Facebook uyuşturucuya özendirmeyi çocuk istismarı saydı!

Facebook çocuk istismarında cinsel istismarı ve uyuşturucuya özendirmeyi aynı kategoride değerlendirdi ve bu tür içerikleri kaldırmaya başladı. Milyonlarca Türk gencinin hayranlıkla takip ettiği Ezhel şarkılarında “Uyuşturucu kullanımını özendirmek ve kolaylaştırmak” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Şimdi #FreeEzhel gibi etiket Facebook'taki paylaşımları silinen istismarcı olarak nitelendirilen insanlar için de yapılacak mı?

ÖZEL HABER 14.11.2019, 13:29 14.11.2019, 22:12
Facebook uyuşturucuya özendirmeyi çocuk istismarı saydı!

BBC haberine göre Facebook, çocuk istismarı içeren 11,6 milyon paylaşımı kaldırdı. Facebook’un çocuk istismarına konu ettiği kategoriler arasında cinsel istismar ve uyuşturucuya özendirme gibi başlıklar yoğunlukta.

Sosyal medya platformu Facebook, 14 yaşındaki Molly Russell adlı bir çocuğun Instagram’daki intihar paylaşımı üzerine intihar ve kendini yaralama temalı içerikleri kaldırdığını açıklamıştı.

Molly Russell’ın babası Ian Russell, sosyal medya platformu Instagram’ın çocuğunun kendini öldürmesine yardım ettiğini söylemişti. 2017 yılında intihar edip ölen çocuk Molly Russell’ın babası çocuğunun Instagram hesabında düzinelerce uyuşturucu madde özendirici içerik,  kendini yaralamaya teşvik ve intihar konulu içeriklerin olduğunu söylemişti.


14 yaşında intihar ederek hayatını kaybeden Molly Russell

Facebook’un yöneticilerinden Guy Rosen, “Davranış bilimci uzmanlarımız bazı görsellerin “intihar, kendine zarar verme ve benzeri” davranışlara sevk edebileceğini söyledi. Gerçek zamanlı içerikler de dâhil intihar ve türevi davranışlara teşvik edebilecek bütün içerikleri kaldırıyoruz” açıklamasında bulundu.

Rosen, “Algoritmalarımız hassas içerikleri teşhis ediyor ve ‘hassas içerik’ uyarısında bulunuyor. Bu yasal olarak yapmamız gereken bir şey fakat hassas içerikler bazı insanları olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle de bu tür içerikleri silme yoluna giriştik.” ifadelerine de yer verdi.

Paylaşımların yüzde 99’u tamamen engelleyici önlem olarak öngörüyle silindi.

Kaldırılan 11,6 milyon cinsel istismar içeren paylaşım sadece Facebook’tan, 754 bin de Instagram’dan oldu.

Facebook “uyuşturucuya özendirmeyi” istismar saydı

Facebook ve Instagram’da kaldırılan paylaşımların yaklaşık 6 milyonu “uyuşturucuya özendiren” içeriklerden oluşuyor.

Çocukları uyuşturucuya özendirmek istismar mı?

Çocuk hakları evrensel bildirgesine göre 0 ila 18 yaş aralığında olan her birey çocuk sayılır. Çocukların uyuşturucu kullanmasında en önemli etken akranlarıyla kurduğu kültürel ilişkilerde maruz kalınabilecek çevresel etkenler olarak gösteriliyor. Özellikle ergenlik dönemi bir bireyin yaşamında geçirebileceği en zorlu dönem olarak nitelendiriliyor. Buluğ çağındaki gençler akran baskısı, sosyal çevreye uyum sağlama, kendi kimliklerini bulma, cinselliklerini keşfetme gibi bir dönem ile karşı karşıya kalıyorlar.


