Zamların ardından 'lüks otomobil' sınıfına yenileri eklendi

Araç fiyatlarındaki yükseliş ile birlikte, yüzde 50 vergi diliminde yer alan bazı araçlar yüzde 80 oranındaki vergi dilimine geçti. Bir haftalık süre içinde 8 aracın fiyatı 265 bin TL sınırı geçti. 'Orta segment' olarak tanımlanan otomobiller, yükselen fiyatlar sebebiyle vergi kapsamında 'lüks araç' statüsüne geçti.

OTOMOTİV 06.12.2021, 18:15
Zamların ardından 'lüks otomobil' sınıfına yenileri eklendi

Salgın sürecinde otomobil üretimi yapan fabrikaların bir dönem çalışmayı durdurması, tedarikteki aksaklıklar ve çip krizi sebebiyle otomobil fiyatlarında yükseliş yaşanmıştı. Son dönemde döviz kurunda da yükseliş görülmesi otomobil fiyatlarını da etkiledi. Geçtiğimiz ağustos ayında gerçekleştirilen matrah düzenlemesi ile birlikte fiyatı düşüş gösteren otomobiller döviz kurundaki yükseliş ile birlikte yeniden zamlandı. Kasım ayında 19 araç yüzde 50'lik vergi dilimi kapsamında yer alırken, bugün itibarıyla bu sayının 11’e gerilediği görüldü.

11 araç yüzde 50'lik dilimde kaldı

Araçlarda ÖTV düzenlemesi ile birlikte yüzde 80’lik matrah diliminde yer alan birçok model yüzde 50’lik vergi dilimine geçmişti. ÖTV düzenlemesinin gerçekleştirildiği tarihte yaklaşık olarak 60 model yüzde 50'lik vergi dilimine geçerken, araç fiyatlarındaki artış ile birlikte bu rakam an itibarıyla 11’e kadar geriledi. Otomobil ücretlerindeki yükseliş ile birlikte son bir haftalık dönem içinde 8 araç yüzde 50’lik vergi diliminden yüzde 80’lik vergi dilimine geçiş yaptı.

Kur farkı sebebiyle fiyatların yükseldiği orta segment araçlar 'lüks araç' seviyesine yükseldi. Lüks otomobillerden alınan yüzde 80 oranında vergi, orta segment otomobillerde de uygulanmaya başladı.

Yorumlar (0)