"Dış mihraklar" Netanyahu'yu da hedef alıyormuş!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında açılan yolsuzluk soruşturmalarını eleştirerek hemen hemen tüm İsrail'in kendisine karşı cephe aldığını savundu. ABD'nin en büyük destekçisi İsrail'de de dış güçlerin etkisi olduğunun söylenmesi İsrail kamuoyunda bile tebessümle karşılandı.

ÖZEL HABER 22.11.2019, 16:50 22.11.2019, 17:11
"Dış mihraklar" Netanyahu'yu da hedef alıyormuş!

İsrail Başsavcısı Avichai Mendelblit, Netanyahu'yu üç ayrı yolsuzluk davasında rüşvet, dolandırıcılık ve güven ihlali nedenleriyle suçladığını ve ilk kez bir İsrail Başbakanı'nın bu tür suçlamalarla karşı karşıya kaldığını açıklamış, Başbakan Binyamin Netanyahu ise kendisine karşı açılan yolsuzluk davalarını, görevdeki bir başbakana karşı "darbe girişimi" olarak nitelendirerek tüm bu sürecin onu devirmek için var olduğunu söylemişti.

"Kan iftirası atıyorlar"

Netanyahu televizyonlardan naklen yayınlanan açıklamasında tarihî bir örnek vererek kendisine yöneltilen suçlamaları kan iftirası denilen Orta Çağ'daki Yahudilerin haksız suçlamalarla katledilmesine benzetti.

Binyamin Netanyahu

Bibi, "polisin ve yargı makamlarının yaptıklarının yanlış olduğunu görmek için kör olmanız lazım." ifadelerini kullanırken soruşturma sürecinin makamına değil kendisine yönelik olduğunu söyledi. Dış mihrakların lekelemeleriyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Netanyahu, soruşturma sürecinin uydurma vakalardan ibaret olduğunu ve sağ görüşlü bir başbakan olduğu için ön yargılı davranıldığını iddia etti.

 

İsrail Başsavcısı Avichai Mendelblit

Başsavcı Mendelblit ise 3 farklı yolsuzluk davasının açılacağını söylediği basın toplantısında davanın sağ ya da sol politikası ile ilgili olmadığını, kanunun gerekliliği olarak bu davaların açılacağını söylemişti.

"Tehditlerle üzerime geliniyor"

Netanyahu açıklamalarında davanın zamanlama tarihine dikkat çekerek İsrail'in tarihinin en hassas dönemlerinde birinde olduğunu söyledi ve dış kaynaklı bazı düşüncelerle hareket edildiğini ifade etti.

Soruşturmanın kilit isimlerinden Nir Hefetz

Bibi, eski medya danışmanı Nir Hefetz'in de ailesinin yok edileceğini ve tüm malvarlığına el konulacağı söylenerek tehditlerle konuşturulduğunu ve soruşturmacıların tehditleri başsavcıdan gizleyerek medyanın da dava hakkında konuşmasının yasaklandığını öne sürdü.

Bağımsız komite talebi

Netanyahu'nun tüm bu süreci araştırmak ve sonlandırmak için bağımsız bir komite çağrısında bulundu. Yalanların kazanmasına izin vermeyeceğini kaydeden Başbakan, yasalara uygun olarak herkesin güvenliği ve ortak geleceği için sadakatle görevinin başında olmaya devam edeceğini söyledi.

En büyük rakibi Benny Gantz hakkında da konuşan Bibi, soldaki rakiplerinin aksine, serbest bir pazarı ve medyada bir dizi farklı görüş görmek istediğini söyleyerek "Ben güçlü bir İsrail'e inanan ve başkalarına boyun eğen zayıf ve küçük bir ülkede olmayan bir başbakanım." ifadelerine yer verdi.

