Volkswagen’e tazminat şoku

AB (Avrupa Birliği), Alman otomotiv devi Volkswagen'in emisyon skandalı sebebiyle yalnızca Almanya'da değil, tüm AB ülkelerinde firmanın araçlarını satın alan kişilere yanlış yönlendirme gerekçesiyle tazminat ödemesini istedi.

OTOMOTİV 28.09.2021, 22:50
Volkswagen’e tazminat şoku

AB Komisyonu tarafından gerçekleştirilen açıklamada, 2015 yılında firmanın emisyonlarını düşük gösterdiğinin ortaya çıkmasından sonra Volkswagen'in Avrupa Birliği'nde üretilen 8,5 milyon aracı gerekli düzeltmelerin gerçekleştirilmesi için geri çağırma kararı aldığı anımsatılarak, düzeltilen araçların oranının yüzde 80'e ulaştığı belirtildi.

Fakat Alman üreticinin 'dizel skandalı' olarak adlandırılan skandalın ardından düzeltme sonrası meydana gelebilecek problemler için tam bir garanti sunmadığına işaret edildi. 

AB: Telefi edin

AB Komisyonu'nun tüketici hakları ve adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders'in geçtiğimiz sene Volkswagen'den müşterisi olan bütün AB vatandaşlarına adil bir tazminat önermesini istediği anımsatılan açıklamada, AB'nin CPC (Tüketici Koruma İşbirliği Ağı) tarafından bugün bir bildiri yayımlandığı kaydedildi.

Söz konusu bildiride, Volkswagen'in yasa dışı egzoz gazı manipülasyon sisteminin bulunduğu dizel araçları pazarlamada yürüttüğü ticari uygulamalarının Avrupa Birliği'nin tüketici koruma yasalarını ihlal ettiğinin altı çizildi.

CPC makamları Volkswagen'in, otomobillerini satın alan ve telafi isteyen Avrupa Birliği vatandaşı tüketicilerin hepsi için uygun bir çözüm bulmasını istedi. 

Volkswagen, şu ana dek yalnızca skandala sebep olan araçlardan alan ve satın alım tarihinde Almanya'da ikamet eden kişilere tazminat ödemeyi kabul etmişti.

6 yıl evvel ortaya çıkmıştı

ABD Çevre Koruma Ajansı, Eylül 2015 tarihinde Volkswagen'in emisyon testlerini manipüle ettiğini ve firmanın dizel araçlarının çevreyi normal düzeyin üzerinde kirlettiğini açıklamıştı.

Dünya çapında yaklaşık olarak 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını reddetmeyen Volkswagen, uzun bir süre dizel emisyonu skandalıyla dünya gündemini meşgul etmiş, Alman ve ABD makamlarına yüksek cezalar ödemiş ve çok sayıda aracını geri çağırmak mecburiyetinde kalmıştı.

Yorumlar (0)