Zenginlik ve zarafetin simgesi: Rolls Royce

Rolls Royce, 100 yılı aşkın süredir ikonik ve elit sınıfa hitap eden yüksek kaliteli arabalar inşa etmeye devam ediyor. Eski Rolls-Royce modelleri hâlâ büyük rağbet görüyor ve çoğu tek başına bir logodan bile tanınabiliyor. Peki şirket bugünkü hâlini nasıl aldı?

OTOMOTİV 29.11.2019, 16:08 29.11.2019, 17:05
Zenginlik ve zarafetin simgesi: Rolls Royce

Rolls-Royce Limited 1904 yılında Charles Rolls ve Henry Royce tarafından kurulur. Royce'un ürettiği harika bir arabayı pazarlama ve satma kararı alan Rolls araca "Rolls-Royce" adını verir. 

İkilinin ürettiği ilk araba Rolls-Royce 10 HP idi. Araçlara ek olarak, Rolls-Royce uçak motorları da üretti. İlk uçak motoru örneği ise 1915 yılında üretilen Rolls-Royce Kartalı denilen modeldi. Bu motorla birlikte ilk kez bir uçakla aralıksız olarak Atlantik uçuşu yapıldı.

1911 yılında Lord John Walter Edward Douglas Scott Montagu’nun özel isteği üzerine tasarlanmış olan ambleme "The Spirit of Ecstasy" adı verildi. Charles Sykes bu amblemi tasarlarken, Lord Montagu’nun sekreteri ve aynı zamanda sevgilisi de olan Eleanor Velasco Thornton’u model olarak kullanır. Rolls-Royce’un ünlü kaput amblemi The Spirit of Ecstasy’nin arkasında yasak bir aşk hikayesi yatıyordu.

1913 yılında 23.5 kilometrelik Alpenfahrt'ı tamamlayan "Silver Ghost" modeli "dünyanın en iyi arabası" ünvanını kazandı. Bu Alp rallisi klasik araçların yer aldığı bir yarış olarak günümüzde de devam ediyor.

1930’lu yıllarda ortaya çıkan Phantom modeli ise otomobil dünyasını adeta büyüledi. Sektöre ilham veren Rolls-Royce, ürettiği motorlarla da dünya rekorlarını kırmayı sürdürüyordu.

1950’li yıllara gelindiğinde Rolls-Royce artık İngiliz Kraliyet Ailesi tarafından tercih ediliyordu.

1960’larda ise Rolls-Royce'a sahip olmak statü göstergesi olmuştu. Dünyaca ünlü şarkılar, sanatçılar, aktrisler, aktörler ve kısaca tüm ünlüler statülerini ve zenginliklerini göstermek için Rolls-Royce tercih ediyorlardı.

Rolls-Royce denince akla ilk olarak mükemmellik ve dayanıklılık gelir. Çünkü bu araçlarda kullanılan tüm materyaller en üst kaliteden seçiliyor. Rolls-Royce otomobiller sessiz, dengeli ve yol tutuşu çok iyi seviyede. 

Bir efsaneye göre Rolls-Royce üstüne konan bir yumurta sürüş esnasında düşmemiştir ve araç durduktan sonra da yerinde olmaya devam eder. Fakat şu reddedilemez bir gerçek ki bu zamana kadar üretilmiş tüm Rolls-Royce marka araçların yüzde 65'i hâlen kullanılıyor.

Bugün bile, Rolls-Royce arabalarını benzersiz tutmak için muazzam miktarda çaba harcıyor ve her motor elle inşa edilmeye devam ediyor. 

Arabalarının içerisinde de pürüzsüz ve yolcuları kesinlikle rahatsız etmeyecek malzemeler tercih eden Rolls-Royce, iç döşemelerde boğa derisi kullanıyor.

Böylece döşemeler lekesiz ve pamuksu bir görüntü kazanıyor.

Bugünkü Rolls-Royce modelleri

Geçmişten günümüze ikonik hâle gelmiş birçok Rolls-Royce araba modeli var. İşte bugünkü otomotiv sektörünün en görkemli ve ihtişam simgesi Rolls-Royce modelleri.

Phantom

Phantom ultra premium sedan sınıfının zirvesinde yer alıyor. Uçakların business class bölümünde kullanılan yatar koltukları, ışıl ışıl parlaması için piyano boyası kullanılan gövdesiyle Phantom 1925'ten bu yana zirvede...

Cullinan

Rolls-Royce'un SUV modeli Cullinan, çöllere, dağlık arazilere ya da şehre uyum sağlayabilen inanılmaz bir model. Özel olarak geliştirilmiş süspansiyonuyla araç herhangi bir engel tanımıyor ve mükemmel sürüş konforu sunuyor.

Cullinan'ın çöl testi

Ghost

Ultra lüks sedan segmentinin en önemli figürlerinden Rolls-Royce Ghost, 2009 yılındaki lansmanından bu yana geliştirilmiş modelleriyle gerçek konforu arayanlara hitap ediyor. Ghost’un yeni modeli, 6.6L çift turbo V12 motoruyla 100 km/s hıza 4.7 saniyede çıkacak kadar hızlı ve güçlü.

Wraith

Süper lüks coupe segmentinin en özel otomobillerinden Rolls-Royce Wraith, marka tarihinin en güçlü ve hızlı modellerinden biri.

Dawn

Üstü açık coupe otomobilin alabileceği en asil form: Rolls-Royce Dawn…

Yorumlar (0)