Abdullah Topaloğlu: Tüm hedef 2020 Tokyo Olimpiyatları

Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanı Abdullah Topaloğlu, 2019 yılında elde edilen başarılar, hedefler ile ilgili Habernediyor.com'un sorularını cevaplandırdı.

ÖZEL HABER 07.12.2019, 10:27 17.12.2019, 13:18
Abdullah Topaloğlu: Tüm hedef 2020 Tokyo Olimpiyatları

2019 yılında birçok başarının elde edildiğini, 2020 Tokyo Olimpiyatları için hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürdüklerini belirten Topaloğlu, "Özellikle 2019 yılı içerisinde bulunduğumuz tarihten başlarsak, 2019 yılında federasyonumuz uluslar arası yarışmalarda  toplam 29 madalya kazandı. 2019 Şubat ayından başlayarak, salon, Avrupa Şampiyonası'ndan başlayarak sırasıyla Word Cup yarışması ve Hollanda'da ki Dünya Şampiyonası onun ardından, Berlin Word Cup yarışmasında sporcularımız çok ciddi başarılara imza attılar. Ve buralarda hem altın madalya, gümüş madalya, bronz madalya olmak üzere toplam 29 madalya kazandılar. 2019 yılındaki en önemli faaliyetlerimiz olarak, Tokyo 2020 Olimpiyat hazırlıklarını söyleyebiliriz. Halen bu hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor." şeklinde konuştu.

“Olimpiyat madalyası nihai hedefimiz"

Tüm çalışmalarının Tokyo Olimpiyatları üzerine olduğunu vurgulayarak, "2020 yılının Mayıs ayında Antalya'da yapılacak olan salon Avrupa, açık hava Avrupa Şampiyonası aynı zamanda bir Tokyo 2020 kota yarışması olacak. Burada sporcularımız, mücadelelerinde yine kotayı arayacaklar. Hemen ondan 15 gün sonra yine Berlin'de Word Cup 3. ayakta takım kotaları yarışması yapılacak yine Tokyo 2020 için. Orada da yine inşallah sporcularımız Türkiye'yi Tokyo 2020'de temsil etmenin vizesini alacaklar. Şu anda ki tüm hazırlıklarımız bu amaca yönelik olarak sürüyor. 2020 Haziran ayındaki son kota yarışmasından sonrada tabi ki olimpiyat madalyası nihai hedefimiz. 2019'da Türk okçuluğunu olimpitay7 madalyası ile tanıştırmak. 2020 Tokyo'da altın madalyayı hedefliyoruz. Buna ilişkin çalışmalarımız da hızla sürüyor." dedi.

2018 okçuluk milli takım ile ilgili görsel sonucu

“İlkleri yaşadık 2018 yılında”

Geçtiğimiz yıllarda elde edilen başarılarla, ülke sıralamasında ilk kez bu kadar yükselişe geçtiklerinin altını çizerek, "2018 yılında millî takım sporcularımız 46 madalya kazandılar ve bu konuda bir ilke imza attılar, rekora imza attılar. 2018 yılı Türk okçuluğu açısından bir ilklerin yılıydı. Çünkü millî takımlar teknik direktörümüz Yusuf Göktuğ Ergin dünyanın en başarılı antrenörü seçildi. Sporcumuz Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz her ikisi de dünyada en başarılı sporcu seçildiler. Bunlar Türk okçuluğu açısından ilklerdi. İlkleri yaşadık 2018 yılında. Ve Türk okçuluğu bu başarılardan sonra da dünyada çok saygın bir konuma gelmiş durumdadır. Şu anda da dünya sıralamasında 3 numaradır. İlk defa bu sıraya kadar çıkmış bir branştır. 2017 yılı da keza yine aynı başarılarla dolu ancak esas hedef yani başarılarımızı sayarken bunun nedenleri de ortaya koymak durumundayız. Alt yapıya verdiğimiz önemdir. Bu sporcuların hepsi bizim alt yapımızdan yetişmiş 13-14 yaş grubundan yetişmiş sporculardır. Şu an 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın arkasından 2024 olimpiyatlarına hazırladığımız sporcular var. Onlar çalışıyorlar. Başarının temel nedeni olarak da alt yapıya verdiğimiz önemi gösterebiliriz." diye konuştu.

Alt yapı çalışmalarına çok önem verdiklerini ifade eden Topaloğlu konuşmasına şu şekilde devam etti:

okçuluk minikler ile ilgili görsel sonucu

“İyi bir teknik ekibiniz olmak zorunda”

"9 yaş grubundan başlayarak minikler diye gruplandırdığımız alt yapı 9, 10, 11, 12 yaş grupları var. Onlara ilişkin yarışmalar yapıyoruz. Onların içerisindeki başarılı olan çocuklarımız başka tur bir üst tur eğitime alıyoruz. Özellikle 13 yaşına kadar oradan getiriyoruz. 13-14 yaşında da profesyonel çalışma adı altında onları hocalarımıza emanet ediyoruz. Tabi ki başarının en önemli nedeni sırlarından bir tanesi de iyi bir teknik ekibiniz olmak zorunda. Modern antrenman metotları kullanmak zorundasınız. Bunları kullandığınız zaman başarılarda otomatik olarak gelmiş oluyor."

