Yerli otomobil ne zaman tanıtılacak?

Yıllardır beklenen yerli otomobilde sona doğru yaklaşılıyor. Geçtiğimiz günlerde görücüye çıkması söz konusu olan yerli otomobilin tanıtımı ertelenmiş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay otomobilin çok yakında hazır olacağını söylemişti. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ön gösterimin 27 Aralık'ta yapılacağının müjdesini vermişti. Tanıtımı beklenirken yerli otomobile dair bilinen tüm gerçekleri sizler için derledik.

OTOMOTİV 22.12.2019, 10:29 13.01.2020, 11:02
Yerli otomobil ne zaman tanıtılacak?

Son yıllarda gündemde kendine oldukça iyi bir yer edinen yerli otomobilde bitiş çizgisine yaklaşılıyor. 2011'den beri yoğun bir şekilde planlanmaya devam eden proje kapsamında ilk ciddi adım 2017 yılında BMC, Kıraça Holding, Zorlu Holding, Anadolu Grubu ve Turkcell Grubu ile atılmış, çalışmalar başladıktan bir yıl sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de (TOBB) projeye dahil olmuştu. 6 farklı ortağın yer aldığı yerli otomobil projesi için Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. (TOGG) kurulmasıyla çalışmalar hız kazanmıştı.

Yerli otomobilde son durum nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Malezya'da gazetecilere yaptığı açıklamaya göre, yerli otomobilin ön gösteriminin 27 Aralık Cuma günü Gebze'de yapılacak. Bu açıklamanın hemen ardından da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank sosyal medya hesabından prototip araçların brandalı fotoğrafını paylaştı.

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş'ın geçtiğimiz ay Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye başlıklı panelde konuşmasında sorulan yerli otomobil için 2022 hedefinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusunda bunun başarılabilir olduğunu ifade etmişti. 

Açıklamalara bakılırsa ve her şey planlamalar dahilinde giderse, yerli otomobil 2 sene sonra üretim bandından inip yollara çıkabilir.

Yerli otomobilin tasarımı nasıl olacak?

27 Aralık'ta prototipinin tanıtılması beklenen yerli otomobilin tasarımına dair çok ciddi soru işaretleri var. Bundan 4 yıl önce 2015 yılında, o zamanın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Fikri Işık tarafından Twitter üzerinden başka bir yerli otomobilin görüntüleri paylaşılmış ve aracın Cadillac BLS olduğuna dair söylentiler çıkmıştı.

Bugün de yerli otomobile dair tartışma konuları arasında yer alan önemli bir gündem maddesi yine tasarımı olacak. Tasarım konusunda oldukça farklı firmalarla koordineli bir çalışma yürütüldüğü söylense de bu konudaki en güçlü söylenti TOGG'un Battista Farina (Pininfarina) ile anlaşmış olduğu. İtalyan Pininfarina, Ferrari ve Alfa Romeo gibi bazı markaların araçlarını dizayn eden adını duyurmuş bir firma olarak karşımıza çıkıyor. Bu yönüyle eğer yerli otomobil, dizaynı Pininfarina gibi bir dev tarafından yapıldığında şüphesiz heyecan verici bir görünüme sahip olacaktır.   

Yerli otomobilde hangi teknolojiler olacak?

TOGG, bakanlar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarda, yerli otomobil günümüz teknolojileriyle tasarlanacağa benziyor. Günümüzde yeni kurulan Tesla gibi markaların yanı sıra BMW, Volkswagen, Mercedes ve Ford, Renault ve Hyundai gibi otomobil devlerinin çoğu elektrikli araçlara yönelmeye başladı. Yakın gelecekte geleneksel içten yanmalı otomobillerin yerini çok büyük oranda elektrikli motorların alacağı artık bir kehanet değil. TOGG da yerli otomobil projesiyle hem yerli otomobil pazarında hem de yurtdışında büyük firmalarla rekabet etmek istiyor.

electric vehicle ile ilgili görsel sonucu

Bakan Varank, yerli otomobilin elektrikli olacağı müjdesini vermişti ancak yıllardır beklenen araç sadece elektrikli olmayacak, aynı zamanda nesnelerin interneti sisteminden de yararlanacak. Buradan yola çıkılarak 2022'de yollara inmesi planlanan yerli otomobilin otonom sürüş sistemlerine sahip olacağı söylenebilir. Nitekim, TOGG CEO'su otomobillerin gitgide sürücüsüz hâle geldiğini kaydederek, 2035 yılında klasik tarzda üretilen arabaların pazar payının yüzde 60 seviyelerine düşeceğini ifade ediyor.

Yerli otomobilin kaç farklı modeli olacak?

Yetkili isimlerin yaptıkları açıklamalara dayanarak 5 farklı yerli otomobil modelinin 2030'a kadar üretim bandında olacağı söylenebilir.

Hatta, hem binek hem de SUV formunda olacağı konuşulan yerli otomobilin ilk modelinin SUV olacağı öne sürülüyor. Eğer ki yerli otomobilin tasarımını Pininfarina yaparsa yerli otomobil Jaguar I-Pace ya da Maserati Levante'ye rakip bir görüntüye sahip olabilir.

Yerli otomobil ne zaman tanıtılacak?

TOGG'un bulunduğu Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde 27 Aralık'ta bir prototip gösterimi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına bakılırsa bu prototip gösterimi ve test sürüşü basına açık olacak.

Test edilmesi beklenen prototipin 2022 yılında trafiğe çıkması söz konusu. Geri kalan modellerin ise 2030'a kadar üretilmesi ve gerek yurt içinde gerekse yurt dışında satışa sunulması bekleniyor.

Yerli otomobil nerede üretilecek?

Şu an tüm faaliyetlerin Kocaeli Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde gerçekleştiği ve Gebze'nin de üretim, ulaşım ve dağıtım açısından sahip olduğu stratejik önem göz önünde bulundurulursa yerli otomobilin üretileceği fabrikanın Gebze'de olacağı bittabi söylenebilir.

Yorumlar (2)
yerli 4 yıl önce
http://overdrive.in/news-cars-auto/mahindra-owned-pininfarina-and-hybrid-kinetic-group-unveil-k350-all-electric-suv-concept-at-auto-china-2018/
cihan deniz 4 yıl önce
tek kelimeyle her ikisi de mükemmel..aklıma gelmişken tavan kısımlarına güneş enerjisini depolayacak bir sistem ilave edilebilir mi aküsüne bağlantı yapılıp.tavan kaput bagaj kısımlarına...ellerinize sağlık...