Esenboğa'nın kanlı günü...

7 Ağustos 1982 tarihinde 9 kişinin hayatını kaybettiği, 72'sinin yaralandığı Esenboğa Havalimanı saldırısının faillerinden Levon Ekmekçiyan'ın, tek celsede ölüm cezasına çarptırılmasının üzerinden tam 37 yıl geçti. Saldırıya ilişkin tüm detaylar haberimizde...

ÖZEL HABER 07.09.2019, 10:08 07.09.2019, 10:24
Esenboğa'nın kanlı günü...

Takvimler 7 Ağustos 1982'yi gösteriyordu. Bir kişi, Hollanda Kraliyet Havayolları (KLM) şirketinin check-in bölgsindeki kalabalığın ortasında bomba patlattı. O sırada diğer bir kişi de pasaport kontrolünden geçmekte olan KLM yolcuları ve pasaport kontrol memurları üzerine hafif makineli tüfekle ateş açmaya başladı.

"Sizden 25 kişinin ölmesi ne fark eder?"

Saldırganlar, Ermeni terör örgütü ASALA üyelerinden Zohrab Sarkisyan ve Levon Ekmekçiyan'dı. Görgü tanıklarının iddiasına göre, saldırıdan önce faillerden biri, "Bizden bir milyon kişi öldü, sizden 25 kişinin ölmesi ne fark eder?" diye bağırdı ve yolcular kaçmaya başladı.

Bunun üzerine silahlı saldırganlar, kafeteryaya gidip burada 20 kişiyi rehin aldılar. Olay yerine güvenlik güçlerinin gelmesiyle birlikte sıcak çatışmalar başladı. 

Yaşanan çatışma sonucu Zohrab Sarkisyan dahil 10 kişi yaşamını yitirdi, 72 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında 3 Türk polis, 3 Türk yolcu, bir Türk havaalanı personeli, bir Alman mühendis ve bir Amerikalı kadın yolcu vardı. Öldürülen polislerden birisinin Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Hamdi Yahyaoğlu olduğu öğrenildi. 

Saldırganlardan Levon Ekmekçiyan, canlı olarak yakalandı. 

Pişmanlık ifadesi içeren mektup yazdı

Saldırının ardından ASALA, bildiri yayınlayarak eylemi üstlendi ve Türkiye hükümetinin isteklerini yerine getirmemesi halinde faaliyetlerini sürdüreceğini duyurdu.

Yaralı olarak yakalanan Levon Ekmekçiyan, polis kendisine 9 kişinin hayatını kaybettiğini ve 72 kişinin yaralandığını söyleyince sinirlenerek "Az bile!" diye bağırdı. Fakat, daha sonra cezaevindeyken masum insanların öldürülmesi hususunda pişmanlık ifadesi içeren bir mektup kaleme aldı. Bu mektupta ASALA mensuplarına şiddetten vazgeçmeleri gerektiğini söyledi.

Levon Ekmekçiyan, mahkemeye çıkarıldığında bu saldırıya çeşitli eğilimlerle motive edildiğini ancak yaşanan saldırı sonrası yaptığının saçma ve yanlış olduğunu ifade etti. 

İdam cezasına mahkûm edildi

Levon Ekmekçiyan, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını ayırmak ve başka bir devletin egemenliği altına girmeye yönelik eylemlerde bulunmak, silahlı örgüte üye olmak, silahlı örgütü yönetmek ve adam öldürmek suçlarından idam cezasına çarptırıldı.

Avukatlar tarafından itiraz edise de mahkeme kararı uygulandı. 29 Ocak 1983 tarihinde Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde asılarak idam edilen Ekmekçiyan'ın cenazesi, idamından 32 yıl sonra ailesine verildi.

Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Ermeni terör örgütü ASALA'nın ortadan kaldırılması için bir kararname yayınlandığını duyurdu. Başbakan Bülent Ulusu da saldırıyı kınadı.

SaldIrıya tepki olarak kendisini yaktı

10 Ağustos 1982 tarihinde Artin Penik isimli Ermeni asıllı bir Türkiye vatandaşı, bu saldırıyı protesto etmek amacıyla Taksim Meydanı'nda üzerine benzin döktü ve çakmakla kendisini tutuşturarak yaktı. 

Hastanede tedavi altına alınan Artin Penik'in bütün derileri ayıklandı ve -1 derecelik suda yıkandı ancak hastanede 5 gün yattıktan sonra yaşamını yitirdi. 

Aslında Fransız Konsolosluğu önünde kendini yakmayı hedeflediğini belirten Penik, Taksim'de "Atatürk'ün huzuru altında" ölmeye karar verdiğini ifade etti.

18 Ağustos günü cenazesi, Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi'nde düzenlenen törenin ardından Balıklı Ermeni Mezarlığı'na defnedildi.

Yorumlar (1)
Fatih Tekelioğlu 2 yıl önce
Ankarada benim hassas bölgeler koruma şube müdürümdü mekanı cennet olsun.nur içinde yatsın görevine baģlı disiplinli bir müdürdü.onu hiçbir zaman unutmayacağım.