“Bunların hepsini bir takım olarak düşünmek zorundayız”

İyi bir okçu olabilmek için yoğun çalışmalar gerektiğini dile getiren Topaloğlu, "İyi bir okçu olmak için çalışmayı sevmek lazım. Yani antrenmanı sevmek lazım çünkü okçuluk antrenmanı bazı branşlarda olduğu gibi bir 1.5-2 saatte bitmez. Bütün gün sabah başlar tüm gün boyunca çalışmak durumundadır. Bu sadece ok atmak değildir, bunun içerisinde ağırlık çalışmaları vardır, koşu vardır, motivasyon çalışmaları vardır. Kondisyon çalışmalarının dışında yine mental antrenmanlar vardır. Bunun içerisinde spor psikoloğu, spor fizyoterapisti, spor beslenmecisi bir takımdır hepsi bunlar destek elamanlarıdır. Bunların hepsini bir takım olarak düşünmek zorundayız. Sporcu bunları göze aldığında yani yılın büyük bir bölümünde her gün antrenman yapmayı, her gün sabahtan akşama kadar çalışmayı göze aldığında başarının gelmesi kaçınılmaz. Zaten bunları bizim antrenörlerimiz çalışmalarda, kamplarda görüyorlar ve çocukları ona göre kategorilere ayırıyorlar. O kategorilerde başarılı olanlar zaten uluslar arası arenaya çıkıyorlar ve orada ülkemizi, milletimizi temsil etme hakkı kazanıyorlar. Çokta başarılı oluyorlar." diye konuştu.

okçuluk olimpiyat ile ilgili görsel sonucu

“Esas hedef 2020 Tokyo”

Uluslar arası kamplarla çalışmalarını yürüttüklerini söyleyerek, "Dünyanın birçok yerinde yapılan yarışmalarda ülkemizi çok büyük başarıyla temsil ettiler. Bir çok yerde milli marşımızı çaldırdılar ama dediğim gibi esas hedef 2020 Tokyo. Burayla ilgili hiç ara vermeksizin kamp çalışmalarımız 12 sporcuyla devam ediyor diyebiliriz. Olimpiyatlar için 6 bayan 6 erkek sporcuyla çalışıyoruz şu anda. Olimpiyatlara gidecek sporcu sayısı 3 erkek 3 bayan en fazla gidebilir. Bu sporcularımız kendi aralarında sürekli yarışıyorlar. Sürekli kamptalar ve bu kampların bazıları da çok uluslu kamplar olarak devam ediyor. Çok uluslu derken, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya gibi dünyanın önde gelen takımlarıyla kamplar yapılıyor. Orada onlar bizi görüyor, biz onları görüyoruz. Yani rakiplerimiz 'Kimler? Ne durumdalar?' bunları tespit ediyoruz ve herkes kendi çalışmasını yapıyor. 2020 yılının Mayıs ayına kadar bu çalışmalar bütün hızıyla devam edecek. Kamplar genelde Antalya, Samsun ve İstanbul'da olacak. Bunların hepsi planlanmış durumda şu an itibariyle." açıklamasında bulundu.

Abdullah Topaloğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"2020 Mayıs ayında 20-26 Mayıs'ta Antalya'da yapılacak olan Avrupa Şampiyonası birinci hedefimiz. Daha sonra da 1-8 Temmuz 2020'de yapılacak olan Berlin'de ki Word Cup 3. ayak ikinci hedefimiz. Bu iki yarışmada başarılı olduğumuz takdirde Tokyo 2020'de yerimizi alacağız. “

okçuluk minikler ile ilgili görsel sonucu

“Millî takımlarımızın temelini oluşturan havuzda tam burası”

"Gerek kulüpler üzerinden gerek okullar üzerinden tarama yöntemiyle hem de yarışmalara davet yöntemiyle küçük çocuklarımız üzerinde çalışıyoruz. Okullarında olimpik hazırlık merkezlerinin bulunduğu yerlerde Milli Eğitim Bakanlığıyla bir protokolümüz var.  Bu protokolün gereği başarılı çocukların okullarında olimpik merkezlerinin olduğu yerlere alıyoruz. Oradan millî takıma seçiyoruz. Bizim iki tane olimpik hazırlık merkezimiz var. Birisi Antalya 'da birisi Samsun'da. Her ikisinde toplam 31 küçük çocuğumuz eğitim görüyor. Hem okula gidiyorlar hem okçuluk çalışması yapıyorlar. Millî takımlarımızın temelini oluşturan havuzda tam burası. Bütün okullarda ve kulüplerde yaptığımız çalışmaların sonucunda ki başarılı çocuklar bu havuza geliyor. Bu havuzdan da millî takıma geliyor."

Habernediyor.com/ Sema Demet

Yorumlar (0)