Amerika'da bir Jön Türk: Cenk Uygur

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük online haber ağlarından The Young Turks (TYT) (Genç Türkler)’ün kurucusu Cenk Uygur, geçtiğimiz Perşembe Kaliforniya milletvekili Katie Hill’in Ekim ayında istifasıyla boşalan milletvekilliği koltuğuna aday oldu. 

ÖZEL HABER 18.11.2019, 12:24 19.11.2019, 14:46
Amerika'da bir Jön Türk: Cenk Uygur

Federal Seçim Komisyonuna belgelerini teslim eden Uygur bir röportajında sıradan bir siyasetçi olmak için aday olmadığını, halkı hiç alışkın olmadığı bir şekilde temsil edeceğini ifade ediyor. 

“Kariyerim dünyada olumlu bir değişim yaratma çabasıyla geçti. The Young Turks ile yaptığım  da buydu, Kaliforniya 25. Seçim bölgesinde (CA-25) yapmak istediğim de bu. Savaşım politikadaki yozlaşmayı bitirme ve CA-25’teki herkese daha yüksek maaşlar sağlama savaşıdır.”

Kaliforniya’nın başka bir seçim bölgesinin etkili ve ilerici Demokrat kongre üyelerinden Ro Khanna’dan da onay alan Uygur için Khanna, Cenk’in herkes için sağlık, ücretsiz eğitim, politikada paranın belirleyiciliğini yıkma gibi konularda tabandan örgütlenmiş TYT hareketi ile verdiği desteğe ve yaptığı işe çok büyük saygı duyduğunu ifade ediyor. Khanna’ya göre Kongrenin Cenk gibi cesur ilericilere ihtiyacı var ve ona güveni sağlam. 

Yükselen bir Demokrat figür olan eski milletvekili Hill, hakkında çıkan çalışanıyla ilişkisi olduğuna yönelik haberlerden sonra istifa kararını içi acıyarak verdiğini açıklamış ve bunun ülkesi, halkı ve seçmenleri için en doğru karar olduğunu ifade etmişti. 

The Young Turks/ Jön Türkler

Arkadaşı Ben Mankiewicz, çocukluk arkadaşı Dave Koller ve Jill Pike’ın yardımıyla 14 Şubat 2002’de bir radyo programı olarak başlayan “The Young Turks”  2005 yılında Youtube’a geçti. 2006’da günlük online yayın yapan ilk talk-show programı oldu. Türkçe’de Genç Türkler İsmi ise İngilizce’de bir kalıp ifade olan Young Turks’e (Jön Türkler) atıfla koyulmuş. Young Turk İngilizce’de “bir politik hareketin, partinin ya da kurumun ilerici ve asi üyesi” ya da “ toplumun beklentilerine ve otoritelere başkaldıran genç insan” anlamına geliyor. Şimdilerde yayınlardaki ortağı Ana Kasparian ise daha önce yanında stajyer olarak çalışmış. 

3 saate varan canlı yayın programlarının odaklandığı konu başlıkları sosyal güvenlik, uyuşturucu, kamu hizmetlerinde özelleşme, kürtaj, sivil haklar, azınlıklar, renk ve cinsiyete dayalı ayrımcılık, iklim meselesi gibi önemli politik ve sosyal başlıklara parmak basıyor. Duruşu liberal/ilerici olarak tanımlanabilecek Cenk Uygur kendisini “bağımsız ilerici” olarak tanımlıyor. Programın hedef kitlesini ise Amerika’da siyasetten dışlanan yüzde 98 olduğunu ifade ediyor.

Mayıs 2018’den beri 24 saat yayın yapmaya başlayan TYT ayrıca kendi sitelerinden de üyelik alıyor. Ağustos 2018’de 27 bin ödeme yapan online üyelik sahibi olan TYT, 2017 Eylül’de günlük 2 milyon izlenme alabilecek popülerliğe ulaşmıştı. 2014’te Independent TYT’den bahsederken en çok izlenen online program ifadesini kullanmıştı.

