AEO Başkanı Taner Ercanlı: Bilime dayalı olmayan hiçbir şeyin yanında yer alamayız

Haber Ne Diyor ekibi olarak Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı ile konuştuk. Eczacıların ve ilaç sektörünün yaşadığı sorunlarını ele aldığımız röportajda, Taner Ercanlı önemli açıklamalarda bulundu.

ÖZEL HABER 11.12.2019, 12:46 11.12.2019, 17:48

Haber Ne Diyor ekibi olarak Türkiye’deki en büyük meslek örgütlerinden biri olan Türk Eczacıları Birliği’ne bağlı 2. Bölge Ankara Eczacı Odası’na konuk olduk. Oda Başkanı Taner Ercanlı ile yaptığımız sohbette eczacılar ve ilaç sektörü ile ilgili önemli konuları ele aldık.

“Kamuda çalışan eczacılar ciddi sorunlar yaşıyor” 

Ankara Eczacı Odası’nın 24 saat yaşayan ve hizmet veren bir meslek örgütü olduğuna dikkat çeken Ercanlı, kamuda çalışan eczacılarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ercanlı kamuda çalışan eczacıların şu anda sağlık sektörü için çok kritik bir rol oynadığının altını çizerken, bu çalışanların 90 milyonu bulan nüfusa kesintisiz ilaç ve tıbbi cihaz sağladığını belirtti. Ancak bu kritik sorumluluğa rağmen kamuda çalışan meslektaşlarının özlük haklarıyla ilgili ciddi sorunlar yaşadıklarını da ekledi. Kamuda çalışan eczacıların ciddi bir kadro sıkıntısıyla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Ercanlı, hâlâ sözleşmeli olarak çalışmakta olan meslektaşları olduğunu söyledi. Yaşadıkları sorunlar arasında, çalışma şartları, döner sermaye katsayıları, maaş gibi önemli başlıklar da yer alıyor. Ercanlı’ya göre bu sorunlar gün geçtikte artıyor. Ancak Ercanlı, Ankara Eczacı Odası olarak bu sorunların giderilmesi adına tüm paydaşlarla iş birliği yaparak çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti.

“Sağlık Çalışanlarının Sağlığı” Kongresi düzenlendi

Sağlık çalışanlarına yönelik artarak devam eden şiddetin eczacıları da etkilediğini belirten Taner Ercanlı, Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Kongresi ile bu soruna yönelik çalışmalar yapıldığını belirtti. Eczacıların karşı karşıya kaldığı şiddetin yalnızca nöbet sırasında değil, mesai saatleri içinde de yaşanıyor olması, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ile ilgili acı tabloyu bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Ercanlı konuyla ilgili olarak, eczanelerin Sağlık Bakanlığının yaptığı son düzenlemeyle birlikte “1. Derece Sağlık Kuruluşu” vasfı kazanmasının önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

“Eczacılar yalnız bırakıldı”

Mesleğe yeni başlayacak eczacılar için ise “yardımcı eczacılık” uygulamasını değerlendirdik. Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, bu uygulamanın birkaç farklı açıdan değerlendirilmesinin daha uygun olduğunu dile getirdi. Pratikte oldukça ciddi sorunlar yaşanan bu uygulamanın teorik olarak herkes tarafından desteklendiğini vurgulayan Ercanlı, sıkıntıların uygulamanın mantığında olmadığını söyledi. Hem yardımcı eczacıların hem de yardımcı eczacı çalıştırma zorunluluğu bulunan eczacıların ciddi sorunlar yaşandığını belirten Taner Ercanlı, eczacıların bu sistemi uygulama ve yaşanan aksaklıkları çözme konusunda yalnız bırakıldığını savundu. 

Yardımcı eczacıların görev, sorumluluk ve yükümlülüklerinin de net olmadığını söyleyen Taner Ercanlı, bu konuyla ilgili bir çalışma yapılarak yardımcı eczacıların görev tanımını netleştirecek bir kılavuz hazırlanması gerektiğini söyledi.

“Tüm süreçleri Türkiye’de gerçekleşen yerli ilaç istiyoruz”

Kur farkı nedeniyle temini zorlaşan hatta imkânsızlaşan ilaçlarla ilgili olarak ise Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, yerli ilaç üretiminin her daim arkasında olduklarını ifade etti. Ancak yerli ilaçtan kastedilen şeyin, yalnızca son aşaması Türkiye’de gerçekleşmiş olan bir üretim değil, hammadde temininden ambalajlanmasına kadar her aşaması yerli ve millî olan ilaçlar olduğunun altını çizdi.

Türk Eczacıları Birliği’nin önümüzdeki süreç için önemli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlandığını söyleyen Ercanlı, yapılan son olağan kongrede ilaç üretim tesisi projesinin gündeme geldiğini söyledi. 

“Bilime dayalı olmayan hiçbir görüşün yanında duramayız”

Aşı karşıtı söylemlerin artmasıyla ilgili olarak ise Taner Ercanlı, eczacıların bilim insanları olarak bilimin ışığından ayrılmalarının söz konusu olmayacağını vurguladı. Ortalama yaşam süresinin artması, bebek ölümlerinin azalması, pek çok hastalığın ortadan kaldırılması gibi gelişmelerin bilim sayesinde oluşabildiğini ifade eden Ercanlı, aşıya karşı bir pozisyon almalarının ancak bilimsel verilerle olabileceğini söyledi. Bu aşı karşıtı söylemlerin bilimle ilgisi olmayan, çıkar odaklı kişilerce gündeme getirildiğini söyleyen Ercanlı, aşılama ile dünyada görülen salgın hastalıklar ve bebek ölümleriyle ilgili çok olumlu bir yol kat edildiğini sözlerine ekledi. 

Hastaların hekim ve eczacı kontrolünde ilaçlarını kullanmasının önemine vurgu yapan Taner Ercanlı, vatandaşları kulaktan dolma bilgilerle sağlıklarını tehlikeye atmamaları konusunda uyardı. Ayrıca hastaların hekimlerine ve eczacılarına güvenmesinin hayati önem taşıdığını kaydetti.

“İlaç, hekim reçetesiyle, eczacı kontrolünde verilmelidir.”

Yetkili olmayan kişi ve kurumlarca satışı yapılan ve ilaç olarak pazarlanan ürünlerin ise toplum sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğunu söyleyen Taner Ercanlı, gıda takviyesi, tedavi için kullanılan ilaçlar, tıbbi cihazlar gibi sağlığa dair ihtiyaç duyulan her şeyin eczacılar tarafından verilmesini gerektiğini vurguladı. Ercanlı, “İlaç, hekim reçetesiyle, eczacı kontrolünde verilmelidir.” sözlerini kaydetti. Bitkisel ürünlerin faydalı yönleri olduğunu göz ardı etmediklerini belirten Ercanlı, bu noktada da danışılacak yetkili merciinin eczacı olduğunu vurguladı.

“Eczacınıza güvenin”

Ankara Eczacı Odası olarak, kamu sağlığını, faydasını ve meslektaşlarının çıkarlarını gözettiklerini belirten Eczacı Taner Ercanlı, sözlerini vatandaşlardan önemli bir ricada bulunarak tamamladı. Vatandaşlardan eczacılarına güvenmelerini isteyen Ercanlı tüm meslektaşlarının ve sağlık çalışanlarının, vatandaşlar için ellerinden gelen fedakârlıkları yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Habernediyor.com / Müşerref Ağırnaslıgil

Yorumlar (0)