Benny Gantz

Gantz memnun

Netanyahu'nun açıklamalarından sonra, siyasi rakibi ve Mavi-Beyaz Partisi lideri eski Genelkurmay Başkanı Gantz, Başsavcı Avichai Mendelblit liderliğindeki yargı sistemine tam bir güven duyduğunu söyledi. Gantz ayrıca, "İsrail bir hükûmet darbesi geçirmiyor, aksine bu süreç makamların sağlamlaştırılması. Netanyahu bu gece görevinden ayrılıp yasal sıkıntılarına odaklanması gerektiğini kanıtladı. O da İsrail'in güvenlik ve sosyoekonomik problemlerde dikkat, güç ve enerji gerektiren konularda karşı karşıya olduğu büyük karmaşık zorlukların farkında." şeklinde konuştu.

Herkes hain, herkes sabotajcı

Netanyahu'nun kendini acındıran konuşmasına bakıldığında suçlamaların yönünü değiştirdiği ve soruşturmalar kapsamında İsrail devletini ve kurumlarını yok saydığı görülüyor. Netanyahu'ya göre görevde kalmak her şeyin üstünde ve bunu tehlikeye atan herkes bir hain, sabotajcı ya da yalancı. Bibi'yi araştırmaya ve suçlamaya cesaret edenlerin kendilerinin araştırılması gerekiyor ve muhtemelen bu insanlar ulusal güvenliği zayıflattığı için de hapsedilmeli.

İsrail Devlet Savcısı Shai Nitzan

Netanyahu, rüşvet, dolandırıcılık ve güven ihlaliyle suçlandığına tepki olarak, İsrail Devlet Savcısı Shai Nitzan'ı, polisleri ve araştırmacıları kendisine karşı bir darbe ile suçluyor. Bibi'nin sözlerini tekrar tekrar dinleyerek ve gözlerinizi ovuşturarak kendinize gelmek zorundasınız çünkü onun iddialarına göre tüm bu insanlar Netanyahu'yu tahtından indirmek için iş birliği yapıyor. Sonuçta Netanyahu dört kez başbakan seçilmiş bir isim ve onun dışında İsrail tarihinde bu zamana kadar Başbakanlık Ofisi'nde bu kadar uzun süre kalmış bir isim yok. 

Dokunulmazlık psikolojisi mi?

Ayrıca İsrail iç siyasetinde her ne kadar Netanyahu'ya karşı bir taraf alınmış olduğu doğru olsa da kamuoyunun ortak yargısı bunun durduk yere herhangi bir motivasyon ile yapılmadığı doğrultusunda. Dolayısıyla Netanyahu yaptığı açıklamalarla bu soruşturmanın her ne kadar makamına değil kendisine yönelik bir saldırı olduğunu söylese de herkes suçlama makamlarının bu davadan bir çıkarı olmadığı konusunda hemfikir.

Bu yüzden Netanyahu, ahlaksız polislerin, araştırmacıların ya da savcıların değil kendini dokunulmaz hissettiği ve de bu yüzden görevini kötüye kullandığı için kendisinin kurbanı olarak görülüyor. Bunda ezelden beri İsrail ile sıkı ilişkiler içinde olan Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), son zamanlarda ABD Başkanı Donald Trump önderliğinde hemen her fırsatta İsrail'e desteğini bildirmesiyle Bibi'nin arkasında hissettiği "sonsuz" gücün etkisi olduğu söylenebilir.

Pahalı purolar, şampanyalar...

Netanyahu, hükûmetini ve görünüşe göre özgürlüğünü, İsrail düşmanlarıyla savaşmak, ekonomiyi düzenlemek ya da İsrail'in sosyal sorunlarını çözmek için değil, 4000, 2000 ve 1000 adı verilen 3 dava dosyası uyarınca makamının vermiş olduğu güç ile rüşvet, dolandırıcılık ve pahalı puro ya da şampanyalara sahip olmak yapmış. Bu nedenle Netanyahu'nun açıklamaları kendini acındırma ya da devlet makamlarına zarar vermekten başka bir anlam taşımıyor.

Habernediyor.com / Turgut Başer

Yorumlar (0)