2009’da Podcast Ödülleri’nde en iyi politika programı ödülü alan TYT aynı yıl “En iyi politik haber sitesi” ödülüne layık görüldü. 2012’de En iyi Video Podcast kategorisinde Podcast Ödülü aldı. 2015’te ise Streamy Awards olarak bilinen yayıncılık ödüllerinde Haberler ve Kültür kategorisinde ödüle layık görüldü.

The Young Turks ve Ermeni Soykırımı 

Uygur’un programına koyduğu isim Amerikan siyasetinde daha önce de karşılaşılan bir kalıp olarak karşımıza çıkıyor. Tabir 1960 yılında Cumhuriyetçi Parti’nin politikasından memnun olmayan Gerald Ford öncülüğündeki bir grup Cumhuriyetçi tarafından da kullanılıyordu. Bu tabir esasında Osmanlı tarihinde ilerici tavırlarıyla ve Abdülhamit muhalifliğiyle bilinen genç, aydın kuşağına telmihen kullanılıyor. Avrupa ve Amerika’daki literatürde İttihat Terakki’ye atfedilen tabir Uygur’a yönelik eleştirilere de sebep olmuş. ABD’de The Young Turks’ün yani Jön Türklerin sözde Ermeni Soykırımı’na sebep olması sebebiyle eleştirilen Uygur, 1991 senesinde sözde Ermeni Soykırımı’nı reddeden bir yazı kaleme alıyor.  The Daily Pennsylvanian’dan eleştirilere cevap olarak yayınladığı yazının ardından 2016’da sözlerini geri aldığını, kendisini bir tarihçi yerine koyarak yeterli bilgi sahibi sahibi olmadığı bir konuda yorum yapmayacağını ifade ediyor.

Cenk Uygur kimdir?

Kariyerine bir avukat olarak başlayan Cenk Uygur bu işi sevmediğin anladığında TV yazarlığı ve yapımcılık yapmaya başladı ve bir radyo programı sunucusu oldu. 

Sonrasında kendi işini kurma riskini alarak kendi oturma odasından yayın yapmaya başladığı online medya şirketi The Young Turks’ü kuran Uygur, bu platformun ilericiler için bir buluşma yeri haline geldiğini ve yüzlerce adayın bu kanalla desteklendiğini ifade ediyor. En büyük gururunun sırasıyla 7 ve 9 yaşındaki kızı ve oğlu olduğunu ifade eden Uygur, hayatını yaşamaya değer kılanın çocukları olduğunu söylüyor.

Seçimlere neden giriyor?

Neden seçimlere girmek istediğine gelince ise ABD politikasında yaşanan yozlaşmayı yıllardır duyurduğunu ve politikada paranın belirleyiciliğinin yıkılmak zorunda olduğunu ifade ediyor. Bunun başarılması için ulusal düzeyde bir tartışmanın başlaması gerektiğini, ABD siyasetinde önemli kurumlar olan bağış kurumlarının adaylara halkın parasını vermesinin sebebinin sağlık, sıhhatleri ya da kelimenin tam anlamıyla “bağış” için değil halkın kendisine hizmet olarak dönmesi için verdiğini, bunun aksinin yozlaşma olduğunu ifade ediyor. Bu yozlaşma bitirilmeden halkın temsil edilemeyeceğini ve siyasete demokrasiyi geri getirmek için girdiğini kaydediyor.



Kasım 17 itibariyle daha adaylığının ikinci gününde 10 bin kişiden 300 bin dolar bağış toplamayı başaran Uygur’un adaylığında odaklandığı ana konu başlıkları daha yüksek maaşlar, küçük işletmelerin desteklenmesi, göçmen hakları, iklim ve çevre konuları ve genel olarak siyasetteki yozlaşma karşı çıkış olarak belirleniyor. 

Habernediyor.comUmur Gerenli
 

Yorumlar (1)
Ertuğ Tüfekçioğlu 4 yıl önce
Ermeni soykırımını kabul etmiştir. Kesin oldu dedi. Türkiye’de bizi kandırıyorlar. O zamanlar inanmıyordum dedi. Destekleyenlere duyurulur. Şovenist yaklaşımları da demokrat çevrelerde işini zorlaştırmaktadır. Aday olduğu bölgede de oturmuyormuş