pekin Gaz Grubu ve Fransız enerji şirketi Engie arasında da bir mutabakat zaptı hazırlanarak gelecekteki iş birlikleri konusunda temel atılmış oldu.

"Tüm görevdaşlarına" destek verdi

Ortak basın açıklaması sırasında, Hong Kong'daki eylemlerden ya da Çinli yetkililer tarafından bir milyondan fazla Uygurlu Müslüman ile diğer azınlıklardan söz edilmedi. Sonrasında sorulan sorularda ise Macron, "tüm görevdaşlarına" destek verdiğini belirtti.

Fransız Cumhurbaşkanı, "Başkan'a [Şi Cinping] söyledim, sorunların çözümü için diyalog yolunda ısrar etmek şart" ifadelerini kullandı.

Macron'un ziyaretleri kapsamında, Paris ve Pekin havacılık, tarım-gıda, enerji ve sürdürülebilir kalkınma, turizm, sağlık, finans ve dijital dönüşüm konularında 40 ikili sözleşme imzaladı. Şi, imzalanan anlaşmaların toplamda 15 milyar dolar olduğunu söylerken, Macron bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.

Habernediyor.com / Turgut Başer 

Yorumlar (0)