Caligula: Atını konsolos olarak atayan imparator

Roma imparatorlarının üçüncüsü Caligula, israf ve katliamlarla dolu dört yıllık bir saltanat dönemi geçirdi. Büyük bir askeri liderin oğlu olan Caligula, tahtı ele geçirme mücadelesi nedeniyle yaşanan aile entrikalarından kurtuldu ancak onun kişisel ve mali alanlardaki harcamaları, öldürülen ilk Roma imparatoru olmasına neden oldu. Çok sert bir imparator olmasına rağmen, atına çok düşkündü.

ÖZEL HABER 05.09.2019, 13:25 12.10.2019, 15:09
Caligula: Atını konsolos olarak atayan imparator

Gaius Julius Caesar Germanicus, ünlü Roma generali Germanicus ve eşi Agrippina the Elder’ın oğlu olarak MS 12 yılında doğdu. Çocukluğu boyunca ailesi, babasının görevi nedeniyle Ren Nehri’nde yaşadı. Burada generalin birlikleri, gelecekteki imparatora ‘küçük çizme’ anlamına gelen ‘Caligula’ lakabını verdi. Bu lakabı, ebeveynlerinin ona giydirdiği minyatür üniformadan dolayı vermişlerdi.

General Germanicus, MS 17 yılında öldükten sonra Caligula’nın ailesi, İmparator Tiberius ve ünlü generalin oğullarını siyasi rakip olarak gören muhafız Sejanus’un gözünden düştü. Caligula’nın annesi ve erkek kardeşleri, vatan hainliği ile suçlandı ve hepsi hapiste ya da sürgünde öldü. Caligula’nın büyükannesi Antonia, 31 yaşındaki Sejanus’un ölümüne kadar onu bu entrikalardan korumayı başardı.

Ertesi yıl Caligula, iyice yaşlanmış olan Tiberius ile birlikte yaşamaya başladı. Tiberius, büyük yeğeninin kötü alışkanlıklarına müsamaha gösteriyordu. Tiberius, Caligula’yı evlat edindikten sonra onu ve kuzeni Gemellus’u imparatorluğun ortak varisleri olarak ilan etti. İmparator MS 37’de öldükten sonra imparatorluk muhafızı Marco, Caligula’nın tek imparator olarak hüküm sürmesini istedi. Bir yıl sonra da Caligula, hem Marco hem de Gemellus’un ölümüne emretti.

'İmparator' Caligula

Caligula, MS 37 yılında imparator olduğunda 25 yaşında bile değildi. İlk zamanlarda onun imparatorluğu, Roma’da memnuniyetle karşılandı. Birçok siyasi reform ilan etti ve bütün sürgünleri geri çağırdı. Fakat 37 Ekim’de geçirdiği ciddi bir hastalık Caligula’yı oldukça rahatsız etmeye başladı.

Caligula, su kemerleri, limanlar, tiyatrolar ve tapınaklar gibi yapı projeleri için çok fazla harcama yaptı. MS 39 ve 40 yıllarında Ren ve İngiliz kanalları askeri seferler düzenledi ve birliklerine kasklarına deniz kabuklarını doldurarak denizi yağmalamaları emrini verdi.

Bunu biliyor musunuz?

Başkalarına sert muamelesi ile tanınsa da ünlü Roma imparatoru Caligula, atı Incitatus’a tüm dikkatini çevirmiş, fildişi bir yemlik ve mermer bir ahır ile birlikte kendi evini atına vermiştir. Atını sofrasına davet eden Caligula, atına altın bir kadehte şarap ikram edilmesini istemiştir. Mutlak gücünün bir göstergesi olarak, atını konsolos olarak atamış ancak bunu yapmadan önce öldürülmüştür.

İmparatorun diğer bireylerle olan ilişkileri de oldukça çalkantılıydı. Caligula’nın biyografisini yazan Suetonius, onun sık sık kullandığı bir sözünü alıntılamıştır: “Benim herhangi birine herhangi bir şey yapma hakkına sahip olduğumu hatırlayın.”

At arabasının önünde kilometrelerce koşmalarını sağlayarak üst düzey senatörlere işkence yapan Caligula, nüttefiklerinin eşleriyle küstahça ilişki kurmuştu. Ayrıca imparatorun, kendi kız kardeşleriyle ensest ilişkileri olduğu da söyleniyor.

Caligula, uzun, solgun ve kıllıydı. Bu yüzden kendisinin huzurunda keçiden bahsedilmesini cezası ölüm olan bir suç haline getirdi. Ayna karşısında yüzünde korkunç ifadeler uygulayarak doğal çirkinliğini daha da belirginleştirmeye çalışıyordu.

Zenginlik içinde bir hayat 

Tam anlamıyla lüks bir hayat içinde yaşayan Caligula, iddialara göre para desteleriyle dolaşıyor ve sirkede çözünmüş değerli incileri içiyordu. Giysi oyunlarına, garip kıyafetler giymeye, kadın ayakkabılarına, pahalı aksesuarlara ve peruklara oldukça meraklıydı.

Caligula’nın hovardalığı, Roma hazinesini vergi ve haraç yoluyla tekrar doldurabileceğinden çok daha hızlı bir şekilde kuruttu. İmparatorluk muhafızları, Senato ve süvariler arasında bir komplo planı yapıldı. Caligula, MS 41 yılının ocak ayında karısı ve kızıyla birlikte Cassius Chaerea liderliğindeki imparatorluk muhafızları tarafından öldürüldü. Biyografi yazarı Cassius Dio, “Caligula, gerçek bir deneyimle Tanrı olmadığını öğrendi.” demiştir.

Senato, Caligula’nın saltanatının sonunu Roma Cumhuriyeti’ni yeniden kurmak için bir bahane olarak kullanmaya çalışsa da varis olarak atanan Claudius, imparatorluk muhafızlarının desteğini alarak tahtı ele geçirdi. Julio- Claudian Hanedanı, Nero’nun MS 68’deki intiharına kadar 17 yıl daha güvende kaldı.

Yorumlar (1)
Külkedisi 3 yıl önce
Beğendim güzellll