Fırtınalara sadece kadın ismi mi veriliyor?

Yıkıcılığıyla meşhur fırtınalara neden kadın ismi verildiğini biliyor musunuz? Gerçekten hepsine kadın ismi mi veriliyor? Cevaplar yazımızda...

ÖZEL HABER 06.09.2019, 18:20
Fırtınalara sadece kadın ismi mi veriliyor?

Katrina, Irma ve Sandy gibi devasa kasırgaları hafızasından silemeyen Amerika şimdi de Dorian ile karşı karşıya! Yüzlerce insanın ölümüne neden olan bu kasırgalara neden hep kadın ismi verildiğini merak ettiniz mi?

"Kasırgalar da kadınlar gibi öngörülemez"

Kasırgalara kadın ismi verilmesinin nedenini meteorologlar şöyle açıklıyor:

"Çünkü kasırgalar da kadınlar gibi öngörülemez, verecekleri zararı tahmin etmek de mümkün değil!"

Amerikan icadı değil

Fakat cevap bununla sınırlı değil. Doğru cevabı bulmak için biraz geriye gitmek gerek! Kasırgalara kadın ismi vermek, öyle zannedilse de aslında Amerika Birleşik Devletleri'nın icadı değil.

Fırtınalara 19. yüzyıl ve daha öncesinde meydana geldikleri yerin adı veriliyordu. Ancak bazı bölgelerde yılın aynı dönemlerinde peş peşe çıkan fırtınalara verilen isimlerin kafa karışıklığına yol açması bu durumu değiştirecekti.

Ünlü meteorolog Wragge, Yunan mitolojisinden isimler kullandı

Avustralya Kraliyet Meteoroloji Topluluğu’nun üyesi olan Clement Lindley Wragge adlı meteorolog, isim karışıklığın önüne geçmek için Yunan mitolojisini kullanmayı akıl ettiğinde 19. yüzyıl bitmek üzereydi.

Avustralyalı meteorologlar sevgililerin isimlerini verdi

2. Dünya Savaşı'ndan önce Avustralyalı meteorologlar ise Wragge’den esinlenerek, resmi olmasa bile kasırgalara sevgililerin isimlerini vermeye başladı.

Feministler müdahale etti, gelenek değişti

1953 yılında ‘ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi, Avustralya’da başlayan bu geleneği resmiyete geçirdi ve fırtınalara kadın ismi vermeye başladı. Bu gelenek, feministlerin itirazıyla 1978 yılında sona erdi ve artık fırtınalara erkek ismi de verilmeye başlandı. Bu yıldan sonra kadın ve erkek isimleri sırasıyla bu afetleri adlandırmak için kullanıldı.

Karayip, Meksika Körfezi ve Kuzey Atlantic Fırtınaları isim listesi (2019 - 2025)

Dünya Meteoroloji Örgütü, gerçekleşecek fırtınaları isimlendirmek için 6 yıllığına belirlenen bir liste oluşturdu. Yani aslında, bir kasırga meydana gelmeden çok önce ismi belirlenmiş oluyor. 6 yılın ardından liste yeniden başa dönüyor ve çıkan yeni fırtınalara sırasıyla o isimler veriliyor: Kartina, Irma, Sandy, Jeanne ya da Mike, Nicholas, Oscar, Mitch…

Kuzey Hint Okyanusu Fırtınaları isim listesi

Ne tesadüf ki, insanların akıllarına kazınan devasa fırtınalara hep kadın isimleri denk geliyor. En çok zarar veren fırtınaların kadın isimleri alması da, fırtınalara sadece kadın ismi verildiği gibi bir yanlış algıya yol açıyor.

Kaynak: https://public.wmo.int/en/About-us/FAQs/faqs-tropical-cyclones/tropical-cyclone-naming

Yorumlar (0)