Barışın simgesi olan Anadolu Kraliçesi Puduhepa

Hitit hükümdarı III. Hattuşili’nin karısı Puduhepa, Barış Kraliçesi olarak anılması ve Kadeş Barış Antlaşması’ndaki mührü ile tarihte mührü olan ilk kadın olması özelliğiyle, günümüz ve gelecekteki kadınlara örnek olmaya devam ediyor.

ÖZEL HABER 22.04.2019, 14:22 28.04.2019, 16:55
Barışın simgesi olan Anadolu Kraliçesi Puduhepa

MÖ 13. yüzyılda yaşamış Hitit hükümdarı III. Hattuşili’nin karısı ve Hitit İmparatorluğu’nun kraliçesi Puduhepa, Hititler ile Mısır arasında imzalanan Kadeş Barış Antlaşması’nda mührünün bulunması sebebiyle Barış Kraliçesi olarak anılıyor.

Hitit ülkesinin önde gelenlerinden Rahip Pentipšarri’nin kızı olan Puduhepa, doğumundan ölümüne dek Anadolu’da yaşadı. Savaşlara tanık olan Puduhepa, küçük bir kız çocuğuyken hayal kurar ve yıldızlara bakarmış.

Hitit ülkesine bahar gelince Purilli adı verilen bayram, 30 gün boyunca kutlanırmış. İşte böyle bir bayram günü Puduhepa’nın, İştar yıldızı olarak bilinen Venüs’e bakarak bir söz verdiği biliniyor.

Puduhepa’nın sözleri:

“Ben Puduhepa. Kimseler bilmezken ben okuyacağım. Bilge insanlar gibi ben de yazacağım. Büyük insanlar gibi düşüneceğim. Yoluma çıkan engelleri aşacağım. Yıldızlar şahidim, sözüm söz olsun.”

Evliliği

Hitit ordusunun Mısırlılarla yaptığı Kadeş savaşından döndüğü zamanlarda, savaştan dönen Hitit kumandanı Hattušili, Puduhepa’nın rahip olan babasının evine gelmiş. Hattušili, orada Puduhepa’nın düşüncelerinden çok etkilenmiş ve ertesi gün rüyasında İştar yıldızını görmüş. Puduhepa ve Hattušili bunu bir işaret olarak gördüler ve hayatlarını birleştirdiler.

Hititlerde başrahip, başyargıç ve başkomutan da olan Kraldan sonra en yetkili kişi kraliçe olan Tavananna’dır. Puduhepa, kraliçe olunca kendisine verdiği sözü tuttu. Okudu, yazdı ve çalıştı. Savaştan 15 yıl sonra Puduhepa, Kadeş Barış Antlaşması’nı kendi mührüyle imzaladı. Puduhepa bilgeliğiyle barış kraliçesi ve tarihin en etkili kadınlarından oldu.

 

Kadeş Antlaşması

Akkadça ve Mısır dilinde yazılan Kadeş Antlaşması, gümüş bir tablet üzerine yazılarak, bir yüzünde Hattušili, diğer yüzünde Puduhepa’nın mührü ile Mısır’a gönderilmiş fakat günümüze kadar ulaşamamıştır.

Kadeş Barış Antlaşması’nın tabletinin bir kopyası bugün New York’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin girişinde sergileniyor.

Yorumlar (0)