Uzmanı tarih verdi: "Otomobil fiyatları düşecek"

Manisa Otonomi Derneği'nden Başkan Arif Diz, "Mart 2023'te enflasyon düşecek ve piyasa normale dönecek. Fiyatların yüzde 10 ila 15 oranında geri çekilmesini bekliyoruz." dedi.

OTOMOTİV 22.06.2022, 01:00 22.06.2022, 01:02
Uzmanı tarih verdi: "Otomobil fiyatları düşecek"

Tüm ülkeleri etkisi altına alan ekonomik sıkıntılar 2'inci el araç piyasasında da kendini hissettiriyor. Birkaç ay evvel 330 bin TL olan bir araç bugün 700 bin TL'ye alıcı bulurken, parasını korumayı amaçlayanlar da araba almaya yöneldi. Sıfır kilometre araç üretiminin azalması sebebiyle fiyatların hızlı bir şekilde yukarı çıkmasının Mart 2023'ten sonra yavaşlayacağını ve fiyatların minimum yüzde 10 ila 15 oranında geri çekileceğini beklediklerini belirten Diz, araç piyasasındaki son duruma ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

"Kayıt dışı satışlardan şikayetçiyiz"

Fiyatların devamlı olarak yükseldiğini söyleyen Arif Diz, şu ifadeleri kullandı:

“Sıfır kilometre araçların çok az olması, enerji zamları, üretim maliyetleri ve enflasyon sebebiyle fiyatlar sürekli artıyor. 2'inci eldeki en önemli sorun ise kayıt dışı iş yapanlar. Onlar vergi de vermiyorlar. Biz vergi veriyoruz, dükkan kirası ödüyoruz, fatura ödüyoruz... Manisa'da geçtiğimiz ay 4 bin 900 araç satılmış fakat bunların yalnızca 500'ü galericiler tarafından satılmış. Devletin bu konuya el atması gerekiyor.

"Sattığımız aracın yerine yenisini alamıyoruz"

İlan siteleri adeta mesleğimizi elimizden alıyor. Araç piyasasında fiyatlar belirlenemez bir hal alıyor. Piyasa yönünden rakamların daha belirleyici bir hale gelmesi gerekiyor.  Cuma günü sattığımız aracı pazartesi günü 25 bin TL daha fazla para verdikten sonra alabiliyoruz. Piyasa işte bu halde. Aracı satmayı elbette istiyoruz ama yerine yenisini koyamamaktan dolayı korkuyoruz. 330 bin TL olan araç birkaç ay içinde 700 bin TL oldu. Elbette bu dönem de geçecek. 

"Mart 2023'te enflasyon düşecek"

İnsanlar sıfır ve 2'inci el araçları yatırım yapmak için kullanıyor. Binmese bile kapısının önüne koyuyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Mart 2023'te enflasyon düşecek ve piyasa normale dönecek. Fiyatların yüzde 10 ila 15 oranında geri çekilmesini bekliyoruz. En ucuz araçlar ise an itibarıyla 88 bin TL'den başlıyor. Alım gücü hem bizi hem de yurttaşı zorluyor. Fiyatların düşmesini biz de çok istiyoruz."

Yorumlar (0)