Uyuşturucu madde krizine girmiş bir genç

Ergenlik dönemindeki çocuklar için en tehlikeli olarak görülebilecek olgu ise kendilerine ve sağlıklarına zarar verecek kötü alışkanlıklara kolay bir şekilde kapılabilmeleri. Yeni bağlantıların oluştuğu, çevrelerinin şekillendiği bu dönemde kullanılan güçlü kimyasallar, uyuşturucular ya da uyarıcılar ödül mekanizması kisvesi altında kolayca bağımlılık ve alışkanlıklara dönüşebiliyor.


Uyuşturucu madde krizine girmiş genç

Ergenlik çağındaki bireylerin, dönemlerini kavrayışları risk almayı sevmek, sürekli yenilikler aramak ve ödüllere daha çok değer vermekle taban tabana zıt olduğunu düşünebilecek korku ve endişe ile baş edebilme düşünceleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu yaştaki çocuklar kendilerine zarar verebilecek maddeler hakkında bilgi edinmesine rağmen baş edebileceklerini düşünüp uyuşturucu maddeye eğilim gösterebiliyor, akranlarıyla kolektif bir şekilde kültürel etkenlerin vasıtasıyla madde kullanımına daha fazla eğilebiliyor ve uyuşturucu madde satıcılarının hedefi haline gelebiliyor. Buradaki kültürel etkenler dolaylı bir yolla çocukları istismar ederken, satıcılar çocukların bu döneminin doğrudan istismar edicisi olabiliyor.


Madde kullanımından dolay krize girmiş bir çocuk

TUİK sadece Kocaelinde suça sürüklenen 1383 çocuğun 608'inin bağımlılık yapan madde kullandığını açıklamıştı.

Uyuşturucu ile mücadele için kültürel etkinlikler düzenleniyor


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin ilgili konudaki yarışması için son başvuru tarihi 15 Şubat 2019

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan “2019 Türkiye Uyuşturucu Raporu’na” göre Türkiye’de uyuşturucu madde kullanımı yüzde 35,4 ile 15 ila 24 yaş arasını kapsıyor. Bu yaş grubu ülkede ilk sırayı alırken ardında yüzde 30 ile 25-30 yaş grubu; yüzde 18,3 ile 35-44 yaş grubu ve yüzde 8,5 ile 55-64 yaş grubu yer alıyor.

Yine aynı rapor çocuklarda ve gençlerde uyuşturucu kullanımına teşvik eden kültürel, sosyal, fiziksel ve ekonomik faaliyetlere karşı önlemlerin alındığı da belirtiliyor ve medyada RTÜK kurallarının bu çerçevede ele alındığını da aktarılıyor.

2018 yılında uyuşturucu ile mücadele alanında bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalığının artırılması amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde “Uyuşturucu Madde Kullanımını Önleme Slogan Yarışması” ve “Uyuşturucu Madde Kullanımını Önleme Afiş Yarışması” düzenlendi. Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının Narko adını verdiği yarışmalara ülke genelinde 705 lisenin kapsama alanında 3618 slogan, 942 afiş öğrenciler tarafından sunuldu. EGM, Slogan Yarışmasında toplam 19, Afiş Yarışmasında toplam 13 eseri ödüle layık gördü.

Uyuşturucu madde kullanımını önleme slogan ve afiş yarışmasında ilk üç dereceye giren öğrencilere ödüllerini 9 Mart 2018 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu takdim etmişti.


Ezhel'in uyuşturucu madde kullanımına atfettiği bir fotoğrafı

Peki Ezhel'in uyuşturucu madde kullanımını şarkı sözlerine katması, dinleyici kitlesinin ağırlıklı olarak ergenlik döneminde olması bir nevi istismar ve uyuşturucu madde reklamı değil mi? Facebook'un uyuşturucu madde özendirici içerikleri kaldırması, bu konuda davranış bilimcilerinden faydalanması da düşünüldüğünde tıpkı #FreeEzhel gibi bir etiket Facebook'taki paylaşımları silinen istismarcı olarak nitelendirilen insanlar için de yapılacak mı?

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)