Facebook, Çin’e demokrasi götürmek istediğini ima etti!

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, siyasi engellerden bahsederken aslında açık bir toplum hayal ettiğini, Çin’i de açık bir toplum haline getirmek istediğini söyledi.

ÖZEL HABER 18.10.2019, 10:50 21.10.2019, 10:05
Facebook, Çin’e demokrasi götürmek istediğini ima etti!

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, yerleşkesi Washington’da olan Georgetown Üniversitesi’nde akademisyenlerle ve öğrencilerle buluştu. Zuckerberg, demokratik bir ülkede politikacıları sansürlemenin, bir teknoloji şirketi için doğru olmadığından bahsetti.

Zuckerberg; sosyal medya platformu Facebook’a verilen, insanları yanlış yönlendiren politik reklamları filtreden geçirmemesi, yasaklamaması gibi eleştirilerden sonra bir konuşma yaptı.

Dünya genelinde siyasi reklamları engellemeyi düşündü

Zuckerberg, tüm dünya genelindeki siyasi reklamları engellemeyi düşündüğünü de ekledi ancak bu kararın sadece kendisine ait olmayacağını, Facebook’un diğer karar alıcı organlarında desteklenmezse, bu fikri tek başına işleme koyamayacağını söyledi.

"İfade özgürlüğü için bir araya gelmeliyiz"

 Zuckerberg, şirketin daha fazla fikri ifadeyi barındırması gerektiğine karar verildiğini söyledi ve “ Şirket olarak ifade özgürlüğüne ayak uydurmaya devam edebiliriz ve bu yolda bizi zorlayan farklı fikirlerle yüzleşmenin gerekliliğini hep düşünmeliyiz, gelecek hepimize bağlı” dedi.
Fikirler tehlikeli bile olsa, bu fikirleri insanların tanıması gerektiğini, “ Bence tehlikeli olanı tanımalıyız ve ifade özgürlüğü için bir araya gelmeliyiz.” sözleriyle ifade etti.

Zuckerberg, Martin Luther King Jr’nin, Alabama hapishanesine fikirlerinden ötürü girdiğini söyledi.

Çin'in Facebook ve Instagram yasakları

Zuckerberg’in konuşmasını yaptığı üniversitede; Çin’in Facebook ve Instagram’ı yasaklaması üzerine sorular soruldu. Instagram ve Facebook’u Çin’de aktifleştirmek istediğini, “Çin’e sosyal medya platformlarımızı götürmek istedim, bütün dünyayı birbirine bağlamanın bütün ayrılıkları ekarte edeceğine inanıyorum ve daha açık bir toplum yaratmaya yardımcı olabileceğimize inanıyorum.” sözleriyle belirtti. ancak siyasî kararların buna engel olduğunu, ticaret savaşlarının giderek durumu katılaştırdığından bahsetti. Fikrî ifade özgürlüğünün tüm kesimlerde olması gerektiğini, ticari faaliyetlerin de siyasetten bağımsız organik bir şekilde kalması gerektiğinden bahsetti.

Çin; ABD menşeili Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya platformlarını yasakladı ve bu platformlara alternatif olarak “Tencent” adlı sosyal medya platformunu kullanıyor.

Zuckerberg’in “açık toplum” kastı nedir? Çin’e demokrasi mi götürmeyi ima ediyor?

Zuckerberg, siyasi engel ve sansürlerin olmaması gerektiğine inandığını Georgetown Üniversitesi’nde verdiği demeçlerinde bahsetti. Facebook, Instagram gibi mecrâlarla “açık bir toplum yaratmaya yardımcı olunacağını” söyledi.

Açık toplum, Batı-orta Avrupa, Kuzey Amerika ülkelerinde görülen; militarizmin minimize edildiği, bireyin devlete karşı daha güçlü durumda olduğu, azınlık ve göçmenlerin baskı altında olmadığı, fikriyatın en üst düzeyde olduğu, yerli ve yabancı yatırımcıların cazibe merkezi olan liberal demokrasiyi özümsemiş toplumu benimsiyor. " 'Yumuşak güç' olarak adlandırılan savaş yöntemi dijital platformlara mı taşınıyor?", Zuckerberg, "açık toplum" sözüyle" Çin'e demokrasi götürmeyi mi kastediyor?" gibi konuları akıllara getiriyor.

Zuckerberg'in sözleri, "Açık Toplum Enstitüsü'nün" "dünyaya açık toplum modelini yayma" projesiyle paralel

ABD'li yatırımcı ve girişimci George Soros'un, Karl Popper adlı filozofun savı olan "açık toplum" savından etkilenerek kurduğu "Açık Toplum Enstitüsü'nün" ana amacı olan "dünyaya açık toplum modelini yayma" Neo-liberal politika çalışmasıyla, Zuckerberg'in sözleri paralellik gösteriyor. Karl Popper'ın "Açık Toplum Düşmanları" adlı politik felsefi kitabı, 1945 yılında ilk defa İngiltere'de basıldı. Kitapta Popper,  Platon, Hegel ve Karl Marx gibi isimlerin tarihselliğe dayanarak kendi totaliter politika felsefelerini destekledikleri için eleştirmektedir. Zuckerberg'in "açık toplum" sözleri oldukça manidar. Komünizm ve sosyalizmin fikir babası olan Marx gibi ismin çizgisinde yönetilen Çin, "Çin Komünist Partisi" tarafından tek parti rejimiyle yönetiliyor.

Yorumlar (0)