Volkswagen'in temyiz başvurusuna ret

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yüksek Mahkeme, Almanyalı otomotiv devi Volkswagen'in emisyon testi üzerinde gerçekleştirdiği manipülasyondan kaynaklanan 3 ayrı eyaletteki tazminat taleplerine dair temyiz başvurusunu kabul etmedi.

OTOMOTİV 16.11.2021, 00:35 16.11.2021, 16:47
Volkswagen'in temyiz başvurusuna ret

Mahkeme, Almanya'daki otomobil tedarikçilerinden Robert Bosch LLC ve Volkswagen'in Utah ve Florida'da alt mahkemelerdeki davalarda çıkan ve araç üreticisine dizel manipülasyonu sebebiyle ceza uygulayabileceğine dair kararlar ile ilgili temyiz isteminin kabul edilmediğini bildirdi.

Öte yandan, VW'nin Ohio eyaletindeki paralel bir dava kararı için yaptığı itiraz da reddedildi.

6 yıl evvel ortaya çıkmıştı

ABD'deki Çevre Koruma Ajansı, 2015 yılının eylül ayında, VW'nin emisyon testlerinde manipülasyon yaptığını ve firmanın dizel otomobillerinin, normal düzeyinin 40 kat kadar üzerinde doğayı kirlettiğini açıklamıştı.

Dünya çapınca milyonlarca sayıda dizel motorlu araç üzerinde gerçekleştirilen emisyon testlerinde manipüle edici yazılım kullanıldığı iddialarını kabul eden VW, ABD'deki mahkeme tarafından büyük miktarda para cezasıyla cezalandırılmıştı. Firma, söz konusu skandalın akabinde açılan davalarda 20 milyar doları aşkın ödeme yapmak mecburiyetinde kalmıştı.

Ajansı kandırmakla ve yerel kanunları ihlal etmekle suçlanan Alman otomotiv şirketi, eyaletlerdeki davalara karşı Temiz Hava Yasası gereğince sadece federal hükümet tarafından bu tarz iddiaların takibi yapılabileceğini ileri sürmüştü.

Yorumlar (0)