Uzmanlar uyardı: İkinci el araç alacaklar bu hileye dikkat!

Bazı araç satıcıları birtakım hilelerle otomobil arayışında olanları kandırırken, sahte ekspertiz raporu ile satacakları araçları 'sorunsuz' gösteriyor. Ekspertiz işletmecileri, otomobil alacaklara, "kendi ekspertiz raporunuzu dikkate alın" uyarısını yapıyor.

OTOMOTİV 21.01.2022, 15:29 21.01.2022, 15:34
Uzmanlar uyardı: İkinci el araç alacaklar bu hileye dikkat!

Türkiye’de ikinci el araç piyasasındaki hareketlilik sürerken, gün içinde çok sayıda ikinci el araç alınıp satılıyor. Binlerce otomobilden kendine en uygununu arayan otomobil alıcıları da bazen satıcıların kurbanı oluyor. 

“Araçları, sahre raporla satmaya çalışıyorlar" 

Sahte raporlar, dikkatsizlik gibi nedenlerle alıcılar; hava yastığının patlamasının ardından doldurulan, hasarlı olmasına rağmen ruhsata işlenmemiş, parçası değişmiş, uyarı ışıklarını engellemek geçmek amacıyla direnç takılmış araçları fark etmeden satın alıyor ve bu hataları daha sonraki süreçte öğrenerek maddi-manevi sorunlar yaşıyor. Alıcılar, zaman zaman aracı aldıktan sonra bazı parçalarının iki farklı araca bile ait olduğuna rastlayabiliyor. Ekspertiz işlemecisi Oktay Tarcan, otomobilin alınmadan önce kesinlikle bir ekspertizden geçirilmesi konusunda ciddi uyarılar yaptı.



Bazı satıcıların, çeşitli yöntemlerle alıcıları kandırdığını belirten Tarcan, "Bazı satıcılar, hava yastıkları patlak, çıkma parçalı, uyarı ışıklarına direnç takılan araçlarla alıcıları kandırıyor. Bazen satıcı, ‘Ben otomobili zaten ekspertize götürdüm’ diyerek alıcıyı yanıltıyor ve sahte raporla otomobili satmaya çalışıyor. Alıcı, aracı alıp 1-2 yıl kullandıktan sonra satışa çıkarıyor ve tesadüfen bazen bize geliyor. Otomobilde problem olduğunu öğreniyor ve hayal kırıklığına uğruyor. İkinci el araç alanların, kesinlikle iyi bir ekspertize araçları göstermelerini öneriyorum. Vatandaşlar, satıcının raporuyla değil, kendi ekspertiz raporlarını göz önünde bulundurmalılar. Şirketimiz TSE belgeli ve bu, mahkemede insanlar için çok faydalı oluyor, kimseyi kandıramıyorlar" sözlerini kullandı. 



"Hava yastığının olması gereken bölgeden atlet çıkmış" 

Karşılaştığı tuhaf olayları anlatan Tarcan, "Bir gün bir otomobilin hava yastıklarını kontrol ediyorduk. Baktığımız zaman hava yastıklarının bulunması gereken bölgede bez parçaları gördük. Açtığımızda da içinden atlet çıktı. Alıcı, hava yastıklarının bulunmadığını satıcıya söyleyince satıcı, ‘Biliyorum, zaten boş kalmasın orası diye atlet koydum’ şeklinde cevap verdi. Buraya az önce bir müşterimiz geldi, otomobili patronundan satın almış. ‘Değişen parça yok’ diye aracı almış. Tesadüfen bize uğradı. Kontrol ettiğimiz zaman yalnızca 3 değişmeyen parçası vardı, kalan tüm parçalar değişmiş. Tavanında dahi dolu nedeniyle oluşan ezikler mevcuttu. Şimdi otomobili sahibine götürmeye gitti. Daima ’Babanızın oğlundan bile alsanız kesinlikle ekspertize gösterin’ diye söylerim. Vatandaşlarımız arabalarını, kaliteli ve güzel şirketlere göstermeye dikkat etsin. Araçlarında ne olup ne bittiğini öğrensinler. Ekspertize gitmelerini kesinlikle öğreniyorum” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)